keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Taimiraportti

Tämä jääköö vaik vaa mul ittelleni muistii et millai taimihommani tänä kevvään onnistu. Mul oli yli 300 planttuu, ja täsä o kaikki lajit, kylvämisjärjästykses (kylvämispäivä merkitty):

Monivuatiset
Minitarhaorvokki Viola "Chicky Chicks" 2.3. (iti hyvi mut taimet jäi piäniks)
Kääpiöritarinkannus Delphinium oxysephalum 4.3. (mää kylvi parvekkeel laatikkoo mut mittää ei tapahtunu; vast ko kippasi koko laatiko mullat ja siämenet maahaa Koskel pääsiäisen, alko itämää, lopputulos o viäl hämärä peitos)
Maitohorsma "Album", Epilobium angustifolium 4.3. (samallai kylvi parvekkeel, ei itäny siäl eikä maahaankaa kipattun enkä saanu yhtään taint)
Idänunikko "Royal Wedding", Papaver orientale 6.3. (iti oikee hyvi, suuri osa taimist lakas josaki vaihees kehittymäst ja jäi hyvi piäniks) 
Idänunikko Papaver orientale 6.3. (iti yhtläi hyvi ko edellisetki, mut taimet jäi hyvi piäniks)
Lehtoakileija "Bourdeaux Barlow", Aquilegia vulgaris 9.3. (iti huanosti, tuli vaa neljä taint)
Kurjenkello Campanula persicifolia 9.3. (iti hyvi)
Kesäesikko "Telham Beauty, Keilour Hybrids" , Primula florindae 22.4. (iti hyvi, nämä käskettii istuttaa ommii ruukuihiis ja pan maahaa vast syksyl)


Ainokaine ahkeraliisa planttu.
Yksvuatiset
Sinisalvia "Blue Angel", Salvia patens 1.3. (iti hyvi, taimet kasos äkkii, loppuvaihees alko nuutumaa)
Ahkeraliisa "Accent White", Impatiens walleriana 5.3. (iti huanosti eikä paljo lainkaa, tuli yks ainoo taimi)
Koristetupakka "Avalon Bright Pink", Nicotiana sanderae 5.3. (iti huanosti, jäi yks ainoo tiami) 
Auringonhattu "Marmelade", Rudbeckia hirta 14.3. (iti hyvi)

Koristetupakka (iti yht huanosti
ko ahkeraliisa).
Harjaneilikka "Coral", Dianthus barbatus 14.3. (iti heikosti, jäi neljä taint)
Kesäleimu "Twinkle Mix", Phlox drummondi 14.3. (iti hyvi, rupes kukostammaa jo turveruukuis)
Isonolaana "Blauer Vogel", Nolana napiformis 20.3. (iti ja kasos hyvi)
Leijonankita "Rust Resistant Mixed", Antirrhinum majus 10.4. (iti hyvi)
Heliotrooppi "Dwarf Marine", Heliotropium arborescens 10.4. (iti hyvi)
Pitsikukka, Orlaya grandiflora 13.4. (iti ja kehitty hyvi)


Kesäsypressi, Kochia skoparia 13.4. (iti hyvi)
Koristemaissi, Zea mays var. japonica 13.4. ja 23.4. suaraa turveruukkuisii (iti kohtalaisesti)

Kesäleimu.
Yksivuotisia köynnöksiä -lajitelma 16.4. (iti hyvi, kasos äkkii)
Tuoksuherne "Royal Wedding", Lathyrus odoratus 22.3. (iti ja kasos hyvi, loppuvaihees enne istuttamist alko nuutumaa)
Sinikoisokki "White Robe", Nierembergia hippomanica 23.4. (iti hyvi mut olis pitäny kylvää aikasemmi, taimet jäi nuppineulapää kokkoisiks) 
Koreatörmäkukka "Black Knight", Scabiosa atropurpurea 23.4. (iti hyvi ja äkkii) 
Malva "Stripes", Malva sysvestris 2.5. alkai suaraa turveruukkuihi, iti ehkä pualet, loput siämeneet suaraa maahaa 26.5.
Kesämalvikki, Lavatera trimestris 2.5. (kylvi suaraa ruukkuisii ja kaikki iti, suurempi osa kylvetty suaraa maahaa 26.5.)
Kosmoskukka "Fizzy Pink", Cosmos bipinnatus 2.5. (suaraa turvetuukkuisii, kaikki iti, loput suaraa maahaa 26.5.)

