keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Tomaattikartiinit

Tänä vuan meil tomaatit ei kypsyny ajallas. Syyskuus oli viäl kasvihuane valla vihriäisen. Miäs raahas vanha kamiina Pori Mati kasvihuaneesee ja rupes lämmittää ehtoisi.

Se edisti kypsymist.
Silti kasvihuanees oli nii paljo vihriäist, et vihdoviime korjasi koko loppusado ja vei se sisäl. Miäs teki pirti klasi ettee telinee, joho tälläsi kaikki loput tomaatit kypsymää aurinkos. Välis käytii kaupunkisaki olemas ja taas ko tultii takasi, saatii punasii tomaattei. Sillai niit kypsy pikkuhiljaa.
Ulkopualt tomaattikartiinit näytti tält.
Sisäl kypsyneit tomaattei.
Osa tomaateist oli liika pehmeit tai kuivuneit tai niis oli jottai muut vikkaa. Ne mää pisti kattilaa ja kattila hella pääl. Pesäs oli valkee niät sai kypsentää tomaatit oikee hellavalkeel. Se tuntu mukavalt. Mää funteerasi, et kai tämmöne vanha puuhella pääl kypsymine antaa tomaateil jotaki erikoist terveyseliksiirii.

Hella lämpöki tuntuu suloselt ja erilaiselt ko tavalline keskuslämmityslämpö.

Ko tomaatit oli kypsii, mää muussasi ne tehosekottajal hianoks. En kuarinu, kuarines vaa sosseeks. Talvel voi käyttää tätä vihannes- ja juureskeittoihi ja kastikkeisii. 

20 kommenttia:

 1. Miten hienot verhot! Loistava idea : )

  VastaaPoista
 2. Upeat verhot! Olette kekseliäitä. Ehkä kylmä kesäkuu viivästytti tomaatteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole kuullu et monel muullaki sato o viivästyny.
   Miäs o kova keksimää erilaisii virityksii eri tarkotuksii. Mu ei tartte ko vihjat joku tarve ni miäs funteeraa hetke ja tullee uus keksintö.

   Poista
 3. Hieno keksintö tuo verhoviritys. Saavat varmasti erilaisen maun, kuin vain korissa säilöttynä.
  Puuhellan lämpö tuntuisi mukavalta tässä syksyn hämärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhella lämpö o valla erinomast. Vaik olis liki 30 astet lämmint, se ei ol liikaa, mut kerrostalos olis. Puuhella lämpö jähtyy aika äkkii kans. Kaupunkis mää kärsi villuu koko aja, ko o tasaset hiukka 20 astet. Mail ruvettas siin vaihees lykkäämää puita pessää ja koht olis taas sulone lämpö. On siit puuhellast kova hommaki.

   Poista
 4. Onpa paljon tomaatteja! Tuollaisia verhoja en ole ennen nähnytkään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmääkää ol. "Verhoteline" pannaa korjuu ja ehkä käytetää taas ens vuan jos tarvitaa.

   Poista
 5. Loistoidea ja -toteutus miäheltä! Mahtaa olla hyvä miäli ittelläänki. Maalaiselämästä ja eläkkeelläolosta näyttää seuraavan vain kaikkea hyvää! Nauttikaahan tomaateistanne nyt ja sitten talven tuimilla! Niitä voi myös pakastaa siivuina sen kummemmin kuumentamatta, vaikka onkin mahtavan kotoisa puuhella käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, tarpeelline tiato et tomaattei voi pakastaa raakanas siivuin. Maalaiselämä o toistaseks viäl mu miälestäni mukavaa ja eläkkeelläki o kiva ol. Aika kulluu hyvi, ko o paljo tekemist ja touhuumista.

   Poista
 6. Tomaattikartiinisi ovat ainutlaatuisen ihanat, tai siis Ihanat ihan isolla iillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mustaki nämä oli aika hauskat. Siäl maal ne o viäläki ja viimiset tomaatit kypsymäs. Mää en ennää ol menos sin mut miäs o ja hän o luvannu korjat "loppusado" ja tuad kottii.

   Poista
 7. Tommoset tomaattiverhot vois olla ympärivuoden, siitä ainan napsisi kypsät pois. Puuhellasta olen sitä mieltä, että jotain mystistä se antaa ruokaan, ei sähköhellalla tehty ruoka maistu koskaan yhtä hyvälle kuin puuliedellä tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä et joku toinenki ajattellee puuhellast samallai ko minäki. Siin o jotakin hohtoo tai peräti taikaa.

   Poista
 8. Upeat verhot! Näin joskus Italiassa terassilla samantyylisesti tomaatteja roikkumassa, mutta niitä oli vaan yhdessä rivissä.
  Meillä tuli niin vähän tomaatteja, että ne keräiltiin kulloinkin salaattiin suoraan pensaista. Mukavaa syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mää kypsensi tomaattei ensi paffilooras pimmees mut sit pantii ne valloo kypsymää ko miäs teki tua telinee. Kummasaki kypsy, pimmees ja valosas.
   Meil oli tomaattei pualet enämpi kassoomas ko viime vuan ja sato oli silti pualet piänempi ko viime vuan. Kyl niit silti vähä enämpi oli ko sitä mukkaa naposteltavas. Muutama purkki meni pakasteeseeki.

   Poista
 9. Hieno kartiini! Meille tuli myös paljon vihreitä tomaatteja ja niitä oon kypsytellyt pahvilaatikossa, tosin keittiössä valossa. Muutamia terttuja ripustin yläkaapin ovien vetimiin roikkumaan ja kypsymään. On ollut tomaattien suhteen hyvä syksy. Sain viisi tomaatintainta ystävältäni keväällä, pikkkuruisia olivat ja uskoin, ettei niistä mitään tule. Yllätyin, paljon terttuja ja isoja tomaatteja. Nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mul oli muistaakseni 22 taint kasvuhuanees. Sato oli silti pualt piänempi ko vuasi takasi vaik sillo taimii oli pualet vähemmä.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!