keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

KotokulmilViäläki nää mu Pori-plörinäni jatkuu täl yhdel postauksel. Kuvas o mu kotokatuni, jonka varrel asui 10-20 vuade ikkäisen. Ja vaik mää muuti pois kottoo ja lähdi opiskelemaa, oli se tukikohta siäl ain paikallas sihe astikka, ko äitini menehty sydäninfarktii kevvääl 2007.


En muist enkä tiä valitettavasti vuasilukui - enkä vuaskymmeniikää. Joskus taannoi kumminki tämä talo rakennettii mee talo naapurii (mu kotoni o tämä liikerakennukse takan) ja tähä tuli Linnaimmaa kauppa. Sit myähemmi Linnaimmaa lopetti ja tilal tuli uus kauppa ja jonku aja peräst taas uus. Ja vihdoviime tähä tuli iso kirpputori, Jättilöytökirppis, joka ilmeisesti o aika tykätty, ja siäl o kauheesti tavaraa. Mut ain vaa ainaki äitini elläis tämä rakennus tunnettii mee perhees Linnaimmaan.Jotaki miälekiintost tääl kirpputoril o ain. Nykki mää katteli näit Göran Hongelli suunnittelemii Säde-sarja kippoi. Mul on jo tommone kermanekka, niät en ostanu. Tota  piänt skoolii olis tehny miäleni. Jotaki mää kyl ostinki, yhde kaffepannu seittämäl eurol ja aamutaki kymmenel. Niist mää kerroi ja näyti kuvia eilä. Ai ni juu, ja sit viäl piäne harava.


Mee naapuris oli Linnaimmaat vastapäät tiä toisel pualel Riantola. Se oli aika vanha puurakennus, rakennettu 1949. Riantolas pidettii häit ja juhlii ja tanssei. Sen omisti Vähärauma demokraattine yhdistys ja Suami-Venäjä-seura Vähärauma osasto. Ei sil Riantolal kovinkaa paljo merkityst mul ollu, muutako et se oli ja pysy ain siin paikallas. Suvel 2007 Riantola palo, ja mun kaks siskooni oli just sillo tyhjentämäs mee lapsuude kototalloo siit naapurist. He katteli sitä tulipalloo, ko iso puurakennus roihus ja palo ihan maahaa astikka. Riantola palost o kuvia mm. tääl.  Aika pia sihe samal paikal aljettii rakentammaa uut rakennust. Se o ulkonävöltäs aika lai samallaine ko se Riantolaki, tommone samahenkine puurakennus. Siin o nyte ravintola Rita's Place. (Hm... Kui kaikki tarttee ol englanniksi?)Aikoinas Vähäraumatiä ja Korvetiä kulmas, Riantolaa viistosti vastapäät, oli iso ja jyhkee kivirakennus, vanha viljamakasiini. Varmaa viäl paljo Riantolaaki vanhempi. Se hajotettii siit joskus... no, en muist olik se 1950- vai 1960-luvu alvus. En tiä oliko se huanos kunnos vai haluttiinko se muuto vaa pois tiält, niinko Porissaki sihe aikaa paljo hävitettii vanhoi rakennuksii. Nyte ajatelle se viljamakasiini olis paljo hianompi ko tämä 1960-1970-luvu rakennus ja siit olis voitu tehd mikä vaa arvokas näyttelytila tai museo.

Täs "uudes" rakennukses o ollu ainaki pankki ja posti ja kauppoi ja pizzeria. Ihan sillo alkuaikoin, ko talo oli viäl uus, siin toimi Villen Valinta -nimine kauppa, enneko oli naapurirakennust ja Linnaimmaa kauppaa. Meil koton puhuttii Villevalkust. Siäl myytii ruakaa ja elintarvikkeit ja varmaa kaikkii mahdollissii muitaki tavaroit astioist leikkikaluihi ja erilaisii tarvekaluihi. Villevalku aikaa ostettii pussimaitoo. Mun sisareeni Anna sai täält rakkaa nalles, ja mul o ostettu pual tusinaa juamaklasei, ko mää lähdi opiskelemaa Helsinkii.

Koko rakennus näyttää nyte vanhalt ja rähjäselt ja autioltaki. Pitäskö tämä rakennus ny sit kumminki säilyttää ja pittää kunnos oma aikakautes muiston, vai pitäskö se hajottaa maa tasal? 

14 kommenttia:

 1. Porissakin näyttää olevan runsaasti lasia myynnissä. Käyn aika usein kirpputoreilla ja Riihimäellä lasi on niissä hyvin edustettuna johtuen siitä, että täällä toimi aikonaan Riihimäen Lasi sekä Kumelan tehdas ja ihmisillä on runsaasti lasiastioita kodeissaan, mikä heijastuu kirpputoreillekin.