Suaraa maahaa kylvetyt 
Salkoruusu "Simplex Mischung", Alcea rosea 20.5.
Kirjokakkara "Cockade, Keilour Hybrids", Chrysanthemum carinatum,  26.5. 
Sinisievikki, Nemophila menziesii 26.5.
Neidonkukka "Love in a Mist", Nigella damascena 26.5.
Pensasköynnöskrassi "Peach Melba", Tropaeolum majus nanum 26.5.
Kesäharso Gypsophila elegans 2.6.
Silkkiunikko "Engels Chor, Papaver rhoeas 2.6.
Ruiskaunokki "Double Blue", Cebtaurea cyanus, 2.6.
Kehäkukka Calendula officinalis 2.6.
Kesäkukkaseos 2.6.

Viimiset taimet vartoo parvekkeel. Nua pitkät o koristemaissei. Ne oli yhde yäsee autos ja sai siipees kylmäst. Suuri osa o ny kumminki uhkarohkeesti pantu maahaa Koskel. Antaas kattoo selviiks ne kylmist öist. Osa o peitetty harsol, osa meijjärilaatikoil, osa ei millää.






Hyätykasvit

Jääsalaattii
Kaht lai kesäkurpitsaa
Tillii
Persiljaa
Timjamii
Rosmariinii
Basilikaa (piänilehtine)
Kreikkalaist oreganoo
Venäläist rakuunaa
Kaht lai porkkanaa
Kaht lai punajuurt
Naurist
Palsternakkaa
Silpoydinhernet
Sokerihernet
Vahapappuu

Lisäksi kälyni pani maahaa hiukka perunaa, joka kassoo rehevästi harso al, ja anto lehtisalaati, sitruunamelissa ja mäkimeirami taimii, ja miähe kans istutettii sipulii ja purjosipulii.

Esikasvatus oli harjottelujakso. Varmaa ens vuan mää kassoota vähemmä taimii ja lajei. Jos kassoota. Sillo mu pitäs olemaa jo eläkkeel. Havaintoo taimipoltteest mul ei ollu, pikemminki kuivuudest. Ehkä ne valosat, ilmastoidut tilat oli semmosii, et kuivu äkkii. Yks portaikko ei ollu ilmastoitu, ja sin tuli trooppine kasvihuanee ilmasto. Ja turveruukut alko helposti homettummaa.

En tiä mikä vika tai ilmiö se oli, et jokuset plantut josaki vaihees lakas kehittymäst ja päi vasto taantu. Ei kasoonu, oli kalpeit tai alko kellastummaa. Mää päätteli, et nämä olis kaivannu pääst parempaa multaa. Ko siirsi niit kesäkukka- tai puutarhamultaa, ne alkoki monet pikkuhiljaa muuttumaa vihreemmäks ja rehevämmäks.

Anteeks mahdolliset kirjotusvirheet. Täsä o Pori murret, kirjakiält ja tiäteellissii, englanni- ja saksakiälisii nimiä. Ja luultavasti kirjotusvirheit sammaa syssyy.

* * * * *

Piäni murrejuttu

Mu lapsuuteni naapuri, Kaanaa Aune, aikoinas kerto mu isästäni muisto, ko tämä oli ollu pikkune poika. Isäni oli tohkeisas toimittanu kaanaalaisil, et heil o kylvetty murettereit ja repettoi. Sihe aikaa 1930-luvu alvus piänet poikasetki puhu viäl näi hyvi Pori murret, eikä muut osannukkaa. Isäni oli syntyny 1925.

Muretteri 'porkkana'
Repetta 'punajuuri'

* * * * *

Tervetulloo, uus lukija Matonkude!

