maanantai 12. maaliskuuta 2012

Sinisalviat, orvokit ja idänunikot

Viime viikol mää jatkoi kylvöhommiini. Aikasemmi kylvämistäni sinisalviat o jo aika isoi. Ehkä koht tarttis koulii ne piänii ruukkuihi?Sama loora toisee päähää kylvämäni pikkuorvikot o kans alkanu itämää. Ne o paljo piänempii ja hennompii taimii.Täst o viäl aika pitkä matka siihe, et nää kukkaset o säilyny henkis kukkivaks astikka. Pussie pääl ne näyttää kukostavin näi kauniilt.
Idänunikotki näkkyy lykkäävä pikkupikku sirkkalehtii, melkei viäl näkymättömii.Viime viiko loppupual mää kylvi viäl uusii siämenii, näit:

Lehtoakileija Bordeaux Barlow (monivuotinen) 9.3.
Kurjenkello (monivuotinen) 9.3.

Mut tämä aamusti looras joho perjantain niit kylvi multa näytti kummalliselt. Mul ei ollu ennää noit "kasvihuaneit" ni oli peittäny se loora vaa reikäsel muavil. Mukko oli epävarma, pärjääko nää kylvökset ny varmasti ylitte viikolopu, mää taisi spruutat niihii liika paljo vet. Toinenki laatikko oli samas kunnos. Siin pitäs kassoomaa ahkeraliisaa ja koristetupakkaa. Ne ei ol viäl itäny, ei ainaka mittää elomerkkii nävy.Mulla pinnal o kummallist harmaaruskeet töhnää. Olisko homet? Vai onko mullas vika? Mää ole käyttäny näihi kaktus- ja kylvömultaa. Ehkä liika märkyys o kassoottanu jonku homekasvusto mulla pintaa. Mut sitä en tiä onko se vaarallist siämenil ja estääko se itämise.

Miälelläni ottasi neuvvojaki vastaa viisaammilt ja kokeneemmilt. 

16 kommenttia:

 1. Ei ole minusta avuksi eikä neuvojaksi näissä asioissa...

  Vaan kevään ihmettä täytyy ihastella, niin se vain kaikki taas muuttuu hiljalleen vihreäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, kevät o kyl ihmeelline voima. Ja aurinko ja valo, jokka saa silmut kassoomaa ja puhkeemaa puihi ja pensaisii ja siämenet itämää. Ihan niinko tyhjäst vaa.

   Poista
 2. Täältäkään ei apuja ole antaa näihin kukan kasvatus puuhiin. Ihanaa nähdä että kevät kylvöt on aloitettu ja jo vartta lykkää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula Kristiina, varre lykkäämine o ihan ihmeellist kyl kattel.

   Poista
 3. En osaa auttaa minäkään.. Mutta ihanaa vihreää sieltä jo pilkistelee :) Ihanaa kun tulee kevät!

  VastaaPoista
 4. Voi kunb nyt taimesi säästyisi taimipoltteelta! Olet vähän ollut reilu niitä kastellessasi ja se tuo sitten kalkin pintaan sellaisen valkoisena, ikäänkuin olisi hometta. Hennot taimet sitten helposti taittuu ja siihen ne sitten väsähtää, toivotaan ettei niin käy. Olet vielä helisemässä niiden kanssa kun noin paljon olet jo kylvänyt, kohta on paikat täynnä ruukkuja. Ole nyt sitten hyvin varovainen niitä kastellessa, vain suihkupullolla niitä suihkuttele ja aika kaukaa, etteivät taitu, ne vain on niin olemattoman hentoja vielä. .Toivon onnea sinulle taimiesi kanssa! Ja iloa onnistumisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, hyvä tiätää. Olemmääki kans kova trekorsmestari, ko idätä taimii enkä ol taimipoltteest koskaa kuullukkaa! Tai olemmää se sana kuullu mut ei ol tullu miäleenkää semmost pelläät. Tai on tullu koko ajan miälee, et helposti voi kastel liikaa tai liika vähä. Jos taimet kerranki kuivuu liikaa, se o niitte menoks. Siittäki ole kyl selvil, et yleensä liikakastelul tapetaa enämpi ko piänel kuivuudel. Kastelu kans täytyy ol ny enttist varovaisempi. Ja hyvä seki tiätää, et tua töhnä o kalkkii. Onneks mul o noit siämenii nii paljo, et kyl niist riittää osa epännistummaaki. Ja onneks niihii siämenpusseihii ei ol isoi rahoi sijotettu. Jos edes osa taimist menestys. Oppirahat o ain maksettava. Tähä mennes ole elämäni aikan oppinu semmose asia, et omist virheistäs oppii paremmi ko mistää muust opist.

   Poista
 5. Oho, tämä taitaakin olla vaikea laji tämä kesäkukkien kasvatus. Toivottavasti pääset nauttimaan kukkaloistosta, vaikka matkalla voi olla monta mutkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky, kiitos toivotuksest. Määki toivo et edes hiukka kukkaloistoo syntys. Pahimmas tapaukses mää opi täst idätyshommast sen, etten ikän ennää siihee ruppee. Pääsee tiätysti paljo helpommal, jos ostaa taimet valmiinas. Mut tämä idätyshomma täl hetkel mua innostaa.

   Poista
 6. Mahtavat kukkamäärät tulossa! Toivotan onnea kasvatukseen ja koulutukseen. Itse en ole vielä kylvänyt mitään, mutta ehkä kohta pitäisi aloitella.

  VastaaPoista
 7. Uskomattoman hyvin olet jo onnistunutkin. Uusia taimia noin nopeasti ja vielä sopivin välein. Muistelen, että vanhempin mökillä oli punaista salviaa. Isäni etenkin piti niistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaa, mm. Minul siniset ja punaset salviat o ihan uusii tuttavuuksii. Määki ole tyytyväine, ko näyttää silt, et ihan ittestäs siämenet alkaa itämää. Siin itämises näkkyy elämä ja aurinko voima. Vähä niinko ihme vesilasis (tai siis multalooras).

   Poista
 8. Minust o tull nii laisk, et osta mone perenna taimen. Akileija o jo kaik paika täyn, mut sitä saaki ol. Ny tulee vielä kärhöi lissä ja yks luumupuu. Sää ole kauhia ahkera, mut se on satakuntalaist.

  Mää ole Luvialt kotosi, mut Pori ol mu koulkaupuk ja siel ol mu työpaik myös.

  Harjottele joskus tuot kotokylä murret, mutta o se mul heikko, ko äit puhu karjalaa, mies hämet ja mää porrii, niin puhun välil iha sekasi. Tämmöst mul ol joulu blogis http://leenalumi.blogspot.com/2011/12/joulunerel.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena Lumi, yks Puikkoelluki skriivailee mul luvialaist. Mää en välttämäti ol ahkera, ole vaa kokematoin ja sinisilmäne, niätte tiä kui paljo tyät siämente idättämisest oikee siunaantuu. Minnuu iski siämenvimma tai -hullluus.
   Ai et Pori oli sinu koulukaupunkis?
   Tervetulloo lukijaks!

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!