torstai 4. kesäkuuta 2015

Ihanat tulppaanit ja färihaaste

Tulppaanit o kukostanu ja mää ole kattellu ja nauttinu - ja arvostellukki. Olenko istuttanu oikei, valinnu oikeet färit ja lajit toistes viäree. Tämä pitkäpenki pääs oleva ryhmä o hivelly mu färisilmääni, vaikkei se olekkaa just semmone ko ole suunnitellu.

Keltaset mää ole ostanu keltasin mut kolme muut lajiket oranssein pakkaukse kyljes oleva kuva perusteel.

No, tämä yks o kyl oranssi, mut mitä kauvvemma se o kukostanu, sitä enämpi siihe o tullu vaaleepunast sävvyy.

Tämä kaunii papukaijatulppaani nimi o 'Apricot Parrot'. Aprikoosifärine se oliki auvvetessas.

Mut o muuttunu tämäki enämpi vaaleepunaseks.


Silti sulone kokonaisuus mu miälestäni. Viimitteeks kukkas avas takan oikeel olevat matalat vihreeraitaset tulppaanit. Niittenki piti pakkaukse päälikuva mukkaa ol oranssei mut ne o kyl vaaleepunasii jo heti auvvetessassas.

Tämä o toine yhdistelmä, joho mää ole tyytyväine. Edes olevat kelta-punaset o nimeltäs 'Gavota'. Takan olevie tummapunaste lajike o 'Ronaldo'.

Tummavihriäiset kuuset soppii hyvi näitte taustaks, ja kummatki tulppaanilajit sointuu keskenäs.

Täsä 'Gavotat'.

Ja täsä nämä toiset korkeevartiset ja isokukkaset kaunottaret, 'Ronaldot'. Vai voiks näit ny sannoo kaunottariks ko nimi o miähine...

Kuvat o talo länsipääty takkaa mettäpuutarhast, jota tiälpäi reunustaa tiäviarupenkki. Siin kassoovat kirkkaammapunaset siintää takan.

Nämä tiäviarupenki vaaleemma ja kirkkaamma punaset tulppaanit o pitkä aja ilostuttanu meit ja ohikulkijoit.


Mettäpuutarhas kassoo muutamii narsissejaki, muummuas tämä pikkune 'Hawera'.

Piäni kaunis valkone ja keltakeskustaine o nimeltäs: Tulipa 'Duc van Tol White' v. 1805, vanha lajike siis.

Sattumalt mää ole istuttanu viäree Koske torilt ostamani kevätesiko, josa o täsmälles samat färit. Soppii hyvi yhtee. Ja mikä parast: kukkivat yhtaikaa.

Piha keskel olevast sini-valkosest "Suami-penkist" nousi muutamii punasiiki tulppaaneit. Ei tämä sinipunavalkonenkaa färiyhdistelmä minust pahalt näyt. Penkis kassoo runsaasti kialoi, jokka levvii koko aja.

Usseimmat narsissit o kukostanu enne tulppaaneit, mut tämä hempee vaaleepunase tulppaani ('Miss Elegance') kaverit o vast aukasemas kukkias ja tulppaani o kerriinny ensiks.

Kaivopenki yhde osa tulppaanilajitelma o aika sekava, enkä ol tähä tyytyväine. Täsä o valkost yksikertast, valkost kerrottuu, vihreepunaraitast, vaaleepunast ripsureunaa, vaaleepunast kerrottuu ja tummapunast papukaijaa.

Nämä täytyy kaivaa yls maast kukkie kuihtumise jälkee, antaa suve ylitte kuivuu ja istuttaa syksyl uudemma kerra. Ja enne istuttamist tehd parempi suunnitelma.

Mää ole muutenki parin suven josaki vaihees kukostukse jälkee kaivanu tulppaanit maast ja pannu suveks hämärää ja ilmavaa, viileesee paikkaa ja syksyl istuttanu uudemma kerra. Tulppaanit näyttäs täst tykkäävä ja jopa lissääntyvä, niät kevvääl saa kaivaa maast enämpi tulppaanisipuleit, mitä sin syksyl o istuttanu. Ny tulppaaneit alkaa ol nii paljo, ette ennää jaks näit kaikkii kaivaa yls enkä pittää lukkuu siit, et mikä mukula o mitäki lajiket. Mut tämä yhde penki tulppaanit istuta syksyl eri lail.

