tiistai 21. joulukuuta 2010

Varpuse jouluaamu

JOULUKALENTERI 21/24


Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa,
järven aalto jäätynyt talvipakkasessa.
Varpunen pienoinen, syönyt on kesäeinehen,
järven aalto jäätynyt talvipakkasessa.

Pienen pirtin portailla oli tyttökulta:
Tule, varpu, riemulla, ota siemen multa!
Joulu on, koditon varpuseni onneton,
tule tänne riemulla, ota siemen multa!

(Sanat Z. Topelius, suom. K.A. Hougberg)

Kuvitus meni aika vaikeeks. Täyty ottaa lavastettu kuva.
Kuvas oleva lintu ei ol edes varpune. Vaik kukka ei olekkaa
jäätyny talvipakkases, on se kumminki niinko enkeleitte maast. 

Ny tuli luukust pari värssyy viisust Varpunen jouluaamuna. Kerrotaa et Sakari Topelius o kirjottanu tämä runo  omast pikku pojastas, Rafael-nimisest, joka vuade ikkäisen kuali isäs syllyy. Topeliukse perheest kuali kaks muutaki last piänin. Hän kirjotti runo 1859. Hän näkkee piäne kuallee poikas varpusen talvipakkases. Poika oli saanu nimes enkeli Rafaeli mukkaa. Tälläi täst runost kertoo Markus Similä kirjas Rakkaimmat joululaulut ja niiden tekijät. K. A. Hougberg o suamentanu runo 1874 ja Otto Kotilainen säveltäny 1900-luvu alvus. Runo oli ollu olemas jo liki pual vuasisattaa enne enneko se sai meil tutu sävelee.

Topeliukse tuatannost kaikist tunnetumpii ja rakkaampii runoi onki muutamat joululaulut: En etsi valtaa loistoa, Varpunen jouluaamuna ja Sylvian joululaulu.

Jostaki syyst mää en muist tätä lauluu lapsuudestani. Eiko sitä ol sillo laulettu, vai onko se ollu vaa nii surulline, ettei sil ol ollu kiinnekohta minu lapsemiäleeni? Joka tapaukses ole huamannu tämä laulu ja alkanu kuulustelemaa se sanoi vast viime vuasin.

Vaikeet oli kuvittaa tätä aihet, kunnen ol nähny nyte talvel varpusii ainakaa kuvaottamisettäisyydelt, ei ol lintulautaa jost vois ottaa kuvia. Mää katteli ensti kuvitust joulukorteistaki. Lintuaihe onki aika tavalline korteis, mut varpune aika harvinaine. Punatulkkui o enämpi joulukorteis ko muit lintui, varmaa punase vatta-aluse tähde. Tiaiset o kans aika tavallisii. Näitte lisäks huamasi pääskysii, närhii ja tilhii ja jonku vareksenki. Ja ihan yks tai kaks varpuskorttii mää löysi. Mut en sit laittanu tähä niit korttei nähtäväks, laiti vaa tua lavastetu kuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!