sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Pyykkipussi

Ny o ollu taas leppoisa arkeine viikovaihde ko o oltu vaa koton. Miäs o käyny lenkil ja mää kävi suihkuttamas kukkasteplanttujani. Eilä oli hiukka pikkusiivoust ja ruuvvaalaittoo ja ehtoosti sauna. Ruska o tarkkaillu ja ollu mukan ja hääränny omiaski.

Hiljakkoi kävi pitkäst aikaa Viheri kirpputoril. Osu silmiini jonku tekemä käsityä, pyykkipussi. Vanhat käsityät liikuttaa minnuu ja tullee tunne, et täytyy äkkii "pelastaa" ne. Mut mihe tämmest vois käyttää, sitä en viäl ol keksiny. Pyykkipussiks sitä en malt käyttää. En ol ol kyl ikän enne pyykkipussii nähnykkää, en ainakaa muist.

 Valkosee pumpulityykii o kirjailtu hollantilaisaiheine kuva, josa flikka ja poika piiripiänipyärii. Puukenkist ja myssyist päätelle he olis kai hollantilaisii.

Joksiki koristeeks tämmest vois ehkä käyttää. Mut mihe?Täst muistu miäleeni, et on mee huushollis toinenki pyykkiaiheine pussi: pyykkipoikapussi. Se o oikee ahkeras käytös ja ollu jo kauvvat ajat. Mää ole se joskus saanu lahjaks siskoltani Aulilt. Hän o painanu siihe pyykkipoja kuva ja kukkasii ja kantannu punasel nauhal. Meil o täl hetkel ussei semmone tyäjako, et mää lajittele pyyki ja täytä pesukonnee ja pane se pyärimää, Ruska valvoo konet ja erityisesti vedevaihtoi ja miäs tyhjentää konnee ja viä pyykit kuivumaa. Pyykkipoikapussi roikkuu häl sillo ain kaulas ko hän viä pyykkei kuivaushuaneesee.

Seuraavas viäl hiukka kuvia Ruskast.

Täs ensimmäises o tarkkailuu kööki kaapi päält. Ruska hyppää kaapipääl ja siält als köykäsesti ko höyhen, ei kuulu edes tömähdyst. Siält voi vahtii oma väje touhui ja yhtläi voi vaanii klasist näykyvii lintui ja oravii.

Täsä istuskellaa ja jutellaa, emäntä plärrää siämenkatalookii, isäntä kattelee televisioo. Ja Ruska nukkuu samas huanees ja samas seurapiiris. Yleensä jos jompikumpi lähtee täst liikkeel ja mennee vaik köökii, ni Ruska valpastuu ja lähtee peräs kattomaa, et mihe se ny meni ja mitä se tekee.


Täs lähikuva torkkuva kissa naamast.
Viimises kuvas pyshäaamusti seurataa televisiost kirkommenoi. Kissa loikoilee sama huanee klasipenkil.


Ruska viäres o pelakuuna, jonka koti mää oti viimesuvisest ihana syväpunasest pelakuunast. Se ostettii alkusuvel Plantagenist. Mää en ol ollu ain tyytyväine Plantagenist ostettuihi kasveihi, mut tämä pekakuuna oli oikee kovi kaunis. Mää istuti viis kottii ja kolme niist o säilyny henkis talve ylitte.

Hyvvää sunnuntaipäiväehtoot kaikil, jokka poikkeette!

* * * * *

Päivän murresanoja ja -muotoja
aamusti 'aamulla'
ehtoosti 'illalla'
eilä 'eilen'
flikka 'tyttö'
hiljakkoi 'hiljattain'
ikän 'ikinä'
klasi 'ikkuna, lasi' (klasipenkki 'ikkunalauta')
kotti 'pistokas'
kööki 'keittiö'
mihe 'mihin'
pelakuuna 'pelargonia'
planttu 'taimi'
pumpuli 'puuvilla'
ruuvvaalaitto 'ruoanlaitto'
steedata 'siivota', steedaus 'siivous'  (jutussa ei käytetty vaikka olisi voinut)
suvi 'kesä'
tuuki 'liina' (hantuuki 'pyyheliina')
tyyki 'kangas'
väje 'väen' (genetiivi)


* * * * *

Yks uus ihana naamaki o ilmestyny toho lukijalistaa, Sara. Mut on hän lukija jo ennenki ollu. Tervetulloo Saral ja kaikil muilleki, satunnaisesti poikkeilemmaa tai liittymää lukijaks! 

