perjantai 4. tammikuuta 2013

Identiteettihäiriö? Talvi vai suvi?

Mul meinas tänäpä iskee lamaannus. Oli niinko kurraa kuallu kuttu. Olisko ollu joku ohimenevä identiteettihäiriö. Mitä mää ny oikee tekisi. Ei mikkää huvit. Ei käsitöitte tekemine, ei lukemine, ei kirjottamine, ei toiste plokie lukemine, ei huushollihommat, ei ruuvvaalaitto. Sitäpaitsi me miähe kans käytii kaupas ja samal poikettii Hespurkeris syämäs ruvishampurilaiset. Siin oli mee tämä päivä pääruaka.

Sit mää virkosi ja virkistyi ko huamasi et olim mää sentää kiikuttanu omakätisesti Kela toimistoo se eläkehakemukseni. Ny mul o pitkä loma enne eläkkee virallist alkamist. On se eläkehakemukse jättämine sevvert tärkee asia mu elämäsäni ettei sinä päivän muut tartte tehdäkkää - eikä tapahtuu.

Mut olim mää tehny yhde toisenki tärkee asia. Kylväny tämä kevvää ensimmäiset siämeneet multaa. Ihan luannikkaasti lipsahti: "tämä kevvää". Kyl mu miälestäni kevät alkaa sinä päivän ko ruvetaa kylvämää.

Sinisalvia "Blue Angel".
Tänäpä kauppareissul osti ensimmäise satsi kylvömultaa ja kylvi sihe pussillise sinisalvioitte siämenii ("Blue Angel"), samoi mitä kylvi viime vuannaki.

Näitte esikasvatus onnistu viime vuan yli toiveitteni. Siämeneet iti hyvi ja tuli hyviä planttui. Mut suvi ei ollu hyvä. Varsinkaa ei alottelijal. Ilmat oli viileet ja märräät.

Sinisalviat alko kukostaa vast syyskuus. Sillo mää näi niit just ja just kiiruumma kaupal viikovaihteis.

Siämenpussi kyljes sanotaa, et nämä kylvetää tammi-maaliskuus. Viime vuan tuli kylvettyy nää vast maaliskuus. Ny mää ajatteli alottaa jo aikasemmi. Viime vuade kasvatusolosuhteet oli paljo paremmat ko siämeet sai ittää ja kasot isois valoisis tilois mu tyämaallani. Ny mää koita millai luanaa koto-olois.

Just lui yhde siämenkaupa nettisivuilt, et sinisalvia tekkee juurimukuloit, jokka voidaa talvettaa. Hmm. Täytyy pan korva taa. Harmi ko en viime vuan tiätäny.

Ei ol muuto joulukaa viäl ohitte. Meil o joulukuusiki viäl täydes tällinkis ja silti vaa puhutaa jo kevvääst.

Jouluks miäs oli ostanu mul kaunii jouluruusu. Kukat o jo kuihtunu mut jouluruusu o muute onneks hyvi virkose näkköine. Lykänny uusii vihriäisii lehtiiki. Jouluruusu kertoo kummastaki: joulust ja kevvääst.

29 kommenttia:

 1. Voi ihana kukka. Tulee niiin ikävä kesää..vaan johan sitä kohta taas ollaan jo lähempänä sitä kuin kaukana siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suvi tullee ain vastaa ainaki minul yllätyksen, ei meinaa vauhdis mukan pyssyy.

