maanantai 13. joulukuuta 2010

Lucia-päivä

JOULUKALENTERI 13/24Taivaalla tähtivyö
kirkkaana loistaa,
viestiä jouluyön
tuikkeensa toistaa.
Taivainen kirkkaus,
riemuisa julistus.
Kynttilät syttyy,
kynttilät syttyy.

Metsiin jo Pohjolan
vaipan luo hanki
ja maa on valkean
verhonsa vanki.
Taivaisen hohteen tuo,
Lucia valon suo,
Pyhä Lucia,
Pyhä Lucia.

Kiteet luo helmivyön
valkoiseen kaapuun.
Kätköstä talviyön
luoksemme saapuu.
Lucia seppelpää, juhlista hetki tää,
saavuthan luoksemme, Pyhä Lucia,

Luciapäivä muistamine ei meil suamalaisil ol kovinkaa tuttuu. Ei minul ol lapsuude eikä nuaruude ajalt oikee mittää selvii muistoi täst päiväst. No, uuttisis kyl ain kerrotaa, kuka o minäki vuan valittu Helsinkis Lucia-neidoks. Ensimmäitteeks mää tutustui Luciaa oikee omakohtasesti tyäpaikallani Raamattuopistos Kauniaisis. Meil tuli opettajaks yks suameruattalaine. Joka joulukuu kolmastoistas päivä hän järjästi opiskelijoist juhlallise Lucia-kulkuee, minkä etunenäs kulki Lucia-neito palavat kynttylät pääs. Kulkue kävi ain koko talo ja kaikki kerrokset läpitte ja laulo joka tyähuanee ovel ja tarjoili laulus päätteeks piparkakkoi. Sitä kulkuet oli juhlallist kattel ja kuulustel. Sikko tämä opettaja lähti mualpäi töihii, tämä perinne meilläki loppu sihe.

Tämä Lucia-kulkue onki enämpi suameruattalaine ja ruattalaine tapa.

Ko mää miätei, minkä kuva mää tähä löydä, löysi äitini vanha kansakoulupiirustukse. Äitini o tehny kolmas- tai neljäsluakkalaisen 910 vuade vanhan, ehkä 1936 tai 1937, tämmese Lucia-aiheise joulukorti. Tämä kortti o lämpöne muisto kaukaa, mu äitiltäni, ja samal muistutus siit, et kyl tämä Lucia-perinne siäl Yyteri kyläkoulusaki jollakilai tunnettii. Ainaki tämä Lucia-neito oli äitini tiatoo tullu. Olisko hänel ollu mallin joku valmis joulukortti? Tai sit vaa muuto nähny Lucia-aiheisii joulukorttei.

1 kommentti:

  1. Meillä oli tänään koulussa Lucia kulkue, muistaakseni jo kolmannen kerran. Sen tulivat esittämään Björneborgs Svenska samskolanin oppilaat. Se oli kyllä hieno ja kaunis mutta suomalaisille lapsille, 1-9-luokkalaisille, vähän hidassoutunen kun varmaan monikaan ei ymmärtänyt sanoista mitään.Seurasin mielenkiinnolla miten ehkä eniten levottomiksi muuttuivat 1-2-luokkalaiset ja 8-luokkalaiset.Silti ihan ok he käyttäytyivät. Puolituntia ihan vaan hiljaisen lausunnan ja laulun kuunteleminen on aina haasteellista.No, oli siinä silti hiukan suomeakin.

    VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!