lauantai 21. heinäkuuta 2012

TiäviarukukatVuasi takasi mää ihasteli tääl plokisani tiäviaruje kukkasloistoo. Ny taas ole ihhaillu sammaa. En missää ikänäni ol pannu merkil näi ihanaa kukkaloistoo. Viime vuan mää just kerkesi kuvani ottamaa ja plokijutu tekemää, ja kui ollakkaa, sit niittomiäs jo tuliki ja veti silleeks kukkaloisto.

En tiä mikä o kukkasil hyväks ja mikä huanoks. Mut mää olsi kyl miälelläs kattellu sitä kukkaloistoo kauvvemminki. Ny muisti tämänki niittoasia ja oikee pelosekasil tunteil aljoi aanaamaa, et koht ne kukkaset niitetää. Kuvat o otettu viime viikol ja osast tämä viiko alvus. Niittomiäs tuli isol traktorillas ja kaato tiävaruje kukkaset seuraavan päivän ko viimiset kuvat oli ottanu.

Näis kahdes viimises kuvas näkkyy, mitä o kukkakasvustoje takan. Tiä toisel pual aukee ohrapelto, jonka takan kulkee Paimiojoki. Tiä toisel pual aukee rypsipelto ja kaukan takan o mettää.
Nämä tasaset peltoaukeet istuu hyvi tämmese Pori tasasis maastois kasonnee ihmise miälemaisemaa. 

22 kommenttia:

 1. Kosken seudulla on hyvin tasaista, olen itsekin kiinnittänyt huomiota samaan... itse kaipaan hieman maastonmuotoja, kallioita ja sen sellaista.
  Ehkä tienvierukukille ei tee pahaa, että ne niitetään, jos ne kerran kukkivat noin upeasti joka vuosi. Täällä saaressakin on hienot tienvierukukat ja täälläkin niitetään. Ehkä jos ei niitettäisi, kukkkien tilalle kasvaisi vähitellen suurempia kasveja (vadelmaa, nokkosta, ohdaketta?), mutta ne eivät kestä niittoa... en ole varma tästä teoriasta kylläkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti hyvä, ko niitetää. Kuulostaa ihan järkevält tämä sinu teorias. Ainaki tääl Koskel tiäviarut o säilyny harvinaise hyvi. Mul ei ol ittel parempaa tiatoo, mihe aikaa suvest näit pitäs niittää. Mu miäheni oli lukenu, et joittenki kasvilajie säilymine o pelkästäs tiäviaruje varas. Nykyaikan ei ol pelloil ojapenkkojakkaa salaojitukse tähde, niinko joskus ennevanhaa o ollu.

   Poista
 2. Harvoin näkee noin kauniita ja monipuolisia kukkaniittyjä. Ymmärrän hyvin, että haluat ihailla niitä ja niittomiehen tulo tuntuu pahalta. Ehkä kukkalosto johtuu juuri niittämisestä, kuten Sailakin epäili. Muistelen, että jos haluaa kasvattaa itselleen niityn on sitä niitettävä oikeaan aikaan. Meillä päin lupiini ja puskat ovat vallanneet tienvierukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, päätelle tost ihanast kukkaloistost niittämine tekkee hyvvää niitty- ja ketokukil ja pittää nokkoset, vuaheputket, ohdakkeet loitol.

   Poista
 3. Upeat tienvierukset sulla ja muuutenkin nuo maisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää ihhaille ussei kööki klasist peltomaisemaa. Se o ain erilaine eri ilmoil ja eri voorokaude aikoihi.

   Poista
 4. Voi ihmettä, miten monipuolista tienvieru kasvvvvustoa! Täällä oli eri lajit juuri parhaimmillaan kukassa kun niittokone tuli ja vei kaikki, vähän harmitti kun kauneus katosi.
  Sinulla siellä kesäkodissa upeat maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihanat on nää maalaismaisemat, jos tykkää tasasest niinko mää.