   Poista
 2. Ehkä se ei ole mikään kummastus, että olosi on outo. Tottumiseen menee varmaan hetki! Siihen asti voisit ottaa mallia Ruskasta, kissat osaavat olemisen taidon ilman, että mitään näkyvää tarvitsee saada aikaan. Paitsi että Ruska ei olisi varmaan vienyt eläkehakemusta Kelaan. Niin että ei kissoista kannata kumminkaan kaikkeen mallia ottaa.
  Voi, kevätkylvöt! Katsoin viime keväänä kateellisena blogistasi, miten erinomaiset kasvatustilat sinulla oli käytössä. Nyt on haastavampaa, mutta ehkä se on hyvä vaan, niin on jotain mikä vaatii huomiota.
  Mukavia valoistuvia päiviä ja onnistuneita kylvöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Saila, mää itteki ajatteli, et olo voi ol hiukka aikaa vähä outo enneko tähä tottuu. Pelkä olemise taitoki o arvokas, mää ole sammaa miält niinko periaattees...
   Kasvatustilat oli erinomaset viime vuan eikä ol kirkos kuulutettu ettemmää vois viäläki niit käyttööni "annoo". Siin o vaa se puali et sit tarttis men harva se päivä tyämaal haahuilemmaa. Ja ko en meinaa yht suurt esiksavatuspuutarhaa pan pystöö ni ajatteli kokkeil luanaisko tää koton.

   Poista
 3. Hyvää tätä kevättä, Paula :)

  VastaaPoista
 4. Määki okke vriskannui ko sun
  siämenpusseitas ajatteli.
  Olin tänäpä kirunkki tapamas ko meina polve,
  vasemppa, antta laitta uure nivele.

  Jono o pitkä,mutta tuivon tässä kesän alussa
  sen tapahtuman.
  HYVÄÄ vuoden alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puikkoellu, sul onki suuri hanke suve alkuu, uus polvinivel. Sit o suvel toipumisaika ja sejjälkee olet vetreempi menemää. Hyvvää valmistautumist sinul leikkauksee!

   Poista
 5. Ihan totta,eläkepaperien jättöpäivä on kyllä semmonen etappi ihmiselämässä,että ei tosiaankaan tarvi sen kummempia askarrella sinä päivänä.Paitsi että teit siis kevätkylvöjä,vau!! Sitä on kai ollut ilmassa tänään,ite en vielä kylvänyt mitään,mutta koko päivän mietin multaa ja siemeniä ja kylmäkäsittelyä hangessa ja - oho!mikäs tuolla nököttää? ei kai vaan,no on se,mun toinen peltinen siemenlooda :)
  Voi meitä.mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiina, olipas hyvä ko se siämenlooraki osu silmii. Mää tilasi siämenii uudevuadeyän sammaa aikaa ko raketit räisky ulkon. Kuviteltu kukkaloisto räisky miäles, ei raketit.

   Poista
 6. Kummasti se herää jo tuo kylvämisten miettiminen. On vain minun tykönäni vielä painettava jarrua, en pysty saamaan niistä kunnollisia jos nyt annan periksi, tulee sellaisia haipukoita ettei millään saa ehjänä maahan asti. Mutta saahan sitä mielessään jo pyöritellä kaikkea. Yksi Teneriffalta tuotu siemen pussi kyllä jo polttelee sormissa päästä multaan, mutta jarrua vaan, ei auta.
  Onnea vaan tuleviin kiireisiin eläkepäiviin, onhan siinä ios muutos elämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ol virhe et meni aloittamaa kylvämise näi aikasi enkä painanu jarruu. No, mut yks pussi vaa. Kiitos myätätunnost sinulleki, mummeli.

   Poista
 7. Elämänmuutos laittaa aina mietityttämään, ja eläkkeellelähtö on iso muutos. Eräs ystäväni totesi minulle näin: Asioilla on tapana järjestyä, tavalla tai toisella. Mukavaa siirtymäaikaa sinulle! Ja ota Ruskasta mallia, kuten Sailakin tuolla totesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Myrsky. Ruska taitaa ol erinomane esimerkki.

   Poista
 8. Eipä ihmekään jos noin iso elämänmuutos hetkeksi lamaannuttaa ja pistää ihmettelemään! Että rauhassa vaan, kyllä sekin kohta luonnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mamma N., yritettää ottaa ihan rauhallisesti.

