sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Mitä uus vuasi tua tullesas?

Kaks minul tärkeet: Esko ja Ruska. He alottaa aamus lehdeluvul, yleensä
sanomalehdel. Seuraavaks Ruska saattaa hypät aamupörröpäise, lehtee
syventynnee miähe hartioil suunnittelemaa, et mihe ny täst seuraavaks hyppäis.

Vuadevaihtees monet tekkee uudevuadelupauksii tai muuto funteeraa alkava vuade toiveit ja haaveit ja tavotteit ja varmaa joskus listaa pelkoi ja kauhuskenaarioit.

Määki ole nyte pohdiskellu tulevaa vuat silt kantilt, et mitä mää mahda täs plokis porist, mikkä asjat antaa aihet. Mittää selvii suunnitelmii ei ol. Kattotaa ny mitä vuasi tua tullesas. Alu alkaenki tämä ploki alko niinko pualvahinkos ja vähä ittestäs. Mää luji jonku muu ihmise plokkii ja siin Bloggeri sivuil sanottii, et "Luo oma blogi, se on helppoa  ja ilmaista". Rupesi ensti kokkeilemmaa, et onks se helppoo. Ja kyl oli, ko määki osasi ploki perustaa. Sit mää hetke miätei et mitä mää tähä ny sit kirjota. Ja kirjoti. "Määki aljoi plokkaamaa!" Se alko sillai porilaisesti. Sit mää kirjoti siskoilleni ja paril ystäväl, et mää kirjoti ploki. Ja se o jatkunu porilaisesti, vaik tämä pori murre o hankalaaki, se o kynnys, tekkee vaikeelukuseks. Mut kumminki pori murtee treenailu kiahtoo minnuu itteeni.

Minu ensimmäine plokikaverini o ollu yks siskoistani Auli, joka kans perusti ploki, käsityäaiheise, ja me plokkailtii ja kommentoitii päiyhtee. Ja kaks muutaki siskoo luki ja kommentoi.

Toistaseks tämä plokkailu o ollu hauskaa, vaik joulukalenteri pitämine alko käymää jo tyäst.

Viime viikol kävi yllättävästi, ko minul ilmesty kaks uut julkilukijaa. Tervetulloo vaa heilleki! Toine lukija oli Alice, Perth, Western Australia. On tämä plokimailma aika merkillist, et pori murtee ploki lukijaks tai ehkä pikemminki kattelijaks öksyy joku englannikiäline australialaine. Hän ei valitettavasti pysty edes kääntämää tätä porrii Google-kääntäjäl, ko ei se ossaa kääntää pori kiält, tarttis ensiks suamentaa. Määki oli kyl liittyny tämä Alice taideplokkii, joka o miälestäni kovi viähättävä. Siäl o sulosii kukka- ja maisemataului. Mää huamasi, et Alicel o toinenki, käsityäaiheine ploki. Mää oli löytäny Alice taideploki Marku taidetta -ploki lukijoitte joukost. Tämä lumitaitelija Markku Mäkelä maalaa ihanii lumisii taului, jokka o täysi eri mailmast ko Alice australialaiset kukkataulut. Mut kummatki kauniit.

Jos terveyt minul suadaa, ni tämä vuasi 2011 o toiseks viimine tyävuasistani. Kahde vuade pääst ikkää tullee 63, ni et pääse ehkä eläkkeel jos tahdo. Ole kumminki tehny semmose rajaukse, et en tyästäni varsinaisesti plokkail. Se saa ol oma lukus, jätä tyämaani rauhaa. Mut eläkkeel jäämine taik pääsemine o kumminki asja, joka mukavasti jo häämöttää ja jota mää ainaki täl hetkel vartoo.

Yks tämä vuade projekti o Ruska-kissa. Ruska pää menoks onki suunniteltu jo paljo. Ruska o meil sijotuskissan sihe astikka, ko hän saa yhdet pennut. Pentuje jälkee hän siirtyy minu omistukseeni. Ruska pennut tullee olemaa Pinkkitassu kissala kolmanneet tai neljänneet pennut, C- tai D-pentue. Kasvattajal o toinenki sijotuskissa, Ruska pikkusisko Pinkkitassun Beatrix jota sanotaa Beaks. (Mää juttele Rusul siskost, jonka nimi o Peeaa.) Ruska taas viralliselt nimeltäs o Pinkkitassun Bette. Ei ol viäl varmaa, kummal koitetaa ensimmäitteeks pentui, Ruskal vai Beal.

Sulhane o jo alustavasti kattottu ja ilmeisesti ensimmäiset alustavat neuvottelutki jo käyty. Eikä Ruska tiä viäl mittää eikä hänel ol ilmenny mittää sensuuntasii poltteit, ainakaa mää en ol tullu huamaanaa. Ko Ruska kasvattaja o omil nettisivuillas tämä sulhaspoja nimenki jo julkassu, kai määki voi. Se o semmone yks Mäkikatin Sinfonia, oikee komia sinitäplikäs kolli, assuu Satakunnas. Mää en tiä mikä o tämä Sinffonia arkeipäiväne puhuttelunimi.

Yks mu ystäväni kysy, mut entäs jos Ruskal o ittel valla erilaiset toivomukset. Entäs jos hän jo viime suven nuaren kissaneitin näki tual Viherlaakso puskis yhde semmose oikee ihana riakalekorvase ja arpinaamase, syntyperältäs epämääräse Rolle ja ihastu tähä heti ensi kissasilmäyksel. Ja sikko hänt ruvetaa kuljettammaa sin Sinffonia morseimeks, hän sannooki, et oi ja voi, älkää pakottako minnuu, mää en voi men kenellekkää muul. Ko mää ole jo antanu sydämmeni sil ihanal Riakale-Rollel. Jos pakotatte, ni mää karkaa Rolle kans Ameriikkaa!

