sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Lutherin ruusui Ammanis

JOULUKALANTERI 9/2012Tänäpä o toine adventtisunnuntai ja sentähde kalenteri luukust tuli luterilaine kirkko, josa me käytii matkallamme Jordania pääkaupunkis Ammanis. Ymmärtääkseni koko Jordania ainoo luterilaine kirkko. Seurakunna papi piti ol mee ryhmäämme vastas mut häl oli tullu yllättävä este. Sentähde mee jordanialaine oppaamme Suleiman esitteli meil kirkkoo. Tämä Suleiman kerto et hän o itteki kristitty mut katolilaine. 

Kirko klasi-ikkunoitte yläpual olevis pyäreis yläikkunois o kuvattun ns. Lutheri ruusui. Varmaa ei kaikki suamalaisetkaa tunne tätä Lutheri tunnuskuvioo. Siin o valkose ruusu terälehtie keskel punane sydän ja sydämme keskel musta risti. Ja ruusu ympärystä o yleensä sinine. Täsä jordanialaise kirko ikkunas sydän kylläki näyttää valkoselt eikä punaselt.

Oppaamme Suleiman anto ymmärtää, et Jordanias muslimit ja kristityt ellää rauhallisesti keskenäs ja voi ol hyviäki ystävii. Kristittyi o 6 prosenttii jordanialaisist. Aika iso luku muslimimaas. Joka tapaukses luterilaiset edustaa tääl pikkupikku vähemmistöryhmää. Vois kuvitel et osa heist olis ulkomaalaisii. Kirko alttari edes pistää mu silmääni kaunis itämaine matto. Niis harvois moskeijois, jois ole käyny, o kans itämaisii mattoi laatteel. Muuto aika pelkistetty luterilaine tyyli, jos ny semmosest voi puhhuu.Kirkko o nimeltältäs Evankelisluterilainen Hyvän paimenen kirkko. Aika pintapualiseks jäi mee tutustumine tähä kirkkoo siin miäles, ettei treffattu ihmisii, jokka tähe seurakuntaa kuuluu.

Kiartomatkal Jordanias oli tiätyt tutustumiskohteet: Jerash, Madaba, Nebon vuari, Wadi Rum ja Unescon mailmaperintöihi kuuluva Petra. Ko nämä kohteet oli valikoitu, aikataulu ja ohjelma perusteel mee matka varrel osunu piäni yli kahde miljoona asukkaa Ammani kaupunkiki ja kaikki sen suuret ja piänet nähtänyydet sivutettii. Ainoastas tähä luterilaisee kirkkoo käytii tutustumas ja lisäks hotellii josa nukuttii yhde yä ylitte. Ammani kaupunki oliski ihan oma matkakohtees ja siäl varmaa vois viipyy vaik monta viikkoo. 

Seuraavan aamun aamiaise jälkee mää meni kattelemmaa hotelli pihhaa ja uima-allast. Ja sit matka jatku. Hotelli Amman Internationali uima-allas. Täsä vaihees matkaa mää oli jo nii pahas viikkovillis, ettei mul ollu harmaat aavistustakaa, mikä viikopäivä oli. 

12 kommenttia:

 1. Jos tulee paljon kaikkea kerralla, voi tulla ähky! Aikataulutetussa matkassa on hyvät ja huonot puolensa. Tärkeintähän se on että pääsee lähtemään.

  VastaaPoista
 2. Myrsky, matkal o pakko valikoid. Ja sulatel matka jälkee. Sit tullee kaipaus, et sin ja sin tahtosi men uudestas. Tiatoi voi helposti täydentää kotonaki netist tai kirjoist.

  VastaaPoista
 3. Hyvin sopii tuohon kirkkoon itämainen matto! Ja tuonne uima-altaaseen olisi ihana pulahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matto antaa lämpöö muuto aika pelkistettyy kirkkoo.

   Munki teki miäli pulahtaa uima-altaasee mutten kerriinny.

   Poista
 4. Loma on täyttänyt tarkoituksensa, kun viikonpäivät ja koko aika katoaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, voi sen varmasti näinki ajatel ja sannoo.

   Poista
 5. Wadi Rum ja Petra on mullekin jo tuttuja paikkoja:) VOi Paula, miten upea matka sulla on ollutkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl tämä oli unelmie matka, Pirkko. Tahtos vaa men ton uudemmanki kerra. Mul tullee joka matka jälkee sama tunne. Ja mailmas o nii paljo uusiaki paikkoi.

   Poista
 6. Luin koko tähänastisen matkakertomuksesi ja täytyy sanoa, että aivan mahtava retki sinulla on ollut. Tuollaisella kierroksella hahmottuu kokonaiskuva varmasti erilailla kuin yhden kohteen taktiikalla. Petrassa olen käynyt ratsain ja se on mahtava paikka, Wadi Rumissa olin vaeltamassa ja yövyimme taivasalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, ehkä se kokonaiskuva hahmottuuki pikku hiljaa. Ensti tuntu et matka oli niinko olis kattellu kaleidoskooppii. Aina palaset muutti paikkaas. Meki kuultii Wadi Rumis, et siäl järjästettää vaellus-ja ratsastusretkii.

   Poista
 7. Hieno matkakertomus. Pulahdus altaaseen jäi vain puuttumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nii jäi. Tua hotelli uima-allas ei oikee kyl kuulunu yhtee ton alkuosa kans. Paitsi et se uima-allaski ja hotelli oli Ammanis.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!