tiistai 18. tammikuuta 2011

OrkideakuulumissiiVaaleekeltane orkidea rupes viikovaihtees kukkimaa. Perjantai-iltan yks knuppi alko ravottammaa terälehtii, lauvvantain se kukka aukes lissää ja sunnuntain oli jo ihan auki. Viäl sihe o tulos usiampi kukka.

Mää ole ennenki sanonu, et orkideat ei tunnu minust tavallisilt kasveilt. Ne tuntuu vähä niinko olennoilt, ei ny just eläimilt, mut enemmilt ko pelkät kasvit. Niihii syntyy tunnesuhde. No, ehkä kyl muihinki kasveihi voi syntyy. Tämä vaaleekeltane orkidea o saapunu meil Koskelt suruvalittelukukaks silloko mun äitini kuali, kevvääl 2007. Meil muuttos jälkee se piti pari vuat taukoo kukkimises. Mut ny se kukkii jo kolmat kerttaa. Vai tua noi ni... pitäskö sannoo "hän", ninko mää sano kissoist?


Valkosii orkideoit meil o kaks, ja ne valkoset o ahkerii kukkijoit. Tämä yksilö (vasemmapualeine) tuli ilostuttamaa minnuu 60-vuatissyntymäpäivänäni ja se o kukkinu melkei koko aja yhtmittaa jo yli vuade. Toiseenki valkosee o tulos knuppei, mut se ei ol näis kuvis.

Tos valkose orkidea viäreises kuvas o venuksekenkä, jonka mää sai joulual yhdelt ystävältäni. Se o asustanu mee huushollis jo yli neljä viikkoo ja näyttää viihtyvä hyvi ja kukka o säilyny tuareen näi kauvva.

5 kommenttia:

 1. Ihania! Miks mun orkideat on kertakäyttöisiä......:(

  VastaaPoista
 2. Kuinka usein vaihdat karikkeet orkideoihisi ja annatko niille (tai heille...) orkideoille tarkoitettua ravinnetta? Mun 'he' ovat mielestäni pitäneet liian pitkän kukintataon ja haluaisin vähän herätellä 'heitä'.
  - Päivi

  VastaaPoista
 3. Mää aljoi josaki vaihees hoitamaa orkideoit eri lail ko aikasemmi. Ystäväni K anto ohjeet et orkideat tarvittee vettä. Hän o kehittäny "vesihoido", joka tarkottaa, et hiukka nahistunut orkideaa livotettaa vedes kuukausikaupallaki. Reilu vuasi takasi rupesi livottammaa orkideoit seisonees vedes tunni, pari tai kolmeki kerra viikkoos (se o ain lauvvantaipäivä homma). Ja jottai nahistunneit mää livota viikonki kerrallas. Tämä o täysi vasto kaikkii yleisii orkideahoito-ohjeit mitä ole kuullu. Viimise vuade aikan mää en ol edes pannu mittää hoitoaineit enkä kauhee ussei vaihtanu karikkeit. Olisinko kerra paris vuades. Kissa tähde mää joudui viime syksyn kerra katkasemmaa kukkavarret, jokka oli kukkas pudottanu mut oli muuto viäl vihreit ja tuareit. Ruska rupes vainoomaa niit pitkii soiroi. K uhkas, et "he" ottaa siit katkasemisest oikee pahasti nokkaas, pittää ainaki kaks vuat taukoo, enneko kukkii seuraava kerra. Mut niis kaikis, joist mää katkasi se kukkavarre, oli siin vaihees jo uus kukkavarsi alullas, ja ne uudet alkaa nyt just kukkii. Saa ny sit nähd, pittääkö tämä kukkimise jälkee kaks vuat taukoo.

  VastaaPoista
 4. Aino on neuvonnut mua, et orkideat tykkää siitä, että niitä välillä hoidetaan huonosti ja sitten aletaan kastella vähän perusteellisemmin. Varmaan nämä epifyytit luonnossakin selviytyvät välillä kuivissa olosuhteissa ja sadekausina saavat vettä yltä kyllin. Alankin nyt järjetää niille sadekautta neuvomallasi tavalla.
  - Päivi

  VastaaPoista
 5. Omal vastuullas voit kokkeil. Mun orkideani o ainaki ruvennu kukostammaa ko "heil" o järjestetty sadekausi.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!