Vihreepunaraitaset vaaleet o omas paikasas kauniit mut niit ei olis sopinu sevottaa toiste lajikkeitte kans. Tullee liika sekavaa ja nämä hukkuu toiste joukkoo.Kauniit tummii papukaijatulppaaneit ('Black Parrot') oli paljo ja olis pitäny istuttaa niit suurempii ryhmii eikä niitäkä sevottaa erilaiste muitte kans.

Vai olisko sopinu paremmi sillai, et olis istuttanu tummat taa ja vaaleet ettee?

Täsä tummie papukaijoje takan hiukka valkosii, sit vaaleepunasii ripsureunatulppaaneit ja vihree-punaraitasii. Ripsureunoje kukat o nii raskait, et varsi helpisti katkee kuka alapualt.

Nämä 'Angeliquet' o niinko pionei ja onneks vahvavartisiiki.

Angelique-tulppaani kukka likelt.

Muutonki eri färie ja kukostamisaikoje yhdistelemine olis tärkee taito, joka vaatii tiatoo ja silmää ja miälikuvitust.

Olis hianoo oppii kukkataiteilijaks.

Lopuks yks haaste ja kysymys.

Viherpeukalot lähetti mul tilaajalahjan kolme sysikurjemiaka (Iris chrysographes ´Black Form´) juurakkoo. Just näit mää olsi vissii toivonukki, jos oltas kysytty. Teki miäleni näit jo tilat mut maltoi miäleni - ja sai yllätyksekseni pääliskauppaa. 

Mul o ny funteeraamist, mitä näitte kans istuttasi sammaa penkkii. Mää tei ihan uude kukkapenki näit varte. Minkä färisii ja mallisii kukkii ja kasvei näitte kaveriks, minkä väriset ja malliset lehdet? Sanokaas te, mitä tee miälest. Jos teil o tai olis näit tummii kurjemiakkoi, mitä te laitatte tai laittasitte niitte rinnal sammaa kukkapenkkii? Mul ei ol pihas vesiaihet, joho ne hyvi sopis.

26 kommenttia:

 1. Kauniita tulppaaneja. Minä laittaisin sysikurjenmiekn kaveriksi jotain valkoista tai rubiininpunaista kasvia, tai vaikka molempia. Mitä ne olisi lajikkeiltaan, en osaa sanoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miälekiintone vastaus toho mu sysikurjemiakkakysymykseeni. Mää taidanki tehd eri postaukse siit, mitä mää ole funteerannu.

   Poista
 2. Upeita tulppaaneita!! Tuollaista kurjenmiekkaa en ole nähnytkään. Entäs jotain violettia kurjenmiekkaa viereen.. tosi vaikea keksiä. - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat Pepsi ja Maxi emännäl ko Katjalleki.

   Poista
 3. Upeita nuo tulppaanit. Meikäläiseltä löytyy toistaiseksi vain yhtä lajia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mul meni viime syksyn vähä överiks tulppaaneitte istuttamine. Ny sit saa nauttii tuloksist. Tänä kevvään o menny överiks uusie perennataimie hankkimises.

