perjantai 14. syyskuuta 2012

TrekooliraporttiNykko Ruska pennut o lähteny kottoo, tekkee miäli palat trekooliasioihi. Viime kevvään mää kassooti siämeneest kokkeeks paljo erilaisii kesäkukkii ja muutamii perennoitaki. Tämä suvi ei ollu yhtää passeli puutarhaharjottelijal, kostee ja viilee suvi. Toisaalt alkusuvest oli kuiviiki aikoi, riippu vähä maast, mihe mikkäki kukkaset oli istuttanu.

Yks kukkasist oli tämä vaatimatoin lääkärikukka. Se avas kukkas vast elokuus ja viäläki kukkii.Lääkärikukka o mul ihan uus tuttavuus. Se o hassu, ko se ottaa oikee pitkät päiväunet ja pittää kukat supullas. Vast ehtopäiväl avvaa valkoset piänet, hyvält tuaksuvaiset kukkas. Kukkie terälehdet o päälipualt punasii ja sisäpualt valkosii.


Kesäleimu (Twinkle mix) onnistu oikee hyvi siämeneest kassoottaa. Alko jo kesäkuus kukostammaa ja kukki koko suve. Mää istuti kesäleimui vanhaa ruastuneesee rautapattaa ja pani navettosilla piälee. Sopi sihe paikkaa oikee hyvi. Sammaa pattaa mää istuti muutama elämälankaplantu, mut ne ei jostai syyst menestyny, ei niist tullu oikee mittää eikä ainaka alkanu kukkimaa.
Hyvä menestys oli isonolaanoillaki. En ol ikän enne kuullukkaa, enkä nähny. Matalii, tanakoit ilose sinisii reunakukkasii, nämäki o kukkinu ahkerasti ja pitkä aikaa.

Kollaasikuvas näkkyy ylärivis harjaneilikka (nupullas), lääkärikukka, kesäleimu ja alarivis isonolaana, kesäpäivänhattu ja sinisalvia (Blue Angel).

Mul oli se käsitys, et harjaneilikat kukkis vast toisen vuatenas, mut kyl ne jo tänä suven, tai oikeastas syksyn, o kukkinu. Kesäpäivänhatut o pikemminki syyspäivänhattui. Vast syksyl o ruvennu kukostammaa. Samallai sinisalviat. Sinisalviat o erikoise voimakkaa sinise färisii, oikee nimes verosii "sinisii enkeleit". Nämä kesäsäpäivänhatut ja sinisalviat ei varmaa edes kerkee kunnol kukostaa enne syyskylmii. Rehevii niist kyl o tullu.

Yks hyvä menestys oli koristemaissi. Ehdottomasti ens vuan uus yritys.Samases maissipenkis rehottaa valkost kesämalvikkii, vaaleepunase ja kretliini raidallist malvaa, liilaa kosmoskukkaa. Kaikki kasos yli pualetoistmetriks jollei kaksmetrisiks mut kukostaa myähää. Kosmoskukasaki o ny vast syyskuus muutama hassu auvvennu kukka. Tämä o oikee varsinaine rehotuspenkki. Koristemaissit oli siämenest kassootettui, muut kasvit suaraa maahaa kylvettyi. Kukkapenki syrjäs o vaaleesinist neidonkukkaa, jonka siämenii Korpikankas lähetti pääliskauppaa.

Kollaasis näkkyy likempää valkone kesämalvikki, kosmoskukka, malva ja neidonkukka. 

Täsä rehotuspenkki näkkyy kauvvempaa nurmiko takan ja kuuste edes valkosen kukkivan pehkon. Oikeel pual o toine kukkapenkki jossa o mm. kesäpäivähattui, sinisalvioit ja reunas isonolaanoi, mut niitte kukat ei täsä nävy.Sama juttu salkoruusui ko harjaneilikoitte kans. Näittenki piti mu miälestäni ol kaksvuatisii mut kukostaa jo ensimmäisen suven. Nämä salkoruusut o suaraa maahaa kylvettyi.

Jokuset puhhuu slow-bloggaamisest, jos julkasee muutama päivä vanhoi kuvia. Nämä mu kuvani o otettu usseemma viikovaihtee aikan.

Vaik suvi ei ollu puutarha-alottelijal suapee, ni hyvi opettavaine. Mua ei yhtää harmittanu, et yhdet kukat mätäni penkkii eikä niist tullu mittää ja hajuherneet jäi surkeiks, olisko pari hentoo kukkaa ollu. Paljo ole oppinu ja ny tiädä, mitä mu kannattaa ens kevvään kassoottaa jos jaksa. 

20 kommenttia:

 1. Kylläpä on upeat rehotukset, hienon näköistä kun piha on laaja ja kukkapenkit kukoistaa. Tekee ihan mieli alkaa harrastaa noita yksivuotisia, olen niihin todella vähän perehtynyt tähän mennessä. Tietenkin aina tulee yllätyksiä ja riippuu vähän vuodestakin milloin joku menestyy, mutta aina kokeiltuaan tietää paremmin mikä mihinkin sopii.
  Ihana video Ruskasta ja pennuista tuossa seuraavassa kirjoituksessa ja voi miten kivaa, että Minni ja Didi pääsivät valloittamaan yhteisen kodin. Minni on todellinen nöpönenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaa Saila. Rehotus varmaanki johtuu siit, et lehmie lannat o kompostoitu ja sit levitetty pihhaa eri pual. Must nämä yksvuatiset oli aika hiano kokemus, opei paljo. Ens kevvään ole viisaampi.

