sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Tajunnavirtatrekolsmestari

Lomal ei ol tartte tehdä mittää. Ei ol pakko men minkää. Voi tehd vaa mitä millonki huvittaa. 

Jos mää en istu Ruska ja häne pentujes kans pentukamaris, ussei mää tykkää tehd pihahommii. Silti muistuta ittelleni, et ny o loma eikä ol pakko mihenkää. 

No, aamusti ajattele, et ny mene kitkemää ja laittamaa sitä ensimmäist kukkasänkee. Siin kassoo paljo rikkauahoi ja sihe pitäs ajjaa lissää multaa. Mene hakemaa kotskäyrryit. 


Tunkiopääl kassoovat rikkaruahot o kitketty mut tunkio
takan rehottaa kauheeton rikkaruahopöheikkö: nokkosii,
ohdakkeit, koiraputkii, vuaheputkii, valvattei, jualavehnää.
Matkal taas kerra huamaanki, et viimevuatisis rikkaruahotunkiois kassoo isot rikkaruahopehkot. Samal ko haje ne kotskärryt menenki kitkemää paskaruahot tunkioitte päält. Tullee miäleeni, et viljelylaatikois olevat kasvit tarttis vettä. 


Ko tunkiot o siivottu, mää mene antamaa vet viljelylaatikoitte salateil, yrteil ja kesäkurpitsoil. Siin kohtaa pihhaa o semmost hyvi kevyt ja läpäsevvää kompostimultaa et vaik kui paljo satas ja vaik kui paljo niit kastelis, ne tuntuu ain vaa oleva kuivii. Tämä mustal mullal oleva alue oli viäl viime suven rikkaruahoje vallas. 

Samatiä mää kulje pruutskannu kans ympäri pihhaa ja kastele muitaki kasvei, niät tullee vesipuntut tyhjiks. Ja sit täytä ne uudesti vedel. 


Viljelylaatikot vaatii paljo vet. Suunnitelmisani o raivat viäl isompi
alue mustal mullal ja hävittää siit paskaruahot juurinas.


Kasvimaal kaikist paremmi voi kukkaset ja sipulit. Punajuure lehdet
o jo menny parempii suihii. Muista et kasvimaallaki täytys käyd ja erityisesti pan sin papuköpit. Mää ota kainaloo köppei ja lähde kasvimaal. Siäl kumminki huamaa, et maa o liika kuivaa, tarttisi jonku vehkee, mil saisi reijjät niil köpeil. No, mää jätä köpit sihe maahaa mut huamaa, et nauriit tarttis harventamist. Mää harvenna nauriit. Miäs kävi harventamas punajuuret ja porkkanat. Harmi vaa et joku elukka, ehkä kauris, o käyny syämäs kauniisti harvennetut punajuurenaatit. Papuköpit jää sin kasvimaal, mää tule tiä ylitte takasi pihhaa. (Kasvimaa o ohrapellos toisel pual tiät.)
Tunkiotakune raivaussahakäsittely ja haravoittemise jälkee... Tunkio
o tämä kasa täsä näi edes. Kotskärryt seisoo keskel pihhaa. Mää repele paskaruahoi siält sun täält ja heitä ne kotskärryihi. Miäleni o hyvä ja oikee kirkastunu siit, et eiläehtoosti miäs raivas kaikist pahemma rikkaruahopöheikö keskelt pihhaa. Yhtäkkii alko kova pärinä kuulumaa pihast ja hän raivas nokkoset ja ohdakkeet ja koiraputket kummoo raivaussahal. Aika jyry peli rikkaruahoi kaatamissee. Osa kaadetuist paskaruahoist mää jo eiläehtoosti haravoitti ja kärräsi tunkiol. Mää aloti tänä kevvään taas uude tunkio. Ny mää jatkanki sitä haravoittemishommaa. Ei ol pakko eikä tartte tehd mittää, ko o loma. 

