sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Pyhäporinaa

On tullu mukavii tunnustuksii ja haasteit plokiystävilt kolmi kappalei. Täl kerttaa tää onki ny pyhäporinaa ko kerra o pyhäpäivä.

Pionihulluutta ja puutarhaunelmia -ploki Tiinalt o tullu Kaunis ploki -tunnustus.

Kiitos, Tiina!

Tunnustukse saaja kuuluu kiittää asiaakuuluvasti tunnustukse antajaa ja kertoo kahdeksa asiaa ittestäs ja antaa tunnutus ettiiippäi.

Kahdeksa asiaa:
1. Synnynnäisesti ruskee tukka.
2. Siniharmaat silmät.
4. Lyhytkasvune.
5. Tukevahko.
6. Sivilisääty naimisis (ei lapsii).
7. Harrastukset: elämä.
8. Nautinto: hyvät yäunet ja hittaat aamut.

Samase ploki Pionihulluutta ja puutarhaunelmia Tiinalt tuli koht perrää toinenki kiva haaste. Sihe kuuluu ykstoist puutarha-aiheist  kysymys. Niihi vastataa ja sit keksitää uudet 11 kysymyst ja annetaa ne ettiippäi.

Kiitos, Tiina, tästäki haasteest ja kysymyksist!

1. Kaikkien aikojen paras puutarhaohjelma?
Ehkä parast o ollu käynti Kultarannas joskus kauvvat ajat takasi. Äitini oli ilmottanu ittes ja minu kotiseuturetkel Porist Kultarantaa. Mää oli sillo suvilystil äitini tykön Poris. Kultarannas oli opas esittelemäs puutarhaa. Voimakkaasti o jostaisyyst jääny miäleeni komiat kukostavat sinisarjat. Joskus myähemmi yriti kassoottaa sinisarjoi parvekkeellani mut ei luanannu. Tämä ei siis ollu televisio-ohjelma. Parast televisio-ohjelmaa en ossaa nimet.

2. Luottotaimistosi?
Täsä mul ei ol suurt kokemust. Mää ole tilannu planttui Viherpeukaloist ja Kauppilast ja käyny paika pääl Tertu perennois Koskel. Siält Tertu perennoist osti muutama hiatalilja, paratiisililja ja peittokuljenpolve plantu.  Ne o menestyny hyvi.

3. Oletko innostuneempi puuvartisista vai perennoista?
Varmaanki perennoist mut kyl pensaat ja puutki o mul mialuisii. Niil o ehkä vaikeempi löytää paikkaa.

4. Kuulutko johonkin puutarhaseuraan tms:een?
En kuulu.

5. Kuka on puutarhaguru, jonka kätten jäljet/filosofia on tehnyt sinuun vaikutuksen?
Varmaa mu lapsuudestani mee naapuri täti Aune Kaanaa, joka oli puutarhaihmine ja tykkäs kauniist kukist. Hän teki minnuu jo lapsen vaikutukse.

6. Mikä on parasta talvisessa puutarhassasi?
Lumipeite, jokka pittää kasvit suajas.

7. Onnistutko kylvöissä ja taimien esikasvatuksessa?
En ol aikaihmisen kokkeillu ko ainoastas viime kevvään. Sillo onnistui yli odotuste. Kaikki ei silti itäny eikä kaikki plantut menestyny.

8. Löytyykö puutarhastasi hedelmäpuu tai useampi?
Oikeastas puutarha ei ol minu. Miähelläni o käyttöoikeus kototalloos ja sen pihapiirii. Se piha o minu hoito- ja adoptiopuutarhani. Yhtää hedelmäpuut en itte ol sin istuttanu mut siäl kassoo yks nuari omenapuu ja viis oikeee vanhaa. Nuari omenapuu o valkeekuulas, vanhoist yks o antonovka, muit lajikkeit en tunne.

