sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Pori kävelykatu


Nuarempan mul oli ristiriitane suhde Porrii. Vähä niinko yks toinenki Porist kotosi oleva lausu: Pori olis viimine paikka mihe mää mensi asumaa. Mut mitä vanhemmaks mää ole tullu, sitä enämpi Pori o tullu nostalgiseks ja rakkaaks paikaks ja nuaruude angstit ja inhot o haihtunu. Vaik viikko o jo kulunu siit, ko mää viimitteeks kävi Poris, ni vaa riittää tätä porinaa siält, kuvia ja aiheit. Ei lopu tähänkää postauksee. Viikko takasi pyhän mää oli siin Pori kävelykadul eli Yrjökadul kävelemäs. Kävelykatu näytti aika nukkuvalt pualepäiväaikaa, niiko tämä nukkuva mansikkakioskiki. Täst mää suunnisti toril ja kirkol päi.Tämä frouvva virkeenäs ja sirkeenäs siäl kyl istu puistopenkil Yrjökadu ja Itäpuisto kulmas. Mut hän istuuki siäl ain, pävät ja yäseet, käsiveska viäresäs penkil.Frouvaa vastapäät siin Itäpuisto-risteykses o näit kauniit kukkapylväit.Eetu Salini patsas ei ol varsinaisesti Yrjökadul. Täytyy koukat Itäpuistoo pitki Isolinnakadul päi, ni tullee tämä patsas. Harmi ettei siin ol ennää penkkii viäres eikä rauhallist, ko autot ajjaa ympäri, ni siin ei voi istuu eikä kattel ja kuunnel suihkulähtee lirinää.Matka jatkuu Yrjökattuu pitki toril päi. Vasemmal kädel torisyrjäs o Airiokulma. Siin kohdas o Airio astia- ja klasikauppa. Siäläki taas poikkesi. Oli kyl eri päivä, nämä kuvat oti jo lauvvantain, ko kaupat oli auki. Airiol oli kauniit majakka-aiheisii Teema-mukei. Ei ol enne nähny. Olis kivoi suvituliaisin antaa jollekki.

Oura o Merikarvial ja Säppi taas o liki Porrii.Katu ja suunta o samat, mut tämäki kuva o otettu jo lauvvantain. Mennää tori ohitte, ja siin Yrjökadu vasemmal kädel o vanha porilaine liike, Vesan siämen. Nimes mukkaa liikkees o kauheettomat määrät siämenii. He pussiittaaki ne ihan itte. Mää kyseli kauppiaalt luppaa ottaa kuvia. Hän kerto, et tämä siämenlaatikosto o tehty heil silloko 1960-luvult muutti näihi tiloihi. Komiat o loorat.

On Vesal muutaki myytävää, kukkasii, puutarha- ja kukkasehoitovälineit ja tarvikkeit, mut ei taimii. Ja niinko kuvast näkkee, nättei linnupönttöi vois ostaa jo ens kevvääks.


Ko Vesalt jatketaa matkaa, tullaa Keski-Pori kirkol. Se o siin oikeel kädel Yrjökattuu enne Kokomeäjoe siltaa. Sinä pyhän Poris oli Suame Lähetysseura lähetysjuhlat ja niitte kirkommenot oli tääl kirkos. Määki oli siäl. Kirkko oli täyn väkkee.Kirkko näytti sisält juhlallisemmalt ja kauniimmalt ko mää muistinkaa. Mää ole tääl päässy ripilt aikoinas. Voi ol et mu o tääl kastettuki, ainaki mu kastetodistuksessani o tämä kirko kuva.Sit kirkolt patuleerasi takasi toril ja jäi kattelemmaa kirpputoripöytii. Taas pysäsi tähä toriparlamenti tyä ottamaa valokuvvaa. Yks seisoo päälläs ja toine ihmettellee ja kolmas praatailee.

Pori terveiset jatkuu viäl. 

11 kommenttia:

 1. Voin kuvitella ettei nuorena levottomana halunnut jäädä Poriin. Minäkin paasasin teininä suureen ääneen, miten en voisi kuvitellakaan asuvani Suomessa muualla kuin Helsingissä ja tuskin edes siellä. Ystäväni jaksavat kyllä muistuttaa tästä.
  Niin mieli ja tarpeet muuttuvat!
  Pori on minusta aina ollut kiva kaupunki, lapsena ja nuorena, kun kävin siellä samanikäisen Satu-serkkuni luona ja teimme kaikenlaista mukavaa. Kävimme mm. elokuvissa, sillä hänen perheensä asui ihan keskustassa Eteläpuiston varrella. En minä vaan Helsingissä ikinä lapsena elokuviin mennyt, vanhempana vasta kun saattoi kulkea yksin bussilla.

  VastaaPoista
 2. Mukavaa, Saila, et sul o hyviä muistoi Porist. Ihmeesti ihmise miäli ja tarpeet ja makuki muuttuu!

  VastaaPoista
 3. Mukavaa katsella Pori-kuvia. :) Lapsena kävin vanhempieni kanssa sukuloimassa Porissa ja Reposaaressa.

  VastaaPoista
 4. Ai, sinäki Sirpa olet muksun käyny Poris ja peräti Reposaares, jota meil sanottii ussei Räpsööks. Minul se lapsen oli aika eksoottine paikka se Räpsöö, siäl asu yks mu ystäväni. Ainaki yks nykyräpsööläine pittää plokkii os. http://sitatatatota.blogspot.com/. Mut tämä plokkari ei ol syntyperäne räpsööläine ja hän kirjottaa ihan yleissuameks.

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen joskus kuullut tuon Räpsöö-nimen. :) Me kävimme sukuloimassa saaressa Reposaaren edustalla ja sisämaan tytölle saari oli upea elämys! :)

  VastaaPoista
 6. Minähän kävin Reposaaressa eilen. Oikeastaan vaan kääntymässä kun hyppäsin laivasta linja-autoon.

  VastaaPoista
 7. Juu, mää huamasi se, ko kävi su plokissas! Oli hianoi kuvia joelt päi siit matkavarrelt.

  VastaaPoista
 8. Kun katselee näitä kuvia, on melkein kävellyt jo kesäisen Porin kaduilla.

  VastaaPoista
 9. Taitaa aika monella olla ristiriitaisia tunteita kotikaupunkiaan kohtaan. Minäkään en kuvitellut, että koskaan Porvooseen takaisin muuttaisin. Vielä en ole muuttanutkaan, mutta nyt sitä voisi jo ajatella.

  VastaaPoista
 10. Kivasti kuvailet Poria muille jotka asuvat muualla. Niin hienoja kuvia ja tarinaa.Ja räpsööstä kans sen verran että mun pappa oli siltä kotoisin! :)

  VastaaPoista
 11. Daisy, Naukulan Mamma ja Paula Kristiina, kiitos kommenteist!

  Vastemmiälisyys kotopaikkaa kohtaa o varmaa kyl tavallist. Tai yleensä sitä kohtaa, mist o kerra räpistelly irti. Sikko ikkää o tarpeeks, suhde ommaa menneisyyteenki muuttuu, ja siin sivus kotopaikkaanki. Vaik ei kaikki koskaa lähdekkää minnekkää ja toiset pallaa takasi jo nuarin. Toise pallaa synnyinseudul eläkeläisin.

  Ai, et sul Paula Kristiina o 1/4 räpsööläiset sukujuuret!

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!