Sit mää kattele ja ihhaile kätteni jälkii, ja miähe käsie jälkii. Eilä täsä samas paikas kasos nii korkee rikkaruahopöheikkö, ei mää jo miälesäni luavuti. Ei täsä mikkää aut, en millää kerkee näit tänä suven raivaamaa, enne enneko ne siämentää jo raivatutki maat, varsinki ne viljelylaatikot, jokka miäs kevvääl teki mul. Mut sit raivaussaha puhu. 


Mitäs mää sit tykkäisi tehd...? Mää menenki täst sisäl hiukka juamaa ja kattomaa kissoi.

Mut pihhaa onki tullu pihakissa Musta Miina. Mää seurustele häne kansas ja haje hänel äkkii ruakaa sisält. 

Sit vast mene sisäl ja viivy siäl aikani seurustelemas sisäkissai kans. Jaha, ruppeisinko ny kitkemää sitä kukkasänkee? Ei ol mikkää pakko eikä tartte tehd mittää. Mää nauti lomast. No, mää kiärränki ensti kattomas millai mu taimeni jaksaa. 

Monivuatiset idänunikot - ihan komia näkösii taimii. 

Isonolaana - näkkyy piänii knuppei jo. En muist koskaa edes nähneeni tämmest kasvii. Kummalline nimi. 

Kesäpäivähatut. Jaa. Sinisalviat. No jaa. Ei kauhee isoi. 

Isonolaanat, sinisalviat ja päivänhatut o yksvuatisii. 

Sit nautiskelemaa kukkamaa laitost.


Kello o jo kolme ehtopäiväl ja mu piti tul tähä kitkemää jo aamusti. Ei haittaa. Mul o montaa muutaki hommaa keske. Ko ei ol pakko... Nämä mu pihahommani o vähä niinko tajunnavirtaa... 
Tämä tapahtu ja kuvat o otettu joskus viime viikol. Hyvvää pyhäpäiväehtoot kaikil!

24 kommenttia:

 1. Oi, Paula! Minä näin tänään kaksi suloista kissan pentua, Lotan ja Venlan. Tytär oli ne söpöydet maalaistalosta hakenut. Niin ihania ja osaavat mennä jo kissanhiekkapoxiin. Semmoisia uutisia mulla. Oikein hyvää lomaa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, Lotta ja Venla. Sulosii varmasti. Hauska uuttine. Kyl kissapennut ossaa käyd hiakkalaatikol aika lai luannostas ja hyvi piänin. Meilläki jo osataa, vaik pennut o vast 5-viikkosii. Hyvvää suve jatkoo sinul!

   Poista
 2. Sellaista se on kun ei tartte tehdä mitään :) Musta Miina näyttää yllättävän tutulta. Mukavaa lomaa teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silt näyttää... Miäski lähtee aamusti mettää raivaushommii ja tullee ehtoosti. Eikä hänenkää ol pakko. Musta Miina oli tänä aamustinki portail pyytämäs ruakaa. Häne o helppo madottaa, ko hän syä heti kaikki mitä annetaa eikä välit vaik olis matolääket sevotettu ruakaa. Vaik hänel o kyl ruakaa navetosaki, ni hän tullee pyytämää portailt.

   Poista
 3. Ihana lomapäivä on sinulla ollut. Kiva tehdä, kun ei ole pakko.
  Hyvää loman jatkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, kiitos, samma sinul, hyvvää suve jatkoo!

   Poista
 4. Sinun lomapäiväsi soljuvat siis oikein mukavan oloisesti. Ei hassumman kuuloista ollenkaan. Ja pääsit vielä pihakissaakin tervehtimään:)
  Hyviä loman jatkoja teille kaikkille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Myrsky ja sammaa teil, eli hyvvää suve jatkoo! Toivottavasti saatas viäl aurinkoisiiki päivii.