9. Entäpä jonkinlainen vesiaihe tai oletko aikeissa tehdä/hankkia sellaisen?
Tämä adoptiopuutarha o monie mahdollisuuksie ihmemaa. Puutarha eli piha peräl o sauna, joka täl hetkel ei ol käyttökunnos. Sauna takan o iso oja. Siihe laskee kaks luannolähdet ja se o laajennettu lammeks sauna kohdal. Miäheni äiti o haaveillu aikoinas saunalammest, ja se lampi o häne tahdostas kaivettu. Mää en ol koskaa hänt edes nähny. Hän o istuttanu lamme rannal sinisii kurjemiakkoi ja vaaleepunasii suapayrttei, jokka o vuaskymmenet ilma hoitoo pysyny henkis siäl heinikos. Lampi o rämettyny ja hoppeepaju se rannal o melkei kumos. Nuari polvi (he täl hetkel omistaa se paika) haaveilee, et sauna kunnostettas ja lampi ruapattas sikko päärakennus o maalattu. Oikee miälelläni ja innoisani mää osallistusi tähä vesiaihee eli lamme ja sen ympärystä kunnostuksee.

10. Oletko valmis näkemään vaivaa jonkin tietyn kasvin vuoksi (esim. talvisuojaus) eli kokeiletko arempiakin kasveja vai hyväksytkö puutarhaasi vain ns. varmoja menestyjiä?
Ole kyl. Oikee miälelläni kokkeile. Viime suven istuti kerria-nimise pensaa, jota yriti vuarat havuoksil syksyl. Mää ymmärsi, et se tarttee talvisuajaa. Ny jännää, milt se kevvääl näyttää.

11. Selkeää ja modernia vai rönsyävänhallittua kaaosta?
Tämä mu puutarhani o vanha maalaistalo pualvilli piha. Ei moderni ja selkee sovi sin.

Ja sit mu omat kysymykseni annettavaks ettiippäi niil jokka tahtoo. Taida kirjottaa nämät kirjakiälel ni o helpompi kopsat, jos joku teist näit täält sattus ottamaa:

1. Mitä puutarhaasi kuuluu (parveke, kukkapenkki tai kukkapenkkejä, pieni tai iso piha, kasvihuone, kasvimaa, muuta)?
2. Kasvaako puutarhassasi kesäkukkia? Ja jos kasvaa niin mitä?
3. Millaisia kokemuksia sinulla on daalioista?
4. Onko sinulla kukka- vai hyötypuutarha? Jos molemmat niin missä suhteessa?
5. Onko puutarhanpitosi työtä ja puurtamista vai voitko myös levätä ja oleskella puutarhassasi tekemättä mitään sen hyväksi?
6. Oletko koskaan pitänyt puutarhajuhlia tai haaveillut sellaisista?
7. Mikä on ensimmäinen kasvi, jonka olet hankkinut puutarhaasi?
8. Mitä kasvia tai kasveja et haluaisi?
9. Kuinka pitkä puutarhaura sinulla on takanasi?
10. Miten suojaat puutarhasi tuholaisia vastaan?
11. Mitä haaveita sinulla on puutarhasi varalle?

Kolmas tunnustus tuli Junnun elämää maaseudulta -ploki Tanskult.

Lämmin kiitos, Tansku - ja Junnu!

Tunnustuksel o nämä säännöt:

1.Kiitä tunnustuksen antajaa ja linkitä bloggaaja,joka antoi tunnustuksen sinulle.
2. Valitse viisi ihanaa ( alle 200 lukijan ) blogia,joille haluat tunnustuksen antaa ja kerro se jättämällä kommentti heidän blogiinsa.
3.Toivo, että ihmiset joille tunnustuksen jätit, jakavat sen eteenpäin.