26 kommenttia:

 1. Tuollainen pussihan käy ihan koristeestakin. En raaskisi itsekään siihen likapyykkiä laittaa. Mukavaa sunnuntaita sinnekin ja Ruskalle terveísiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona H., sammaa sinul, mukavaa pyhäehtoot. Kumma yhteensattoma, et sääki just esittelit kirpputorilöytöjäs ja ainaki mun tuli heti Hollanti miälee sinu hianost vaakastas, ko siin oli tuulimylly kuva. Niinko täst pussistaki tuli Hollanti miälee.

   Poista
 2. Kauniisti kirjaituon tuo ostamasi pussi! Minäkin olen tehnyt noita pyykkipoikapusseja ja et muuten usko, just tänä aamulla kaivoin kaavat esille ja leikkasin kaksi. Meinasin alkaa omella niitä kun älysin ettei mulla ole vinonauhaa. Kävin kirpparilla komppaamassa mutta en löytänyt sopivanvärisiä. Täytyy odottaa huomiseen että pääsee nauhaan ja nappiin.Lankaa kyllä taas löysin. Ihanalle Ruskalle terveisiä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula Kristiina, tääl plokeis tapahtuu jatkuvasti hassu osuvii yhteesattumii. Et joku kirjottaa saman tai seuraavan päivän samast mist joku muuki. Tai joku ajattellee tai tekkee just sammaa mist joku julkasee plokis. Tämä pyykkipoikapussiki o pikemminki harvinaine juttu ja kui ny sattuki et sää ruppeet tekemää saman päivän ko mää ota omastani kuvia. Ruska kiittää terveisist.

   Poista
 3. Minäkin olen ajatellut pyykkipoikapussia. Meinaan Ruosniemessä teettää sellaisen viidesluokkalaisilla. Mietinkin että millainen se painokuvio oli siinä vanhassa pyykkipoikapussissa (minullakin oli samanlainen, mutta rikki ja pois heitetty). Siinä se sitten oli silmien edessä tänään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auli, mu pyykkipoikapussini o ihme ja kumma ehjä niinkos näit. Hyvä et sait täst malli koulukäsityäl.

   Poista
 4. Hyvin taipuu se Ruskakin kiepille!
  Saisikohan tuosta pyykkipussista taulun tehtyä keittiön seinälle, jos sitä ei raaski käyttää. Virittäisi sen vain kehyksiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Myrsky, kyl Ruskaki o aika taipuvaine tapaus. Taulu kööki seinäl olis hyvä idea, siin pussis o semmone vanha aja kööki tunnelma. Enne vanhaa käytettii piänis hyllyis, jois roikku esimerkiks hantuukei, niitte hantuukei edes ton pyykkipussi näkösii hantuukipeitteit.

   Poista
 5. Ihania nuo vanhat käsityöt. En ole pyykkipussina ennen nähnyt.Suloisia kuvia Ruskasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii minustaki, Pipsa, vanhat käsityät o ihanii. Toisaalt mul ne aiheuttaa haikeaa tuntee, et tuanki käsityä tekijä o varmaa kauvvat ajat takasi poistunu täst elämäst mut käsityä o jälliil. Ruska kiittää kaikist kehuist ja ihailuist.

   Poista
 6. Nostalginen pyykkipussi. Tuo kylläkin mieleeni pyyheliinapeiton, joita tosiaan ennenvanhaan käytettiin. Sisareni kirjoi juuri samanhenkisen punaisella langalla.
  Taulu keittiön seinälle voisi olla hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, sääki muistat ne hantuukipeitteet, ko olet sammaa ikäluakkaa. Ja ilmeisesti siskoski. Vanhemmal iäl nostalgiset jutut herättää vastakaikuu.

   Poista
 7. Hieno käsityö. Minulla on sama trauma, aina kun näen vanhan käsityön kuleksimassa se on pelastettava. Minä antaisin pussin olla pussina ja ripustaisin sen jonnekin vaikka pyykkipojilla. Tai laittaisin täytettä sisään ja käyttäisin tyynynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, idea pussin ripustamisesta pyykkipojolla on hyvä, tarvittaisiin vanhanaikaisia puisia pyykkipoikia. Erityisen ihastunut olen vanhoihin pitseihin, jos niitä on kirpputorilla.