20 kommenttia:

 1. Hauskasti noissa kasvien nimissä näkyy ruotsin kielen vaikutus! No ohna se trekolissakin, sitä käyttävät jotkut Turunkin suunnalla.
  Oletpa ollut todellakin ahkera! Hienoa että noin paljon on onnistumisia. Siemenkasvatus ei ole helppoa hommaa.
  Ai niin, tiedoksi: Kyllä se mun 'Nora Barlow' tekee kukkia kun siinä oli versoja alempanakin, peura napsi vain päälatvan pois, kuvaan sen sitten kun se kukkii. Lisäksi mulle tuli Viherpeukaloilta 'Black Barlowin' juurakoita, ne on kasvamassa, mutta yllätyn, jos kukkivat jo tänä vuonna.
  Vähän jo jännitin, tuleeko täällä kasvien vai pikkukissantaimien raporttia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ruatti o vaikuttanu paljo, unikkoki o valmu Poris. Mää en itte ajatellu olevani ahkera, oli vaa nii innostunu, et meni taimihomma överiks. Jännää nähd kuvia Nora Barlowist sikko se kukostaa. Mää en ol viäl huamannu Koskel yhtää peura tekosii puutarhas. En tiä liikkuuko niit siäl.
   Ei tullu viäl penturaporttii, tilanne o ennallas. Ruska paino tänä aamusti 5 killoo. Melkei 2 killoo tullu lissää painoo tiineysaikan.

   Poista
 2. Aika urakan olet tehnyt. Nuo vähemmän itäneet varmaan innostuvat kesän aikana kun pääsevät maahan ja lisääntyvät siellä.
  Kysyin mieheltä porkkana ja punajuuri sanoista, mutta ei ollut kuullutkaan. Aika pienin välimatkoin nuo murresanat muuttuvat.
  Hyvää loppupäivää ja Ruskalle terveisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainaki ahkeraliisa ja koristetupakka innostu ko pääsi isompii purkkeihi hyvvää multaa. Ko ne o oma lajis ainokaisii, ne o mu silmäteriäni. Murrepiirteet vaihtelee ja repeta ja muretteri o nii vanhoi murresanoi, ettei su miähes ol niit kuullu, jos häne vanhampaskaa ei ol niit käyttäny. Voi ol, et häne isovanhempas tuntis hyvinki, jos o porilaisii.

   Poista
 3. Hienolta näyttää, olethan ihan aloittelija. Ja onnea vaan Ruskalle, jäi edelliseen postaukseen kommentoiminen väliin. Tullaan sitten Koskelle katsomaan kisuvauvoja!

  VastaaPoista
 4. Mahdoton idätysurakka sulla on ollu! Ja hienoa tulostakin tullut, nuo ainokaiset ovat varmaan tärkeitä silmäteriä. Tuskin maltan odottaa kukkaloistoasi keväämmällä. Mutta ensin se megajännitysasia, Ruskan vauvvat <3 Kaksi kiloa on aikas paljon lisäpainoa kolmen kilon alkupainoon, hui. Tsemppiä ja rapsutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko, tsemppii ja rapsutuksii tarvitaa.

   Poista
 5. Sinulla on ollut massiiviset viljelyoperaatiot. Huomasin, että harjaneilikka oli yksivuotisten listassa. Se taitaa olla kaksivuotinen ja ainakin minulla se kasvaa monivuotisena, sillä se lisääntyy sekä siemenistä, että rönsyilemällä. Aivan ihana, pitkään kukkiva ja hyvä maljakkokukka, jota olen kylvänyt suoraan maahan vähän sinne tänne. Taimesi saattavat olla vähän nälissään taimimullassa ja siksi kalpeita. Jotkut ratkaisevat asian niin, että laittavat kylvöruukun pohjalle evääksi kasvumultaa ja pinnalle kylvösyvyyden verran kylvömultaa. Ei tarvitse niin paljon koulia taimia kun juuret kasvaessaan pääsevät ravinteikkaaseen multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, totta puhut - harjaneilikka o käytännös monivuatine. Toine kaks- tai monivuatine ilmeisesti o salkoruusu, jonka siämenii mää kylvi suaraa maahaa. Täsä oppii kaikellaist. Yks miäs joka o innokas puutarhaharrastaja, kerto, et hän idättää orvokit syksyl ja jättää ne pihal talveks. Helmikuus hän kaivaa ne lume alt, ottaa ne sisäl ja saa ne kukkimaa jo huhtikuus. Orvokeitaki saa ostaa kauniin, isoin taimin aika halval, mut täsä itte idättämises o jottai hianoo. Siit saa erilaise palka, jos onnistuu. Mun orvokkini o toistaseks piänii sinttei.