Must o näyttäny, et ny nämä kaikki tunnustukset ja haasteet o kiärrelly plokeis, ja mää toivonki, et ne jokka tahtoo, ottaa itte mult:
1) Kaunis Blogi -tunnustukse ja kertoo kahdeksa asiaa ittestäs,
2) 11 puutarhakysymyst ja vastaa niihi ja keksii taas 11 uut puutarha-aiheist kysymyst,
3) ja/tai tämä sydäntunnustukse jota voi antaa ettiippäi muil. 

Olkaas hyvät!

12 kommenttia:

 1. Olipa hauska puutarha"ohjelma"muisto.
  Olen ostanut omankin hietaliljani Tertun perennoilta, ja pari muutakin kasvia, hyvälaatuisia ovat olleet. Koskella on tuttu taimistoviljelijä Hongiston taimisto, siellä on vain puuvartisia kasveja (ja Tertun perennat asuu tien toisella puolella, vaikka hän myykin mielummin torilta käsin). Olen kurvannut noin kerran vuodessa Kosken kautta, kun olen tarvinnut jotain tiettyä kasvia, viimeksi viime keväänä marjakuusen nuoria taimia.
  Tuo luonnonlampi kuulostaa aivan ihanalta, mikä loistava ajatus hyödyntää lähteitä ja sopivaa paikkaa. Ränsistyneenäkin se kuulostaa kauniilta, kun on kurjenmiekkoja ja kaatuva paju!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, me käytii siäl Honkisto taimitarhas kattelemas sillo samal ko käytii Tertu perennois, kiärreltii siäl muttei näkyny kettää ihmisii mail eikä halmeil. Se lampi ei ol ihan kaunis mu miälestäni, se o nii kasonnu umpee ja hoppeepajuki o aika räjähtäny. Mut sialuni silmil mää näje, kui kaunis siit vois tul.

   Poista
 2. Onnea tunnustuksista!

  Kiva lukea näitä kysymys ja vastaus -haasteita!

  VastaaPoista
 3. Onnea tunnustuksista!
  Puutarhasi kuulostaa niin kauniilta, varsinkin se saunalampi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, sul sano sama ko jo Sailal, et se lampi o täl hetkel enämpi kuraprutku näköne ko mikkää nähtävyys. Siäl puutarhas käydää taisteluu jualavehnää, koiraputkee, vuaheputkee, valvattii, nokkost, voikukkaa vastaa. Vanha maalaistalo piha, pualvillinäski, o kyl silti ain kaunis mu miälestäni.

   Poista
 4. Onnittelut tunnustuksista! Teillä on vaikka mitä mahdollisuuksia sen saunalammen kanssa. Urakkaa varmasti riittää, mutta eiköhän siellä ole tekijöitäkin. Olikos tämä Kaanaan Aunella niitä kissojakin, taisit joskus mainita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky, kiitos! Kaanaa Aunel ei ollu kissoi ennää mu aikanani. Häne kotonas oli ollu yks Mirri-nimine kissa ja hän kerto siit Mirrist. Mirri o eläny 1930-luvul. Aune laulo lapsil "Mirrin kolttu se kaunis on..." -lauluu.
   Urakkaa riittää siäl miähekototalos ja sen pihas, jos vaa terveit ollaa ja jaksetaa.

   Poista
 5. Onnea vaan tunnustuksistasi. Ihanaa, että nyt saat ensi kesänä täysillä keskittyä saunalampeen ja kaikkeen muuhun kivaa siellä Koskella, olen iloinen puolestasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auli, se saunalampi ei ol viäl ens suve urakka. Se o tulevaisuude haaveit vast. Ens kesän o rikkaruahoje raivaamist, kasvimaa pittoo ja kukkapenkkie hoitamist. E:l mennee suvi maalaushommis.

   Poista
 6. Kivaa lukea vastauksiasi!
  Ja kuulostaa mielenkiintoiselta se lampi, on sulla jotain mitä puuhailla eläkepäivinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Eeviregina, on paljo muutaki puuhaa, ei se saunalampi ol ensimmäisii hommiini enkä mää sil yksinäs pystyis mittää tekemäänkää.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!