   Poista
 4. Ihanat tulppaanit! Hitsi, van Tolisi nähdessäni piti syksyä pihalle katsomaan, mitä omille vaaleanpunaisille on tapahtunut - niitä ei ole näkynyt. Eikä näy edes lehtiä, jos kukat olisikin syöty. Apua. Toivottavasti olen siirtänyt ne syksyllä, muussa tapauksessa ne ovat ilmeisesti menehtyneet. Muistelen kyllä hämärästi, että mietin niiden siirtoa, kun viereinen hyasintti meinasi jyrätä ne.
  Ihania väriyhdistelmiä kaikki! Minäkin ehdottaisin valkoista ja varmaan limenvihreää (poimulehti tms.). Riippuu kans siitä, onko tuo kurjenmiekka oikeasti tuon värinen kuin kuvassa, vai vähän vaaleampi - ja jos, niin onko se violettiin vai ruskeaa vivahtava. Joskus violetti näyttää minun silmiini rumalta tummalehtisten ja tummien kukkien kanssa, joskus taas upealta. Tummanpunainen voisi toimia, tai sininen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vaaleepunaset löytyy!
   Mää luule, et sysikurjemiakka o vaaleempi ko tosa kuvas ja enämpi violettii vivahtava, ei ruskeesee. Viherpeukalot kuvvaa tätä: "Sysikurjenmiekan syväntummanvioletit, lähes mustat kukat ovat parhaimmillaan omassa ryhmässään sekä vaaleiden tai värikkäiden kukkien kanssa. Sopii myös vesiaiheiden yhteyteen."

   4. kesäkuuta 2015 klo 22.27

   Poista
 5. Syyskurjenmiekka! Miten komee! ikinä nähnytkään tuollaista!

  Mutta komee on tulppaanivalikoimakin, huh-huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustaki sysikurjemiakka näyttää - kuvas - kauniilt. En tiä kukkiiko se tänä suven tai vast vuade pääst. Enkä sitäkä vaikkei kukkis ikän. Eletää toivos.

   Poista
 6. Kyllä sinun pitäisi ilmoittaa suvilystipaikkasi ensi kesän puutarhapäivään. On niin paljon silmäniloa pihallasi. Upeat tulppaani-istutukset olet loihtinut.

  Sitten tuohon kysymykseesi, mitä sysikurjenmiekan kaveriksi. Jotenkin rupesin kuvittelemaan jotakin kevyttä illakon/malvantapaista vaaleanpunaista kasvia viereen. Saniaiskasvustokin voisi käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkä ei sentää puutarhapäivää, ainakaa viäl. Tääl o paljo ränsistynet, valokuvist ole rajannu pois se, mitä en varsinaisesti tykkää esitel. Mut kyl mää silti nauti silmäilost ja silmäruuvvaast ja tolkuta ittelleni et ny täytyy pysät ja kattel ja nauttii. Viarait mää tän kyl oikee kovi miälelläni käske.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Juu, tulppaanit o kiitollissii kukkijoit. Ei tartte ko syksyl pan maahaa ni kevvääl saa ihhail ja nauttii. Ja viäl seuraavanaki kevvään.

   Poista
 8. Oih...paljon erilaisia upeita tulppaaneja!
  Mää laittaisin jotain hyvin tummaa kurjenmiekkojen kanssa ( no ei kylläehkä korostaisi niiden tummuutta....mutta silti) ja limenvihreää..mut en tiedä mitä =) ...hyvä ehdotus....=D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aha, miälekiintone vastaus sinullaki. Niinko aikasemmi jo sanoi, mää tee täst viäl erillise postaukse.

   Poista
 9. Tulppaanit ovat kevään suuri ilo. Aivan upea sysikurjenmiekka. Olen aika huono puutarhasuunnittelija, laitan kaikki maahan ihan tunteella, joten en oikein osaa sanoa mikä sen kanssa sopisi. Jotain hentoista valkoista (olisiko liian juhlallinen) tai Sailankin ehdottama poimulehti matalana versiona ehkä sopisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, et tulppaanit o suuri ilo. Lisäks aika helppoi. Ei muut tartte ko syksyl istuttaa, ni maast nousee ihanat kukat.
   Mää ajatteli yhdest itte kasvattamastani kukast, et se olis liika arkipäiväne sysikurjemiaka kans. Ehkä se kaipais juhlavii seuralaisii.

   Poista
 10. Upeita tulppaaneja, eikä yhtään rikkaruohoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaa. Mu himohommaani onki rikkaruahoje kitkemine.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos sulleki. Tulppaaneist o iso ilo ja piänel vaival.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!