   Poista
 2. Ihan mahtavasti olet onnistunut kesäkukkien kasvatuksessa!Ajatella,mikä kesä sinulla on ollut: ihana kisupesue hoidettavana ja tämmöistä silmänruokaa.Tuo sinisalvia on mulle uusi tuttavuus,näyttää tosi vaikuttavalta.Ja tohtorinkukka on myös kivannäköinen.koristemaissia oon joskus kasvattanut,se on hieno kasvi.
  Täällä minäkin oon sydän syrjälläni seurannut miten pikkukisut läksi maailmalle.Toivottavasti niillä on jatkossakin yhtä onnekas elämä uusissa kodeissaan.nyyh...
  Ja mitä,salkoruusu kukkii jo eka kesänä?Sä oot tehny nyt semmoset taiat,että pois alta:)
  mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaa Tiina sulleki, mukavaa ko kehutaa et ole onnistunu. Totta, et aika erikoine suvi mul oli, kissapentui ja paljo kukkasii. Sinisalviaa mää meinaa kylvää ens talven jo tammikuus ja kokkeil uudemma kerra. Lääkärikukka o vaatimaton, läpimitaltas vaa reilu 1-½1 cm. Soppii semmosee paikkaa, jost sitä voi tuaksutel. Salkoruusuu mää ihmettele. Vaikuttasko se, et se kassoo ihan puhtaas kompostimullas. Salkoruusut o jo kaksmetrisii ja tuuli kaataa ne koht kummoo.

   Poista
 3. Kaikkihan on niin hienosti onnistunut! Ensikesänä jatkat sitten, nyt tiedät jo mikä missäkin menestyy ja senmukaan hyvä sitten aloittaa taimikasvatuskin. Hienoa, että sait noinpaljon kuitenkin kukkimaan vaikka kesä nyt ei ihan paras ollutkaan. Onnea kukistasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaa kauheesti, Mummeli. Ei kaikki kyl menestyny. Esimerkiks krassit, hajuherneet ja elämälankat ei menestyny, orvokit, leijonakidat ja heliotroopit oli aika vaatomattomii. Mut silti kokemus oli hiano ja lisäs vaa mu innostustani.

   Poista
 4. Aika hyvin olet onnistunut. Kyllä tämän kesän sää on tehnyt tepposet monelle kokeneellekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pipsa. Tämä suvi oli aika paha ammattilaisillekki. Esim. maaviljelijöil.

   Poista
 5. Ihanaa kukkaloistoa.Laitoitko mitään lannoitusta kukille.
  Koristemaissia olen joskus ostanut puutarhalta kesäkukkalaatikkoon,sitä voisikin kokeilla itse kasvattaa.

  Kiva että kisut löysivät kaikki uuden kodin.Olivat niin suloisia.

  Mukavoo viikonloppuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viiko jatkoo sul, JaanaElina! Pihas o käytetty paljo kompostoituu karjalantaa. Sitä o miäheni edesmenny sisko kärränny kukkapenkkeihi eri pual pihhaa. Mää luule et siit johtuu kukkaste kasvu ja rehotus.

   Poista
 6. Hyvin on sujunut kesäkukkien kasvatuksesi! Tuo lääkärikukka on mulle ihan uusi tuttavuus ja koristemaissi samoin. Ja aikas ihme, että salkoruusut ja harjaneilikatkin sait ekana kesänä jo kukkaan. Komeeta on, ihanan iso sun puutarhasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä puutarha o mul laina- ja adoptiopuutarha, miähe kototalo piha. Me käydää vähä niinko syytinkiläisin siäl. Vanha maalaistalo piha o iso ja villi. Sin mahtuu. Lääkärikukka ja koristemaissi oli mulleki ihan uusii tuttavuuksii. Mut ens kevvään uusiks meinaa ottaa. Mää en kyl tehny mittää salkoruusuje ja harjaneilikoitte kukkimise hyväks, istuti vaa ja ihmetteli.

   Poista
 7. Upeat kukinnat näin hankalana kesänä. Lääkärinkukasta en ole koskaan kuullutkaa, monta muutakin mielenkiintoista tuttavuutta esittelit, kuten tuo koristemaissi. Minä esikasvatin salkoruusun taimia, ja ne ovat edelleen pieniä, sinulla jo noin suuria vaikka kylvit suoraan maahan ja kukkivatkin, olen kade. Harjaneilikat meillä elävät omaa elämäänsä ja rehottavat milloin missäkin, ne kylväytyvät itsestään, mutta lisääntyvät myös rönsyillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkoruusut oli viime viikovaihtees kaksmetrisii. Suunnitteli jo et ens suven niit varte täytyy hommat joku kunno tuki. Siin pihas tuulee melkei ain ja tuuli lyä helposti kummoo korkeet kasvit. Antaas kattoo mist mee harjaneilikat ens suven nousee.

   Poista
 8. Aika veikeä tuo koristemaissi, kuinkahan pitkäksi mahtaa hyvänä kesänä kasvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä suven koristemaissit o parimetrisii. Muistaakseni siämenpussi kyljes sanottii, et ne kassoo 1½-metrisiks mut kyl ne o pitempii.

   Poista
 9. Vaikka pentujen lähtiessä suru saattoikin vähän hiipiä puseroon, niin ihanaa silti että ilonaiheita löytyy vastaavasti esimerkiksi näistäkin kukista. Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat o ihanii. Ne kissapennutki oli ihanii, ja on tiätysti viäläki, vaik o lähteny "mailmal". Minust ne pennut, neljä erivärist, oli niinko ihana kukkakimppu, jota mää sai ihastel ja hoitaa kolme kuukaude aja.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!