   Poista
 9. Hupsista vaan ja totut eläkeläisen rutiiniin. Kiire ei hellitä, kaikkea pitäs ehtiä tekemään.
  Todella aikaisin olet aloittanut kylvöt, minä vasta katselin siemenpusseja ja syksyllä keräämiäni siemeniä lajittelin. Vaan aurinko jo paistaa ja kohta on tosi kevät. Mukavia keväisiä päiviä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anja. Vai sillai? Et kiiru vaa jatkuu ko olis nii paljo kaikemmoist tekemist...?

   Poista
 10. Voin kuvitella tuon lamaantumisen tunteen, kun joku jo jollakin tavlla kaivattu asia toteuttu ja sitten on ihmeessä sen kanssa! Mutta, kyllä se siitä lähtee käyntiin ja pian jo minakin tulen perässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auli, juu varmaa. Mul o ussei lomanki alkuvaihees menny päivä tai pari jonku sorki huuhailus. Ja sit taas o ollu vaikeet alottaa tyät ja pääst sil tyävaihteel.

   Poista
 11. ♥ Hei,Paula! Kuulostaa niin tutulta..joku juttu ratketessaan tuo tullessaan "väsymyksen ja tyhjyydentunteen", vaikka asia olisikin "positiivinen uutinen". Mutta kuten jo tuolla edellä...pikkuhiljaa..pikkuhiljaa taas "lähteen mylly käyntiin"...Mulle on käynyt sairauteni suhteenkin muutaman kerran tuo prosessi.. Kaikkea hyvää Sinulle ja mukavaa Loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riitta Sinikka! Juu, kattellaa pikkuhiljaa, pikkuhiljaa. Silti mää jo eppäile, et aika tullee kulumaa kovvaa faarttii, pikemmi ko koskaa aikasemmi... Mikäli vanhat merkkis paikkas pittää.

   Poista
 12. Hyvää loppiaista. Kevättä kohti mennään taas. Toivottavasti idätys ja kasvatuspuuhat onnistuvat.
  Eläkkeelle siirtyminen on varmasti aluksi hämmentävääkin, mutta varmasti päiväsi täyttyvät kohta kivasta tekemisestä. Oman kunnon hoitaminen, ruuan laitto ja kaupassa käynti.Kulttuririennot ja käsityöt. Hohhoijaa ja aika kuluu kuin siivillä.
  Terveyttä ja hyvää vointia meille kaikille blogien maailmassa pyöriville toivotan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy! Tämä oma kunno kohentamine o oikee hyvä muistutus, siin mul olis tyämaat. Voisi ottaa se vaik oikee kutsumukseks. Juu, määki luule et aika tullee kulumaa ninko siivil, ninko jo tosa edellises kommentisani aanaili.
   Terveys o toivottavvaa ja iso lahja meil kaikil. Toivotettaa sitä toisillemme!

   Poista
 13. Nauti nyt täysillä ja hyvällä omallatunnolla lamaantumisena olosta,. Olet sen ansainnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti tämäki. Lamaantumisestaki kannattaa ottaa kaikki ilo irti eikä yrittää piristäytyy.

   Poista
 14. Päätin aloittaa kuivaharjoitukset eläkeläiseksi rupeamisesta varjostamalla, miten se sulla tapahtuukaan. Ja tuppaa tää porin murre tarttumaan... Osaan lukea näitä sun arkiposinoitas jo sujuvasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pico, eksää olekki jostai Turruust päi kottoisi, ny mää unhoti se taas? Murretyyppist tekstii o helpompi lukkee, jos ossaa se nuati tai tuntee ihmise joka puhhuu sil nuatil.

   Poista
  2. Joo ja ei. En oo oikein mistään kotoisin. Niin vois monet muutkin papin, rautatieläisen ja armeijassa työskentelevien lapset sanoa. Olen asunut useissa paikoissa, Lemu oli Poria ja Turkua lähin. Synnyin Muurlassa. On useampia porilaisia ystäviä. Olin yhden kesän nuorena siellä suunnalla töissä. Kuulen sen nuotin ja tekee mieli jatkaa samalla nuotilla, mut sitten iskee tää suomalainen ujous. Mutta tunnustan, että nautin porin murteesta kovasti.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!