   Poista
 5. Sielläpä sitä onkin lääniä olla ja tehdä mitä mieleen juolahtaa! Rapsutuksia Äidille ja vauvoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naukulan Mamma, Äiti ja vauvvat o rapsutettu. Rapsutuksii harvinaisel Helmi-neitil. Kohtpualii mää lähdenki täst ulloos tekemää taas mitä miälee jualahtaa. Jos ei ruppee satamaa.

   Poista
 6. Just tätä, tunnistan niin itteni tuosta paitti mun kasvupläntit on ihan pikkuset ja mä oon ihan laiska. Mutta rönsyily on tota samaa. Pusutteluja kissavauvoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, mää kuvittelenki, et tommone rönsyily onki aika tavallist pihahommos. Lauvvantainaki mää lähdi perkaamaa marjapuskie alustoi mut sit rupesi tekemää ihan jottai muut...

   Poista
 7. Siitähän se loma on ihanaa kun ei tartte tehdä mitään mutta saa tehdä mitä huvittaa ja paljonhan sinua on huvittanutkin.
  Kisuille terveisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mummeli. Kaikki terveiset välitettää kisuil. Ja pihahommat onneks huvittaa minnuu ihan kauheesti.

   Poista
 8. Loma on just sitä, että tekee jos huvitta ja niin paljon tai vähän kun huvittaa:) Ja sulla näkyy puuhaa piisaavan. Kisuleille terkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula Kristiina, eiline pyhäpäivä oli ihan erilaine. Oli aika satteistaki. Niät oltii sisäl koko päivä, ko ei huvittanu lähtee ulloos. Mää luji lehtii ja seurusteli kissai kans. Ja oli meil viaraitaki.

   Poista
 9. Täältä Itä-Suomen näkövinkkelistä kiinittyi huomio tuohon sanaan kastelu. Ihanko oikeasti siellä länsilaidalla ei olekaan satanut kaatamalla joka päivä? Piipahdin viime viikolla myös Keski-Suomessa ja Pohjanmaankin puolella ja sama meno oli kyllä sielläkin: vettä tuli niin, ettei meinannut auto pysyä tiellä. Kun olen yrittänyt miettiä niitä positiivisia puolia tähän lähes koko kesän jatkuneeseen vedenpaisumukseen, niin aina on tullut mieleen se, että ainakaan kasvimaille ja kukkapenkkeihin ei tarvitse kantaa tai juoksuttaa vettä!(Tätä kirjoittaessani alkoikin taas sataa kaatamalla...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, kyl täälläki o satanu melkei joka päivä. Mut tääl o yks kukkamaa ja viljelylaatikot silti aika kuivat, ko multa o semmost et vesi mennee läpitte eikä multa pidät vettä kunnol. Alkusuvel o kuivunu salateit ja kukkasii kualiaiks. Tai ainaki mää luule, et kuivunu, tai sit paleltunu. Ny vois kylläki eppäil sitäki, et mädäntyny. Mää luji just jostai, et uusii taimii tarttee kastel, vaik istuttais ne vesisattees järve pohjal. Sentähde ole kastellu uusii taimii. Kyl täälläki eilänki sato ihan kaatamal. Tänäpä en meinaa kyl kastel yhtikäs mittää.

   Poista
 10. Mielestäni tajunnanvirtana hoidetut asiat antavat mielelle vapauden ja päästävät luovuuden esiin. Ja paljonhan sitä tuli saatua aikaan päivän aikana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks sanonta kuuluu: "Luovuus lähtee levosta." Ehkä se o vähä sama asia.

   Poista
 11. Löytyipäs täältä mukavia kuvia :) kesäterkuin Ronja

  VastaaPoista
 12. Ihanan kaoottinen tuokiokuva, mutta paljon syntyi silti jälkeä. On teillä iso lääni hoideltavaksi!

  VastaaPoista
 13. Hei täältähän löytyi maanläheinen blogi,ihgu♥,vastavierailulle tulin oitis ja lukijaksikin rupesin:)),söpöjä kisuja,junnulta terkut!

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!