   Poista
  2. Ain välistäi kirjakiäli tunkee läpitte. En viittiny ruvet korjaamaa tota kirjakiälist kommentiini.

   Poista
 8. Hieno käsityö, mutta kaikista hienoin on tuo Ruska! Kyllä on nätti kissa ja virkeän näköinen. Ruskan kuvia kattelis vaikka kuinka.
  Porin sanasto on tuttu. Pidän siitä murteesta, sen vaikutteita on ollut runsaasti syntymäkodissani, myös kyllä Raumankin murteesta. Olen kotoisin Satakunnan ja Hämeen rajalta, nykyiseltä Pirkanmaalta. Satakunnan vaikutus oli varhaisemmin voitolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsti, kiitos viarailust. Ruskaki kiittää ko kehutaa hianoks ja nätiks ja virkeeks. Määki kattelisi Ruskaa vaik kui, se o mul silmänilo.
   Mää tunne länsimurteet jollakilai kodikkaiks, itämurteet o viaraampii ja outoi.

   Poista
 9. Nonyt selvisi mistä tulee esim. sanonta opiskelijan planttu, eli siis tieteentekijän taimi. Ei kyllä kuulosta kovin arvostavalta, ainakaan minusta, olen luullut että se liittyy jotenkin lanttuun tai lanttuaivoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja käsitöistä, en muista, tehtiinkö meillä koulussa pyykkipusseja tai pyykkipoikapusseja, mutta käsityöpussi oli aina ensimmäinen käsityötunnin taidonnäyte. Olen säilyttänyt omani, lapsetkin ovat sitä käyttäneet, milloin mihinkin, muistorikas pussukka..

   Poista
  2. Pipsa-Pippuri, juu planttu tullee varmaanki ruattist, ehkä sanast en planta 'taimi, kasvi'.

   Määki ole tehny koulukäsitöis käsityäpussi. Se o ehkä ollu monie suamalaiste koulusukupolvie vakiokäsityä.

   Poista
 10. Hauskan pussin olet löytänyt! Hauskasti siinä myös nuo jalat "näkyvät toistensa läpi" . Hameen helman ja housunpuntin kanssa näin ei sittne olekaan!

  Ruska näyttää varsin tyytyväiseltä elämäänsä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naukulan Mamma, määki huamasi, et jallaat näkkyy läpitte. Hmm. Ollu varmaa helpompi neuloo. Ruska o tyytyväine kissa ainaki tääl rauhallisis kotiolois.

   Poista
 11. Voi että näitä sinun ihanan soljuvalla murteella kirjoitettuja juttuja on ihana lukea<3 Mietin tuossa,että jos alkais tällä Oulunseudun murteella kirjoittaan,miltäköhän se näyttäis...pölijältä?
  Ruska-kissa on niin kaunis ja sun pelakuu tosi rehevän näköinen.mukavaa viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiina. Pölijää Oulun seudun murret olis varmasti hauska lukkee. Pelakuunist kolme o tommosii rehevii, kevät o tehny niil poikaa. Kaks kuali talve aikan (mul oli viis aluu).

   Poista
 12. Ruska on niin soma ja siro... Meillä kyllä kuuluu tömps ja pum kun hyppäävät alas korkealta, kun pojat painavat noin 6 kiloa kumpainenkin!
  Tuota pussia voisi miettiä leipäpussiksi, leivät säilyvät parempina (minusta) jos ne ovat kangaspussissa, eivät homehdu mutta eivät kuivukaan ihan heti. Ostin omani jostakin Ranskasta, mutta kai se leipäpussi voisi suomalainen pyykkipussikin olla. Jos siinä on lenkki niin sen voi ripustaa johonkin esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, Ruska kiittää♥ En varmaankaa malt tota pussii leipäpussiks ottaa, se o sevverra vanha et mialuummi vaik koristeeks roikkumaa jonneki. Tai korjuu... hmm... jonneki kaapi kätköihi. Mitä järkee siinäkää o...

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!