torstai 30. joulukuuta 2010

Pori vanhat kauppapuarit


Nuikkise kankaskauppa o siirtyny Antikadul eri paikkaa ko enne. Oikee kauniis
vanhas puutalos Nuikkine nyte onki. Poris joulu ja uudevuade välipäivin ollesani kävi läpitte oikee kamera kans monnii vanhoi porilaisii kauppapuarei, jokka o viäl pitäny pintas ja pysyny porilaisin yrityksin. Kysyi oikee luvanki et saanko ottaa kuvvii. Monet vanhat kaupat o kyl Porist hävinnykki tai sulautunu johonki isompaa kauppaketjuu. Niinko ny esimerkiks Kehitykse kirjakaupast o tullu Info ja Länsikumist tuli Etola ja se siirty valla toisee paikkaanki. Apteekeist mää ole tippunu kärryilt ko nyte huamasi ettei se tori varres oleva olekkaa Toriapteeki ko Keskusapteeki. Ja sitä enttist Toriapteekii ei taid ol enää olemaskaa, sitä joka enne oli  tori toisel syrjäl. Poris o taitanu ol ainaki Tori-, Puisto-, Kirkko- ja Asema-apteeki ain semmukkaa, mikä o sijainti ollu. 

Oli mukava kiärtää Pori kauppoi. Vaik Pori o paljo piänempi kaupunki ko Helsinki, kätevämpää siäl o tehd ostoksii, jos tiätää mitä tarttee. Kaikki kaupat o aika liki toisiis ja helppoi löytää.


Nuikkise kankaskaupas ostokset pannaa ruskeesee paperii eikä tavallisesti mihenkää
muavikassii. Toises yläkuvas o vanha paperiteline, jost otetaa ja revitää oikee levvyist
ruskeet paperii.  Nuikkise kankaskauppa o melkei sada vuade vanha perheyritys. Katuosote o Antikatu 28.  Liikkee nettisivuil sanotaa, et hee valikoimas o 10 000 erilaist kankast. He myy vaate-, sisustus-, kartiini- ja mööpelikankait ja lisäks neulomistarvikkeit. Heil o semmone palveluki, niät neulovat ihmisil kartiineit ja muit tekstiiteit.


Nuikkise kankaspakkoi


Seuraavaks mää meni sit Pori Villaa ja Peitteesee, joka o ihan liki Antikadu varrel, Antikatu 27. Siäl o vanhastas valmistettu peitot ja täkit porilaisii huusholleisii. Määki ole saanu ylioppilas- ja tuppaatuliaislahjaa kaks villafilttii, jokka o kotosi Villast ja Peitteest. Ja itte ole ostanu siält ohkase puuvillatäki suvipeitoks. Meil o kahde henkenki Villa ja Peittee iso täkki, joka hankittii täält Espoost Sello kauppakeskuksest, ko yks liike välitti niit. Mää suasi ain porilaist ain jos vaa voi.

Tämä porilaine Villa ja Peite o perustettu 1929, ikkää tullee silleki putiikil liki 80 vuat. Hee valikoimaas kuuluu peittoje lisäks sisustuskankaat, tyynyt, patjat ja neulomo, josa valmistettaa asiakkaitte toiveitte mukkaa päiväpeittoi ja verhoi ja muit sisustusjuttui.


Kuvas näkkyy Villa ja Peittee filttei ja täkkei. 


Fiilistelymatka jatku mu sisareeni Auli kans seuraavaks Pori Nauhaa ja Nappii, jol mää ole antanu lempinime Nauha ja Knappi. Mää jo viime syksyn luuli et tämä liike oli lopettanu. Mut onneks minnuu valistettii et ei sunkaa se ol loppunu. Ennevanhaa mu kouluaikoinani tämä Nauha ja Knappi oli Airiokulma sisäpihal. Sit se o siirtyny pari kolmeki kerttaa ja nyte o Antikadul nummeros 18. Nykyisel omistajal liike o ollu vuadest 2000 astikka.

Nauha ja Knapi nimi jo sannoo mitä kannattaa men ostamaa ja kattelemmaa.

Helsinki Stockmanniki kalpenee tämä Nauha ja Napi knappiseinä viäres.

Nauhoi ja knappei färi ja sävy mukases järjästykses ja naiste kukka- ja harsokoristuksii.

Ja lankoi ja knappei....


Tääl Laviko lankapuaris o porilaiset käyny jo usiammas sukupolves.  Viimine näist tekstiili- ja käsityäaiheisist kauppapuareist täl kerttaa oli Lavikko, seki Antikadu varrel Teljätoril (Antikatu 16). Siält voi ostaa lankoi ja käsityätarpeit ja -välineit, niinko ny esimerkiks saksii, varttait, neuloi ja virkkuukoukkui. Tämä liike o kans melkei 60 vuade vanha perheyritys. Lankoi o heil aljettu myymää heti sotie jälkee, ko niit alko saamaa. Jo enne lankakauppaa samal perheel oli astiakauppa.

3 kommenttia:

 1. Nostalgiaa mutta ei historiaa. Airio torin kulmassa ehkä kuuluu tähän samaan kategoriaan? Sarpia odotellessa...
  Hyvää Uuutta Vuotta, Paula!
  - Päivi

  VastaaPoista
 2. Ko Päivi totes ettei ol historiaa, mää lissäili tähe hiukka viäl faktatiatoo.

  VastaaPoista
 3. Histoaria oli tarkoitettu kuvainnoliseksi ilmaisuksi eli puarit ovat vielälkin olemassa ja kaiketi voimissaan - eivät historiaa.
  -Päivi

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!