   Poista
 5. Kaunista on tienvierun kukkaloisto. Niittokone käy tienvierun niittämässä ihan turvallisuuden vuoksi. Että sitä autoilijat näkisivät paremmin. Niitetyn kasvuston joukossa saattaa olla pajuakin, ja jos se jätetään pariksi vuodeksi kasvamaan, niin sehän peittää näköetäisyyttä. Kuulostaa tylsältä, mutta on aika tärkeä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tärkee asia tämäki. Sammaa sano mu miäheni, häne mukkaas yhdes kohdas tiät näkyvyys oli jo heikko.

   Poista
 6. Ihailen samaa kaunista kukkaloistoa täällä mökki teillä! Näiltä pikkuteiltä ei ainakaan ole vielä mitään niitetty, onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sää saat viäl ihhail kauvvemmi ko mää. En ny muist viime vuadest, kerkesko nää kukat kasot uudestas viäl enne syksyy.

   Poista
 7. Hienot kukkakuvat. Ihailen myös tienvierien kukkaloistoa joka kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Daisy. Varmaa joku ulkomaalaine kattelis silmät pyäreen täkäläist kukkaloistoo, niinko mää katteli Madeiral, kos siäl kasos sinisarjoi ja sinisii hortensioit tiäviaruil. En tiä olik ne istutettu vai kasosko villinäs.

   Poista
 8. Aivan ihana lajisto on siellä tienvarsilla. En edes tunnistanut kaikkia lajeja, vaikka paljon kasveja tunnenkin. Tänä kesänä tienvarsien kukkaloisto on ollut erityisen kaunista ja myös minua harmittaa, jos niitto tehdään liian aikaisin. Usein on kysymys niittäjän tietämättömyydestä. Täällä Itä-Suomessa huomattiin yhden tien varressa yllättäen muutama kirkiruoho, joka on melko harvinainen kämmekkä. Ystäväni otti yhteyttä tielaitokseen ja heidän kanssaan sovittiin,että kyseinen alue niitetään vasta sitten kun suurin osa kasveista on siementänyt. Asia ei mennyt heti perille kaikille työntekijöille ja seuraavana kesänä oli niitetty liian aikaisin. Mutta kun asiasta muistutettiin toistuvasti, niin tielaitoskin otti opikseen ja tänä kesänä aluella on yli sata kirkiruohoa! Niitykukat eivät ole este näkyvyydelle ja niitto voisi (ja pitäisi)aivan hyvin odottaa siihen asti, kun kukat ovat kukkineet. Kaikkein paras lopputulos olisi, jos niitos korjattaisiin pois, mutta se olisi ehkä liikaa vaadittu Destialta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luullakseni nää maalaistiät o yksityisii teitä ja niit hoitaa tiäkunnat. Joku o ain nimetty hoitamaa sitä ja sitä tiäosuut. Ehkä toiset o tunnollissii ja tahtoo hoitaa hommas mialuummi heti ko viidestoist päivä. Joka tapaukses just tämä tiä mist mää oti kuviaki, o viäl ihana kukkaloisto vallas.
   Emmääkää tunne noit kaikkii kukkii. Sentähde en laittanu mittää nimiä ko en olis tiätäny kaikkie nimiä kumminkaa. Mul synty eppäilys, olisko kirkkaapunane pallerokukka joku puutarhakarkulaine.

   Poista
 9. Paimionjokilaakso on kaunista seutua. Vanhaa merenpohjaa. Kukkaloisto on todellakin kaunista ja monipuolista =D

  VastaaPoista
 10. Ai, Matonkude, sää tunnetki näit seutui. Nämä o kauniit seutui mut viljavii kans. Varsinaine vilja-aitta tämä Varsinais-Suami näyttää oleva.

  VastaaPoista
 11. Aivan ihastuttavia kukkia ja maisemia!

  VastaaPoista
 12. Laitoin linkin tänne. Muistin, että sinulla oli tämä kiva juttu tienvarsikukista!

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!