   Poista
 6. Odotettavissa koko kesän kasvavia ja kukoistavia taimia, sekä noin kaksi kiloa kissanpentuja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska ajatus, mut ei ny ihan kaht killoo kissapentui:) Jokaist pentuu kohti o tykötarpeet, sikiökalvot sun muut ja istukat. (Ne syntyvät pennut o yksittäispakattui vakuumipusseihi.) Taimist suurin osa värjöttellee ny maahaa istutettuin ja kärsii ehkä yäkylmist, toivotaa, et ainaki pääosa selviäis kukostammaa.

   Poista
 7. Onpa vaikuttava lista, ei ole kesällä vapaa-ajan ongelmia eikä käy aika pitkäksi, kun noita viljelmiä hoitelee. Onnistunutta kasvukautta toivotan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pipsa-Pippuri. Tämä viljelyprojekti o jännää ja kovi mialuist kokeiluu minul. Mut välil tarttis muistaa huilatakki.

   Poista
 8. On sinulla kasvun ihmettä kerrakseen; omakasvattamia taimia ja tulevat kissanpennut. Uskomattoman työn olet tehnyt jo nyt noiden taimien kanssa. Toivottavasti sää lämpenee, että kasvit pääsevät vauhtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, sanos muut. Ihmeit täsä o ihmeteltävän. Se kasvu tullee kumminki niinko "tyhjäst", ei sitä oma ahkerointi ja yritys saa aikaseks. Toiset siämenet ittää ja toiset ei.

   Poista
 9. Taimistasi syntyy valtava kukkaloisto aikanaan. Siinä sitten saa vaivoilleen palkkaa, sillä ihan yksinkertaista ei taimien kasvattaminen ja kouliinnuttaminen ole.
  Minä olen metsästänyt salkoruusun siemeniä, ei vaan ole mistään eteeni osuneet. Lapsuuden kodissani kasvoi punaista salkoruusua, mutta sen koommin en ole sitä tavannut. Ehkä jostakin puutarhamyymälästä voisi taimikin löytyä.
  Silityksiä Ruskalle, h-hetki lähestyy... jännää onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää tilasi noit salkoruusu siämenii Siämenvesa nettikaupast Porist. Kuva perusteel ne o kauniit mut kukkii vast toisen vuaten. Nämä o kirjava (punasävysii ja valkosii) lajitelma yksinkertasii kukkasii.

   Poista
 10. Hei Paula! Kiinnostuin blogistasi lähinnä siksi että olen itse viimeksi tänään ajatellut että olisi kiva kirjoittaa blogia murteella. Olen lähtöisin Turusta ja nyt asun Ahvenanmaalla täysin ruotsinkielisessä ympäristössä, joten toi oma murre tuntuu vielä entistäkin tärkeämmältä. Olen vaan ajatellut että murteella kirjoittaminen olisi vaikeaa, varsinkin jos vaatimuksena on että kaiken pitää olla just prikulleen oikein. Mutta ei kai sen niin vakavaa tarvitse olla, vaan virheet kai sallitaan? Mukavaa alkukesää sinne Porin seudulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krisse, kiitos ko kävit tääl ja jätit viästi! Mää ole "ulkoporilaine" eli asu Espoos enkä Poris. Mut kirjota kotomurteellani.
   Mää ole aikoinas opiskellut suamen kiält ja sen yhteydes murteit ja sit myähemmi 1970-1980-luvuil ole nauhottanu Pori murret ja tehny Pori nauhotuksist Pori murrekirja.
   Murrekiinnostustani lisäs seki, et mun äitini oli porilaine murrepakinoitsija ja julkasi murrejuttui vuaskymmente aja.
   Kirjotettu murre o ain vähä kompromissii, mun murteeni ei ol prikulles oikee. Samal tämä murreploki o murtee pohdiskelluu ja muisteluu ja yhdysside kotiseutuuni.
   Hyvvää kessää sin Ahvenamaal!

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!