  VastaaPoista
 2. On ollut kiva seurata näitä Porin juttuja. Taidan olla Porifani ja löytänyt monta mieleistä vinkkiä täältä. Murretta on myös mukavaa lukea. Osa lapsenlapsistani puhuu Porilaista ja vanhimpaan tarttuikin aika pian murre Porin muuton jälkeen. Täällä pohjoisempana Satakunnassa murre poikkeaa vähän, menee hiukan Ruotsalaisten muunnelmiin, kuten kluuti (tiskipyyhe), lånka (pullapitko)....
  Odotellaan lämmintä juhannusta!

  VastaaPoista
 3. Sirpa, kiitos kommenteist. Mun yks siskoni aikasemmi asu Riihimäel, yhdes vaihees ihan Kumela tehtaa naapuris, ja mul o silt ajalt muistoin lasiesineit. Vois kyl kuvitellaki, et siäl Riihimäel liikkus lasitavaraa enämpi ko esim. Poris.

  Pipsa, mukavaa, jos sinust o ollu kiva seurat Pori-juttui. Pohjos-Satakunnas murre kyl onki aika erisorttis, jotenki pitempää ja ihan erilaine nuatti. Mut kyl silti Porisaki lonka ja kluuti tunnetaa, tota lonkaa en olis muistanukkaa, mut muistutit. Mee äiti leipo lonkii. Isä sano pullaa kans nisuseks.

  VastaaPoista
 4. Mukava lukea juttuja Porista. Kaupunki ei ole minulle tuttu. Ihania kirppislöytöjä. Hyvää kesää!

  VastaaPoista
 5. Gone to the beach, kiitos! Jos Pori ei ol tuttu, tutustumise voisit alottaa piitsilt eri Yyteri sannoilt. Siis tarkota et go to Yyteri beach. Hyvvää kesäaikaa sinulleki!

  VastaaPoista
 6. On ollut oikein mukava lukea näitä kertomuksia Porista. Mennyttä ja nykyistä.
  Hyvää juhannusaikaa :)

  VastaaPoista
 7. Ihana kun täällä puhutaan tuttuja asioita.

  Rakennusten purkaminen on vähän kaksipiippuinen juttu. Ehkä ei tulisi purkaa, jos suinkin rakennus on rakenteiltaan kunnossa. Kaikki mennythän kertoo yhteiskunnastamme ja historiastamme niin paljon.

  Olen muuten rekisteröitynyt Tanjana, mutta näköjään olen niin simppeli, että en osaa kirjoittaa kommenttia rekisteröimälläni profiililla :=). Eli kun kirjoitan kommentin rekisteröityneenä, nimeni ei näy.

  Olen itse alunperin Vähäraumalt päi kans, enemmä Liinaharja suuntaa kuiteski, eli samat kulmat on tuttuja mulle. Nykyään asun ihan "väärällä" suuntaa Suomea. Kiva ja innostavaa lukea tätä porilaisblogia.

  VastaaPoista
 8. Hei Tanja, mukavaa treffat Porist ja viäl samalt suunnalt kotosi oleva! Ilmeisesti olet "Tanja S". Minul o vähä pualueelline käsitys rakennuste purkamisest, ehkä semmone, et vanhat enne 1960-lukkuu rakennetut olis pitänyt säilyttää, mut kaikki ainaki 1960-1980 rakennetut vois purkaa, ko niis o nii paljo rumia... Mut ei se asia sillailakkaa voi ol. Kyl tiätysti tämänki aikakaude rakennukset ja muuki historia o säilyttämise arvost. En ymmär mikä siin o, ettet pysty kommentoimaa rekistöiriytyneen. Minust joku toinenki o valittanu samatapast.

  VastaaPoista
 9. Voi kun olis ollut noissa kirpputori tavaroissa mukaan tarttuvaa, onneksi ovat noin kaukana.
  Käypä katsomassa, blogissani on sinulle palkinto.

  VastaaPoista
 10. Juu, tuttuja ovat kulmat. Nyt olen sitten "hypännyt" siellä kirpputorilla vaikka kuinka paljon ja käytiin J.n kanssa syömässkin siellä rientolassa. Hyvää nimipäivää eli ONNEA!

  VastaaPoista
 11. Kyllä, olen Tanja S rekisteröityneiden joukosta. Täytyy tutustua tekniikkaan ja yrittää joku toinen kerta, josko hyväksyisi kommenttini kirjautuneena. Toki käyhän se näinkin.

  VastaaPoista
 12. Auli, kiitos onnitteluist! Ei se kirppotoril hyppäämine must mikkää ihan kauhee pahe ol, mut mahdoinko mää ny pan liikkeel tää lankeemukse, ko olit jo vuade ollu kirpputorilakos. Hauskaa et olitte syämäs Riantolas, on se vaa nii paljo helpompi ko joku "Ritas pleis".

  VastaaPoista
 13. Kaimalle nimppri onnea! Riantolassa määki kävin kattomassa monia bändejä! Yö yhtyettä Hurriganesia ja Dingoa ja muita mitä ny en muista.

  VastaaPoista
 14. Onnittelut sinulleki, kaima, vai tulleeki ny vast seuraavan päivän!

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!