No, kattotaa ny, kui käy.

Mut jos Ruska ja Sinffonia kumminki tykkäis toisistas ja sais jotaki aikaseks, Ruska kyläilyst Sinffonia tykön vois tuloksen ol pentui. Keskenäs he vois saad aikaseks kirjava pesuee.

Pentuje vartoomine kissal kestää kaks kuukaut (63-66 vrk). Syntymä jälkee pentuje tarttee ol oma emos kans vähintäs kolme kuukaude ikkäisiks. Sit meil vois pahimmillas tai parhaimmillas vilistää neljä-viis-kuus villii kissapoikaa ja meno vois ol välistäi aika kova.

Tämä pentusuunnitelma o aika pitkä ja pitkäjänteine projekti, kestää ylitte viis kuukaut. Siit riittäs plokiaihettaki vaik kui. Mut asjat voi men ihan toisel lail ko suunnitellaa. Pennuist ei voi ol varma, enneko ne o olemas. Ni et voi tul juttuu pennuist, joit ei tullukkaa. Tai kertomus sulhasest ja morseimest jokka ei tykännykkää toisistas.

Mää kyl ymmärrä, ettei Pori murteest kiinnostunneet ol välttämäti tohkeisas kissoist eikä kissapennuist, eikä kissaihmiset ol kiinnostunneit Pori murteest. Mut silti mää en meinaa jakkaa tätä kahdeks eri plokiks, kissaplokiks ja murreplokiks.

Ja on mul muitaki aiheit. On esimerkiks yhdeksä orkideaa. Niist just kolmes o kukkasii ja neljää tulos. Sikko usseempi kukkii, niistäki voi näyttää taas kuvia.

Orkideoit on siunaantunu meil yhdeksä kappalet. Kolme kukkii parhaillas
ja neljäs o knuppei. Oikeepualimmaises alakuvas oleva venuksekenkä o uusin tulokas.  


Mää ole olevanani käsityäihmine. Ole pannu tämä ploki yhdeks aiheekski käsityät. Mut en ol ensimmäistäkää käsityät viäl tehny tämä plokkaamise aikan, enkä edes saanu irronneit knappei neulottuu. Mut tästäki aihepiirist olis mukava kirjottaa. Ja olis mukavaa jottai käsitöit taas tehdäkki.

Oikee hianoo olis suviaikan käyd Poris ja vaik siäl Yyteris päi ja siältäki jottai porist.  Pori o tiätysti yks tärkee  aihe kans. Just yks Puikkoellu avas mu silmäni sil, et monet päiväselvät asjat Poris o hianoi tai erikoisii. Niinko ny esimerkiks Pori vesitorni. Se o mul ain ollu nii tavalline ja yleine asja Poris, et voisko mittää tavallisempaa ja arkisempaa ol. Mut sit yhtäkkii seki voi näyttää ihan uudelt ja erilaiselt.

Monet tavalliset arkiasjat olis hyviä aiheit, ain ko huamaa niihi jonku hiukka uude näkökulma.

Yks mu suunnitelmani o se, et mu pitäs hiukka vähentää (ainaki lyhentää) tätä plokikirjottamist, et voisi keskittyy muuhunki kirjottamissee. Se muu o jääny valla vähäl, vaik ole käynykki kirjottajakoulus. Ja ens syksyn tykkäisi men taas elämäkertakirjottamise jatkokurssil Santoriinil. Se o jatkoo viimesyksysel kurssil. Siält olis mukava lähetel plokiterveisiiki koto-Suamee. Kyl mää miälelläni mualki päi matkustasi, mut muit matkasuunnitelmii miähel ja minul ei täl hetkel ol.

Nämä kaikki suunnitelmat o viäl ja kaike lisäks vähä tapit (ei napit) vastakkai toistes kans, ja voi ol et täytyy valkat ja pan oikee prioriteettijärjästyksee. Ei voi men Santoriinil, jos kissa o just sillo vaik piänii päi. Jos meinaa jotaki muut kirjotel, ei voi koko aika kirjottaa tätä plokkii. Jos Ruska poikaset tekkee lopultaki selvää mu orkideoistani, ni niist ei ol ennää plokiaiheeks.

Voi käyd sillailaki, et vuasi tua tullesas jottai ihan muut, semmost, mitä en tullu ajatelleeks, mitä en osannu varrot. Vuasi voi viäd jotaki mennesäski. Ihmine päättää ja Jumala säätää, sanotaa.

Muil ja ittelleni mää kumminki toivottele rauhallist ja turvallist vuat 2011 ja mukavaa arkeielämää.

3 kommenttia:

 1. Kiva kirjoitus. Tuli mukava fiilis näin sunnuntain aluksi kuin luin heti aamutuimaan!

  VastaaPoista
 2. The orchids are beautiful.... so delicate against the background of snow. Lovely photos. :)

  VastaaPoista
 3. Thank you, Alice. It is surprising to meet you here. I'm glad, and you are very welcome! I write in a dialect of Finnish language, not in proper Finnish, so I'm afraid the Google translator does'nt work in my blog. But anyway, you could understand the language of orchids and snow!

  And thank you, Auli, too! Geograpficly and linguisticly, you are a little bit closer, and also a loyal and dear commentator. Mää siirryi näköjäs suaraa porist englantii.

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!