torstai 20. joulukuuta 2012

Öljymäki ja Getsemane

ADVENTTIKALENTERI 20/24

Meit kuljetettii Jerusalemis niinko muisaki paikois linjuril. Mul ei jääny päähääni mittää käsityst Jerusalemi suunnist ja mis päi me kuljettii ja mitä reittei pitki. Oli pakko vaa kulkee jouko fölis. Tarttis paljo enämpi aikaa ja itte kuljeskel kaupunkis, et vois jollakilai hahmottaa kaupunki pohjakaavaa.

Joka ehtoosti matka aikan mää siirsi tiatokonneesee kuvat kamerastani nimettyihi kansioihi. Muuto mää en tiätäs enkä muistas senkää verttaa. 

Ussei ehtoosti tuntu ette heti muistanu mitä aamusti oli tehty ja misä käyty, ko matkapäivät oli täyn elämyksii. Kuvat autto muistamaa, ja ko siirsi kuvat tuareeltas, niist saa paremmi tolkkuu ny jälkikätteenki. Silti mul o kuvia joit en ossaa oikee sijottaa enkä selostaa. Tätäkä kuvvaa en pysty kovi hyvi paikantammaa. Siin näkkyy Jerusalemi muuri, joka ympäröi vanhaakaupunkii. Etualal näkkyy oliivipuit ja taatelipalmui. Vanhakaupunko o Itä-Jerusalemii. Täsä aida takan häämöttää Öljymäki, joka o tuttu paikanimi Raamatust. Evankeliumit kertoo tapauksist, jois Jeesus ja opetuslapset oli tääl. 
Toine kuva Öljymäjelt. Liki Öljymäkkee o Getsemane, seki tuttu nimi. Viimisen ehtoonas enne tuamioo Jeesus ja opetuslapset meni Öljymäjelt Getsemanee. Jeesus joutu Getsemanes tuska valtaa ja rukkoili, opetuslapset nukku. 
Getsemane puutarhas o ikivanhoi oliivipuit. Puutarha o aidattu, sitä pääsee kattelemmaa aida takkaa.
Ussei tuntu, et nämä pyhät paikat ei oikee puhutellu, varsinkaa rakennukset ja kirkot. Ne o enämpi rekvisiittaa. Mää usko siihe, et Jeesus oli historialline henkilö ja se o mul tärkeet, sekä et hän aikoinas kulki näis täntapasis maisemis. Mut rekvisiitta toisaalt hämärtääki alkuperäsii tapahtummii. Yleensä kirkois ja muistomerkeil parveili turistei. Monist paikoist ei ol varmuut et onko ne just niit oikeit tapahtumapaikkoi tai on usiampii vaihtoehtoi, mut kyl ne joka tapaukses havainnollistaa. Öljymäki ja Getsemaneki o kumminki kai aika selvii paikkoi. 

12 kommenttia:

 1. Upeat nuo ikivanhat oliivipuut! Sulla olikin hyvä arkistointisysteemi. Mulla on tapana kirjoittaa matkoilla päiväkirjaa, jolla saan kuvat oikeisiin paikkoihin.
  Kovastihan nuo paikat ajatuksia herättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkapäiväkirja o kans hyvä konsti. Tämä matka oli aika poikkeukselline ja ohjelma nii tiivis ja liikkuvaine et pää ihan höyrys. En olis ehkä pystyny pitämää matkapäiväkirjaa täl matkal. Jokuset muut kyl teki muistiipanoi ja määki yriti hiuka.

   Poista
 2. http://www.youtube.com/watch?v=_GzBfF64vAU
  Toivottavasti linkki toimii. Siinä on pätkiä keväisestä kärsimystienäytelmästä Lahdessa. Kohtaus Getsemanessa oli vaikuttava, kun sitä ihan paikanpäällä katseli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daisy, kiitos. Kyl linkki toimii. Ja kyl tua Getsemane kohtaus ruudusaki o tuskase vaikuttava.

   Poista
 3. Todella tapahtumarikas reissu! Olet kyllä reipas, kun jaksoit kantaa tietokoneen tuonne mukaan, mutta oli varmasti hyvä idea laittaa kuvia sinne päivitäin - siksikin, että kameran muistikortit täyttyvät noin pitkällä ja vaiherikkaalla matkalla, sitten niitä pitäisi ostaa lisää.
  Mahtavia nuo oliivi-taatelipuumaisemat! Ihan sellaisia ikiaikaisia. On varmaan sykähdyttävää käydä Raamatun tapahtumien paikoissa, vaikka olen samaa mieltä, että ihmismassat vähentävät omakohtaista kokemusta paikasta. Siksi en mielellään käykään katsomassa nähtävyyksiä, vaan mielummin istun vaikka torin laidalla, silloin kun olen matkustanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, mustaki tuntuu, et viarais paikois (ja erityisesti ny Jerusalemis) tarttis saad ittekses kävel pitki kaupunkii ja tutustuu paikkoihi omas tahdisas ja kaikes rauhas. Kuulustel ja kattel ja haistel. Suamest käsi siäl o levotont enkä tiä uskaltasko siäl yksinäs liikkuu. Paikapääl tuntu aika "normaalilt", sil perusteel uskaltas.

   Poista
 4. Upeita puuvanhuksia, paljonkohan niillä mahtaa olla ikää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky, mää ymmärsi mee oppaa puhheist, et niitte puitte ikkää o tutkittu ja vanhemmat o versonu puist jokka o kasonnu tääl jopa 2000 vuat takasi.

   Poista
 5. Nuo oliivipuut näyttävät todella ikiaikaisilta. Olen nähnyt muutama sata vuotta vanhoja oliivipuulehtoja, mutten yhtään noin mahtavaa puuta. Kuvien arkistointi tuoreeltaan on hyvä idea noin nopeatahtisella ja vaihtelevalla matkalla. On mielenkiintoista nähdä oikeita kuuluisia tapahtumapaikkoja, en tiedä pitäisikö niiden sen kummemmin sähvähdyttää, ehkä niihin ladataan liikaa odotuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, minnuu sävähdytti enämpi maisemat, kukkulat, Gennesaretijärvi, Galilea seudu vihriäine luanto, Kuallutmeri, tylyt ja karut vuaret. Nii ja puut.

   Poista
 6. Älä huolestu, en minäkään osaa joka paikkaan Jerusalemissa, vaikka olen siellä kymmeniä kertoja ollut! Aina löytyy uutta. Ja kartat on kovassa käytössä. Reitit kaupungille ja siskoilleni on jo takaraivossa, mutta usein täytyy kartasta tarkistaa katuja, kun jonnekin ajellaan.
  En tunnista tarkalleen tuota ekaa kuvaa, mutta Vanhankaupungin muuria siinä näkyy.
  Ihania nuo oliivilehdot! Ja eikös ole monipuolista maisemaa noin pienessä maassa!
  Minä kirjoitan päiväkirjaa tai muistiinpanoja aina matkoillamme. Eihän sitä muuten mitään muista!
  Juuri tarkistin 15 vuoden vanhoja tietoja Malawin matkastamme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, maisemat o kyl ihan äärierilaisii ja vastakohtasii. Vaik ny Sahne verrattun Kualleeseemerree. Tai Galilea vehree (ainaki tähä vuadeaikaa) ja kukkulaine maasto verrattun Negevi autiomaa karuihi vuarii.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!