lauantai 1. joulukuuta 2012

Beetlehemi joulupukki

JOULUKALENTERI 1/24

Tämä matkakertomus eli joulukalenteri alkaa matkani viimisest päiväst, Beetlehemist. Se on Palestiina itsehallintoaluee pual Länsirannal ja meenki piti varustautuu passeil silt varalt, et linjuri pysätettäs ja tulis passitarkastus. Israeli juutalaisil ei ol menemist Palestiina pual, mut mee bussimme kuljettaja oli arabi ni ei tarvinnu vahettaa kuskii eikä linjurii keske retke. 


Tuntu vaikeelt täsä uskontoje padas Israelis ja Palestiinas sulattaa issoo kiiltokuvajoulupukkii, joka ensimmäisen oli vastas Palestiina linja-autoasemal. Linjurimme parkkeeras sin siks aikaa ko me matkailijat käytii tutustumas Jeesukse syntymäkirkkoo. Kaduil oli viritetty jouluvaloi, ja joulupukkei ja -koristuksii näky muallaki katuje varsil.


Vastapäät kirko aukioo oli muslimie moskeija ja kuulu äänekkäät rukoushuudot. 

Moskeija juures toril arabipojat paisti maissitähkii tiriseväs rasvas ja kauppas näit ohikulkijoil.
Kadu varrel kaupattii matkamuistoi, mm. oliivipuust tehtyi seimiasetelmii ja korui. Liki lnja-autoasemaa oli Pyhän perheen hotelli. Kristinusko o selvästi tärkee matkailuvaltti. Israeli väkimäärä karkeesti o 8 miljoonaa. Palestiina (Gaza ja Länsiranna) väkimäärä o melkei 4 miljoonaa. Piänel alueel assuu iso väkimäärä.

Israeli väkimääräst liki 80 % o syntyperältäs juutalaisii, liki 19 % arabei ja muitte (mm. druusie) määrä o piäni. Väkimääräst uskonnoltas juutalaisii o n. 76 %, muslimei n. 16 % ja kristittyi n. 2 %. Nämä luvut, vähä sinneppäi, o hajettu Wikipediast. Matka aikan tuli nii valtava tiatotulva, et nummerot, väkimäärät, prosentit, vuasluvut, paikannimet, historialliset tiadot ja monet muut faktat meni toisest korvast sisäl ja toisest ulos. 

Joku mee matkallamme laski, et Isrraeli juutalaisist olis kristittyi ainoastas reilu promille. Se oli minul aika yllättävä luku. Wikipedias kerrotaa, et Israeli arabeist 9 % olis kristittyi. Naapurimaa Jordania asukkaist 6 % mee jordananialaise oppaamme mukkaa o kristittyi. 

Niinko jo sanoi, kaikki nämä luvut o vähä sinneppäi ja niis voi ol kyl virheitäki. 

JK. Tämäki keitos tuntuu vähä hassult, yhdistää kolme asiaa: Pori murre, adventtikalenteri ja Lähi-idä matkakertomus. 

16 kommenttia:

 1. Oikein mainio idea! Ainoa vahnko, että tämäkin kommentti pilaa tunnelmaa, ko ei o Porin murrett.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tääl ol pääsy eikä puhe kiälletty ei-porilaisilt.

   Poista
 2. En malta olla laittamatta linkkiä vanhaan joulukalenteriini 2010, jossa oli kuva vielä 1970 Betlehemissä paimentaneista lampaista. Vähän on paikka muuttunut.
  http://mutkimus.vuodatus.net/blog/2746090/-808-vapaaehtoisuutta-ja-hyvantekevaisyytta/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja linkistä, mm. Tosiaan, paikka on muuttunut. Nyt ei näkynyt lampaita mailla halmeilla, paitsi postikorteissa, joita minäkin ostin pinon joulukorteiksi.

   Poista
  2. Äts, pujahti kielakiälel. Täytyy vissii porintaa:
   Kiitos kommentist ja linkist, mm! Totta, paikka o muuttunu. Nyte ei näkyny lampait mail eikä halmeil, mitä ny postikorteis. Niit mää osti pino ja meinaa käyttää postikorttein.

   Poista
 3. Tuo kirkkaan sininen taivas! (
  Sitä on ollut ikävä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky, sininen taivas on aina ihana. Ja ihan ilmainen täällä Suomessakin kaikille, silloin kun se vain on nähtävillä.

   Poista
 4. Onko tuo Holy Family Hotel se majatalo, jossa ei ollut sijaa Marialle ja Josefille? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, sää sen sanoit! Varmasti just se, ihan silt kuulostaa.

   Poista
 5. Tervetuloa kotiin! Matka on varmasti ollut elämyksellinen.

  VastaaPoista
 6. Minustakin tuntui hieman hassulta,
  porinkielellä tämä kaikki...,
  mutta oikein hyvin tämä lähti etenemään.
  Varsinkaan kun en itse ole käynyt sen enempää
  Länsirannalla kuin Gasassakaan.
  Kartan kanssa pitää näitä paikkoja hahmottaa.
  Mielenkiinnolla odotan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rva Pioni, on tämä hassu yhdistelmä, ei pelkästäs tunnu hassult. Mut mu miälestäni viäläki hassumaisempi yhdistelmä o Beetlehemi kiiltokuvajoulupukki, Holy Family -hotelli, Jeesukse syntymäkirkko, muhamettilaiste rukoushuudot ja moskeija, erimaalaiste turistie laumat, kypsyvät maissit tiriseväs rasvas ja niit kaupittelevat arabipojat. Kyl mailmaa yhdistelmii mahtuu. No, ei silti, siäl Palestiinas ja Israelis taitaa tehd tiukkaaki vaikkei mul siit havaintoo ollu.

   Poista
 7. Hauska, tämä hassu yhdistelmäsi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. iva ettäs tuli kotti!

   Kyl mää ole klihrannu tääl ja kiukkusen palan takasi. Mitä Ruska sanoi,olik tuntevanas sinu.

   Hyvää ppikkujoulua!

   Poista
  2. Kiitos, Pirkko!

   Puikkoellu, kyl Ruska oli ihan onnest kankee ko mää tuli kottii. Ruska ei jostai syyst osot miältäs. Hän o istunu tiiviisti sylys ja kehränny. Yäseet nukkunu vaihteeks tyynyl mu pääni viäres.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!