torstai 26. huhtikuuta 2012

Rupes ihan moodittammaa

Mää luji yht englannikiälist plokkii, jota pittää ameriikakiinalaine taiteilija. Must o kiva seurat joitaki taideplokeja. Tämä miäs pohti asiaa, jost hän käytti sannaa mode. Must tuntu, et pohdinta kolahti ja mää ymmärsi oikee hyvi mitä hän tarkotti. Mut en osannu kääntää sannaa mode, en suameks saatikka sit Pori murteeks.

Niinko eppäilinki, nettisanakirja anto usiampii merkitysvaihtoehtoi:
muoti
tapa
ilmenemismuoto
käytäntö
moodi
muoto
tila
modus (filosofias)
sävellaji (musiikis)

Mua kiinnosti viäl kattoo, mitä tämä sana o muiks kiäliks. Ruattiks mm. sätt, metod, typvärde. Saksaks Mode. Viroks viis ja režiim (tiatojekäsittelys). Hm, hmm, hyvi moniulotteine käsite ja termi. Ehkä kuuluu yht kummalliste sanoje joukkoo ko genre. Silloko genre tuli muatii, mää en ensti yhtää ymmärtäny, mitä se tarkottaa.

No kumminki tämä kiinalaine sellittii, et hänel o monta moodii. Hänel o taiteilijamoodi. Hän oli ottanu insinööripesti, ja välil hänel o tämä insinöörimoodi pääl, joka o ihan eri mailmast ko taiteilijamoodi. Ko hän pittää taidekurssei, hänel o opettajamoodi. Tärkeemmäst pääst moodei o häne perhemoodis. Sit hänel o tiatokone- ja plokimoodi ja yht ja toist muutaki moodii. Varmaa hänel o kiinalaismoodi ja amerikkalaismoodiki.

Mitä enämpi ihmisel o eri moodei, sitä rasittavampaa häne elämäs o. Mitä usseemmi täytyy vahettaa moodii, sitä helpommi uupumus uhkaa ihmist. Sannoo tämä kiinalaisameriikkalaine multimoodimiäs.

Ehkä tämä käsite o syvällisempi sanavaihtoehto roolil. Moodi o sisäine tila, josa ihmine o, ja rooli o pintaa, ihmine ottaa se päälles ja esittää sitä. Voisko tua moodi ol vähä niinko olotilaki? Olemine o minust kyl köykäsempää ko esittämine. Niät roolivahetus kävis voimai pääl raskaammi ko moodivahetus.

Mua ny ainaki rupes moodittaa ja aljoi miättimää omia moodejani.

Ny mul taitaa ol meneilläs siirtymine tyämoodist eläkeläismoodii. Ny ko jo neljäsosa - ei ko jo melkei kolmasosa! - viimisest kokonaisest tyävuadestani o menny, mää huamaa ottavani välimatkaa. Ole jo vähä siirtyny ulkopual. Sit o kotimoodi, kissamoodi, ploki-, kirjottamis- ja murremoodi ja  täl hetkel puutarhamoodi, jonka mää ole ujuttanu tyämaallaniki, ko ole melkei panny pystöö taimikasvattamo. Tyämoodii ja puutarhamoodii ole pitäny erilläs ainaki sillai, et taimihommii ole tehny iltasi töitte jälkee.

Nii ja sit o tiätysti paljo piilevii ja uinuvii moodei. Mullaki o aikanas ollu tärkeet piirustamis- ja maalaamismoodi, se o ny kokonas painunu jonnekki piiloo - ehkä se näkkyy siin, et mää kattele satunnaiste taiteilijoitte plokei ja ota miälelläni kuvia. Ja kyl tua käsityämoodiki aika himmeet mul täl hetkel o mut silti tärkee. Aikasemmi ole ollu kovaki lukija mut nyte en jaks paljo lukkee, kattele puutarhakirjoi ja -lehtii, seki moodi o siis uinumistilas.

Täsä o pari tyylinäytet mu piirustusmoodistani, tyyli o tarkotettu lapsellise kömpelöks. (Nämä o tiatokonepiirustuksii.)

Kissa istuu kivel.

Kissa kurkkii kive takkaa, pualikas naamaa näkkyy.

Tervetulloo uus lukija, margsan!

28 kommenttia:

 1. Usko vaan Naukulan Mammaa. Yksinkertaisen pelkistetty on kaunista. Sitten kun eläkepäivät koittavat, sukellat tähän piirustusmoodiin enemmänkin?

  VastaaPoista
 2. Seuraan tällaista blogia: http://katisar.wordpress.com/itseterapiasta/
  Siinä tuo moodiajattelu viedään pitemmälle ja puhutaan sisäisistä hahmoista, jotka keskustelevat keskenään. Moodi on minustakin syvällisempi kuin rooli. Jotkut ajattelevat sen tekemisen kautta mutta itselläni tunnistan eräänlaisia hahmoja, joita olen nimennyt esim "anarkistinainen" tai "sisäinen lapsi". Olen oppinut havaitsemaan, mikä minän tila milloinkin on läsnä. Se on ikäänkuin mielen teatteria.

  Mielestäni ei haittaa vaikka moodeja olisi paljon vaan se haittaa, jos ne ovat keskenään kovin ristiriidassa. Tämä on kiinnostava aihe, olen kehitellyt tätä ajattelutapaa jo pitkään.

  Jos olen oikein ymmärtänyt, viron kielessä sana moodi tarkoittaa myös suomen kielen sanaa tyylinen tai päätettä -lainen. Eri moodi = erilainen, sama moodi = samanlainen.En löytänyt tätä nettisanakirjasta mutta mielestäni olen kuullut puhekielessä tällaisen ilmaisun.

