sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Pori puarit jatkuu

Ny mu Pori-fiilistelyni jatkuu. Porilaiset kauppapuarit o arkisii ja tavallissii. Niis myydää esimerkiks siämenii, kukkasipuleit, sähkötarvikkeit, lamppui, kippoi ja kuppei, ruakaa, korui ja kelloi, vaatetavaraa... Liikerakennuksetki o pääasjas tommosii aika mittääsanomattomii laatikkotaloi. Silti näihii Pori liikkeisii minul liittyy käsittätätönt nostalgiaa, paljo enämpiki ko Pori virallissii nähtävyyksii. Yhten aamukarvanteen joulukuu lopus aljoi ottamaa näit kuvia, ja mää laita ne tähä "pimeysjärjästyksee". Ensiks se kuva, joka o otettu ihan aamuhämäräs.

Vesa siämenliike Yrjökadul myy siämenii ja kukkasipuleit ja kukkii ja kukkastehoitotarvikkeit. Hauska nimi oikeastas tua "Vesan siämen".  En ol itte kekannukkaa, mut yks porilaine vihjas mul.

Jos tarttee sähkölamppui tai sähkötarvikkeit, kannattaa men ensimmäitteeks kattomaa Helle et Helteel Yrjökadu varrel.

Täs kuvas o kuuluisa Airio-kulma kauppatori ja Yrjökadu kulmas. Joka kert ko tule Porrii, mää käy kattomas vähintäs Airio ikkunat, usseimmite viäl mene sisällekki. Täält mää sai tänäki joulun sisareeltani yhde mialuisa lahja. Se Airio pussi ja nimi oli mul varmaa melkei yht tärkeit ko itte lahja, semmone pikkuleipäformu. Sil saa tehtyy porilaisii konjakkiplarei. Meil o viäläki semmoset lautaset jokapäiväses käytös, jokka o joskus 1960-luvu lopus ostettu Airio alakerrast.

Kauppahalli o kans näit nostalgianähtävyyksii minul. Sin mää mene ja kävele hissukses pääst päähää ja ettiistakasi ja osta jottai Pori-tuliaisii kottii Espoosee viätäväks.

Tämä Satakunna Kello ja Kulta o varmaa ollut Pohjos-Kauppatori varrel aika kauvvat ajat. Mää en taid ol siält oikee mittää koskaa ostanu. Mut tämä kuva edustaa täs muitaki vanhoi kultasepäliikkeit, jokka o häipyny Porist vuasie ja vuaskymmenie varrel. Tämä sentää o viäl säilyny paikallas. Joskus oli Heino kulta- ja kelloliike Itäpuistos, ja Turu kultasepäliike oli tori varrel just vastakkaisel pual ko tämä Satakunna Kello ja Kulta. Siäl Turu kultasepäs mää usseemma kerra asioittinki. Harmitti ko se oli yhtäkkii hävinny ko tuhka tuulee, ko mää kerra taas meni Porrii.No ni, täs o toine tärkee kulma, Ratsula-kulma Itäpuisto ja Antikadu kulmaukses. Täält Antiasu-Ratsulast monet porilaiset naiset hankkii juhlaklänninkis ja arkeivaattees. Ja määki käy tääl ja ole montaa lai ostanukki, vaik olenki espoolaine.

Antikadul kauppatorist hiukka rantaapäi o ilmestyny tämmene ravintola, jonka nimeks o pantu Kirjakauppa. Tämäki o tätä Pori-nostalgiaa vanhemmil ihmisil. Näitte samoje klasie takan oli enne vanhaa Vuarelaise kirjakauppa. Ko mää lukiolaisflikkan vartoili toril linjapiilii, ussei mää aikani kuluks meni kattelemmaa näyteikkunoit. Ensiks siin torikulmas oli semmone vanhanaikane siirtomaatavara- tai herkkukauppa. Ja siit hiukka ettiippäi Antikadul oli Vuarelaise näyteikkunat. Enne Poris oli muistaakseni kaks Vuarelaist, toine oli Itsenäisyydekadul. Ja sit oli viäl ainaki Kytöhonka ja Kehitykse kirjakauppa. Tähä ravintollaa mu tekkee miäleni men syämää.

10 kommenttia:

 1. Voi ett mää löysi tää bloki.. Pääsen kotikaupunkini katuja ramppaamaan, vaikka oikeasti olen perin kaukana. Kiitos!!

  VastaaPoista
 2. Hauska treffat, Learai! Taidat ollakki tosikaukan, josaki Aasias päi.

  VastaaPoista
 3. Hello Paula .... So nice to see the shops of Pori and the environment where you live.

  VastaaPoista
 4. Alice, nice to meet you again! Pori is my home town where I was born and grew up. I went there after Christmas to visit two of my sisters and some relatives - and wanted to take photos of shops that have a great nostalgia value to me because these shops are familiar to me almost since childhood. I am living in Espoo near Helsinki.

  VastaaPoista
 5. Heips!

  Ravintola-Kirjakauppa on tunnelmallinen illanistujaispaikka, mutta ei käsittääkseni ruokaravintola ollenkaan.

  Anna

  VastaaPoista
 6. Ai jaa, Anna. Eiks siält sit saa ruakaa? Vai onko se auki vaa ehtoisi?

  VastaaPoista
 7. Moro!
  Saa siält jotakin ruokaa. Ainaki salaattei ja semmosii, mut ei se mikkää pihvipaikka ol. Mää ole siäl kerra syäny illal hyvä salaattiannokse.
  Nyt tuli vaihteeks porrii!

  VastaaPoista
 8. Seuraavaks, Auli, ko mää tule Porrii, ni voitas men sin Kirjakauppaa ja mää tarjoisi meil salaatit. Ja sit vaik seuraavan päivän sää kuskaisit mu sin Anna marenkikauppaa Uudelkoivistol.

  VastaaPoista
 9. Todella hyvä Porin kaupugin esittely. Aivan kaikea en olekaan nähnyt, kun täältä Noormarkusta yleensä jää kauppatorilla pois linja-autosta, niin siitä vaan jatkaa matkaa kävelykatua pitkin, hoitaa asiat ja lähtee pois. Pitääpä nyt katsella aivan toisella silmällä ympärilleen kun kerta jo vuosi on tullut täyteen Porilaisena vaikka kotipaikka onkin ja pysyy Noormarkku.

  Teuvo Noormarkusta

  VastaaPoista
 10. Kiitos, Teuvo. Minul ittelleni tämä palveli jottai Pori-ikävä hoitooki. Vaik tuli kyl semmonenki olo et mitä mää ny näit esittelemää ja kuvvii ottamaa, ku kuvist ei tul loppuu ja nämäki kulmat o jo kuvattu montee kertaa ja paljo paremmat kuvaajat ollu asial. Mut sit mää löi tätä tunnet korval ja ajatteli, et kyl munki kuvani nettii mahtuu.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!