torstai 9. joulukuuta 2010

Tonttumiätelmii

JOULUKALENTERI 9/24

Pakkasyö on, ja leiskuen

Pohja leimuja viskoo.
Kansa kartanon hiljaisen
yösydän untaan kiskoo.
Ääneti kuu käy kulkuaan,
puissa lunta on valkeanaan,
kattojen päällä on lunta.
Tonttu ei vaan saa unta.

Ladosta tulee, hankeen jää
harmaana uksen suuhun,
vanhaan tapaansa tirkistää
kohti taivasta kuuhun,
katsoo metsää, min hongat on
tuulensuojana kartanon,
miettii suuntaan sataan
ainaista ongelmataan.

(Sanat Viktor Rydberg)
Ei ihan tonttumaisempi tonttu eikä onkelmaka ol vähäpätösemmäst pääst. Tonttu pohtii ja funteeraa hellämiälisesti aja kulumist ja elämä katoavaisuut ja kartano asukkaitte syntymää, elämää ja kualemaa. Hän vaa yksinäs ja harmaanas kattelee sivust tätä elämä kiartoo: 

Isän ja pojan on nähnyt hän 
puhki polvien monten
nukkuvan lasna; mut mistähän 
tie oli avutonten?
Polvet polvien tietämiin 
nousi, vanheni, läks'  mihin niin? 
Ongelma, josta halaa selkoa, 
noin taas palaa.

Eikä tonttu tähä onkelmaas saa selkoo vaik kui yrittää funteerat ja vaik se ei näyt oleva häne oma onkelmas ko hän sivullisen seuraa kartano ihmiste ja elukkai elämää. Hän hoitaa virkaas kotitonttun ja kattoo pääl, et kaikki olis hyvi tääl aitois ja tallis ja navetos ja koirakopis ja sisäl pirtisäki. 

Vai onko se häne onkelmas se, ettei hän itte ol mukan täsä oikees elämäs ko kohtalon o vaa harmaantuvan tonttun tarkkail ja vahtii sivust elolliste elämää? Ja valvoo silloko toiset nukkuu?  

Tämä ruattalaise joululaulu o suamentanu Valter Juva ja kuvittanu suamalaisee kuvakirjaa aikoinas Martta Wendelin. Tämä vanha kuvakirja kuvatki löytyy netist täält.  Laulus o aika haikee sävy. Kuulija taik laulaja ei kuul tontu onkelmaa ratkaisuu, tonttu o joutunu paradoksi ettee.  

Viimitteeks o viäl tonttukynttyläjallaa kuva. Minu äitini koton oli vissii tämmene hauska kynttyläjalka, koska se oli sit myöhemmi meenki koton. Olisko tämä piirustus siit tai jostai samatapasest? Tämä koulupiirustus o tehty kansakoulus joskus 1930-luvu pualesvälis tai sej jälkee. Mee koton tätä samast tonttuu säilytettii joulukoristelaatikos. Ko kuusi koristeltii, samal tonttuki pantii seisomaa jonneki piironkipääl. Nyte tämä tonttu taitaa ol jollaki mu sisaristani, en muist kel.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!