  Minua kiinnostaa, mitä hahmoja moodiesi takana on eli mikä on se sisäinen voima tai teatterihahmo, joka laittaa sinut piirtämään, kirjoittamaan murteella tai tekemään puutarhahommia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, olipas kiinnostava kommentti. En ol viäl ikäpäivän ajatellu koko asiaa, vast tänäpä törmäsi toho moodii siin merkitykses ko se ymmärsi. Se tuntu minust tutummalt ja sopevammalt ko esim. rooli.
   Mää katteli viro kiäle sanakirjaa (en netti ko oikeet kirjaa). Se mukkaa sana "mood" tarkottaa 'muoti, malli, kuosi', "mismoodi" puhekiäles tarkottaa 'millä lailla, millä tavalla'. Suame "muoti" luullakseni o ruattalaine lainasana, onko sil ja "muoto"-sanal joku yhteine lähde vai ihan eri alkuperä, sitä mää ei tiä. No, ne o sanoi ne. Täytyy miätiskel tätä moodi-asiaa ja käyd tual plokis jonka esittelit.

   Poista
 3. Aivan ihanat piirrokset! Juuri tuollaisista pidän, pienesti on sanottu paljon ja näissä on ideaa. Sinulla alkaa varmasti uusi ura eläkepäivillä. Et kai vaan piirtänyt läpi Ruskasta :) Olin opiskeluaikoinani eläinmuseossa piirtämässä täytettyjä eläimiä ja koululaisjoukosta erkani nuori mies katselemaan touhujani. Ahaa, hän jäljentää, tuumasi kaveri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näit ei ol piirretty läpi Ruskast. Nämä piirustukset o jo aika vanhoi. Ne o muistoi mun ensimmäisest kissastani Sohvist, ja noitte kuvie pitäs ol eri järjästykses. Ensimmäine kuva esittää Sohvii ko hän tuli mu kissakseni, oli epävarma ja pelokas ja ihmettelevä. Toises kuvas Sohvi o kotiutunu ja uskaltaa kattel ympärilles luattavaisesti.

   Poista
 4. Valtavan hienot kissapiirustukset! Tykkään tyylistä kovasti. Kissataiteen kohdalla huomaa aina heti, tunteeko taiteilija kissojen eleet ja ilmeet oikasti vai ei. Jotkut kuvat esittävät kissaa, mutta eivät selvästi kuitenkaan ole kissa. Kissamoodi tai epäkissamoodi siis?
  Olotila oli minusta hyvä kuvaus mode-sanalle. Ensin ajattelin, että kyllähän meillä sanotaan, että laitetaan joku hattu päähän, mutta se on kai enemmän sitä pinnallista roolinvaihtoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä et sinustaki "olotila" sopis kuvvaamaa mode-sannaa. Ilona aikasemmas kommentis kirjotti "minän tilasta, joka milloinkin on läsnä". Minän tila o vähä niinko kullonenki olotila.
   Piirustustyyli nois kuvis kuvvaa piirtäjää, joka piirtää vähä sinneppäi, niinko laps, ja o tyytyväine, vaikkei kaikki yksityiskohdat tullukkaa iha prikulles ja hianosti.

   Poista
 5. Ihanat kissat ja mooodi-aihe hyvin kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tommoset uudet sanat avvaa uusii ulottuvuuksii ja näkökulmii vanhoihi asioihi ja sentähde tuntuu kiinnostavilt.

   Poista
 6. Paula, tämä moodipostaus olisi ihan hyvin voinut olla mamman pakina, vieläpä jopa mamman murrepakina. Kuulosti kamalan tutulta rakenteeltaan ja asenteeltaan. Äitimme tyttäriä ollaan...

  VastaaPoista
 7. Olen tässä menneinä päivinä ihmetellyt tätä ohjelman määrää elämässäni. Mies sanoo, ettei kaikkea ole tarvis tehdä. Myönsin itselleni, että suurin osa on omia juttujani, tapojani.... Nyt sain niille nimen, modeja. Hienot kissapiirustukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pipsa, kiva et sul oli jottai hyätyy täst moodist, ja sait nime jutuilles ja tavoilles...

   Poista
 8. Paula, minä tykkään niin sun kissa-kuvista! Nuohan on ihan mahtavia!

  VastaaPoista
 9. Kyllä se sisäinen piirustaja vielä tulee esiin, kunhan sille vaan antaa tilaa.Ei se taiteellisuus mihinkään katoa, jos sitä kerran on lahjaks annettu. Ja kaikkia lahjojaan tulis ihmisen käyttää.Paljon on laajentunu nämä ihmisen roolit jo olotilat. Näkisin, että rooli on jotakin pinnallisempaa ja se moodi sisintä. aika jännä ruveta miettimään, minkälaisia moodeja sitä itsellä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taina, tätä voit sääki miättii, mimmosii moodei sinus asustaa.

   Poista
 10. Nuo kissakuvasi aivan ihanat, elävät kuvat vaikka ei niihin liikaa ruutia olekkaan sisällytetty, tuollaisista saisi hienbon kuvasarjan.
  Joko tuo kaunis poika on löytynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mummeli. Miskaa ei tiätääkseni ol viäl löydetty.

   Poista
 11. Tätä moodiasiaa onkin hyvä miettiä. Tähän liittyy jotakin vapauttavaa, jota en osaa nyt sanoiksi pukea.
  Kuvien tekeminen taitaa olla sinun seuraava aluevaltaus. Näyttävät oikein hyviltä. Yksinkertaisuus viehättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, hauska kuul, et tähä moodiasiaa su miälestäs liittyy jottai vapauttavaa. Mustaki se oli virkistävä, uus näkökulma, ehkä vanhoihi asioihi.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!