torstai 14. lokakuuta 2010

Santoriini henki?


Liljai pääl lentelevät pääskyt näyttää suuteleva toine toistas.


Toispäivän mää oli tämä Santoriini saare pääkaupunkis Thiras. Siäl o arkeologine museo, josa esitellää saare eteläpääst Akrotirist tehdyist kaivauksist löydettyi freskoi ja esineit. Akrotirist o kaivettu tämmöne ”kevätfreskoki”. Siin kukkie yläpualel lentelee pääskysii, jokka näyttää suuteleva toisiis. Ainaki postikorti antamie tiatoje mukkaa alkuperäst freskoo säilytettää Ateena kansallismuseos. Tämä kuva o kyl otettu mee viimeviikkose kurssi luentosali seinäst. Se o kopio siit freskost.

Mee kirjottamiskurssil puhuttii ussei ”Santoriini henkest”. Mää en hoksannu sillo ajatel enkä kyssyy, et mikä se ”Santoriini henki” o ja onko se vaa suamalaiste keksimä asja. Mut se taitaa ol kyl jottai semmost joka viä mukanas, niät tän tykkäis tul ain uudemma kerra.

Hotelli Santelliini emäntä sano, et hän o syntyperäne santoriinilaine ja häne miälestäs kaikki Santoriinil syntyneet ihmiset o ilosii ja aika onnellissii ihmisii. Heil o semmone elämäasenne. Hän oli sitä miält et täsä paikas o jottai semmost, et se antaa ihmisel myänteise ja ilose asennoitumise. Tiä sit hänt.

Mää ole koko pualtoist viikkoo funteerannu sitä, mikä olis oikee sana kuvvaamaa tämä myyttie saare kauneut. Olisko se "pelkistetty", "puhdas", "valkone", "pastelline", "mustavalkoturkoosianiliini", "karunkaunis", "satumaine", "kubistine", "myyttine"?

Tämä saari o kumminki aika vaaralline paikka. Tääl o tulivuari, joka o taas ruvennu herräilemmää. Tääl o ollu maajäristyksii ja hyäkyaaltoi. 1956 maajäristykses o tuhoutunu suurin osa koko saare rakennuksist.

Pääkaupunki Thira o rakennettu jyrkäntee eli tulivuarekraatteri reunal.


Joku tiäsi kertoo, et tääl rakastettaa kissoi sen tähde, et ne varottaa maajäristyksest. Jos maajäristys o tulos, kaikki kissat kattoo näkyvist ommii piiloihiis, vaik ihmiset ei viäl huamaa eikä tiä mittää. Kissoje kattoomisest voi tiätää, et maajäristys o tulos.

Saari o muinaisin aikoin ollu suurempi. Arvellaa et joskus 1500 eKr. o tapahtunu isoi maajäristyksii ja raivokas tulivuarepurkaus. Vuari o romahtanu merree. Vesi o höyrystyny ja räjäyttäny koko saare keskiosa melkei 30 kilometri korkeutee ilmaa. Sit viäl o tullu hyäkyaalto joka o tuhonnu lähisaarte ja manteree rannikot. Sillo o tuhoutunu Kreetanki minolaine kulttuuri. Myöhemmi näil kraaterisaaril o sit tullu kreikkalaiset, roomalaiset, arabit, venetsialaiset ja turkkilaiset. 1800-luvu vapaussodast ja Kreika itsenäistymisest astikka Santoriini o kuulunu itsenäisee Kreikkaa. (Nämät tiadot o lainattu mee viimeviikkose kurssi monisteest. Kurssi järjästäjä oli Hämeen kesäyliopisto.)

Liittyskö tämä huikaseva kauneus ja ”Santoriini henki” ihmiselämä pianuutee ja haurautee ja luanno jylhyytee? Tämä Santoriini saari o tulivuarikraatteri reuna. Pääkaupunki Fira ja Oia-nimine kylä o rakennettu jyrkäntee eli Kaldera reunal. Se o tulivuarekraatteri sisäreuna, joka mustaruskeen sukeltaa merree. Se Kaldera reunal o rikkaitte ja kuuluisie ihmiset huviloit. Prinsessa Dianaki o kuulemma viihtyny tääl.

Vai olisko se Santoriini henki vaa sitä, et o vapaus ol, tul ja men, ainaki meil lomalaisil?

Kamari kylä, jos mää tääl asu, o kraatteri vastakkaisel, merepualeisel ulkosyrjäl. Tääl o pitkä musta santaranta.


Kamari kylä santaranta ja Välimere syystyrskyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!