perjantai 21. joulukuuta 2012

Puutarhahauta

ADVENTTIKALENTERI 21/24

Näi myähäsee meni ennenko kerkesi tämäpäiväse luuku aukasemmaa. Ilmankos. Tänämpä oliki mailmalopu päivä. Ympäri mailmaa o kuulemma fiirattu mailmalopu juhliiki. Ja mul oli elämäni viimine "viralline" tyäpäivä. Tyä jälkee meni viäl kauppaa tekemää jouluruakahankintoi. Tälläi täs ny kävi.

Joulukalenteri aiheki o vähä niinko mailmalopu aihe. Luukust tuli Golgata ja puutarhahauta.Golgata paikast Jerusalemis o eri käsityksii. Kuvas olevaa Golgataa sanotaa Gordoni Golgataks. Gordon-nimine miäs o löytäny kallio, josa voi nähd pääkalloo muistuttava kuvio. Paika alapual o täl hetkel linja-autoasema ja yläpual arabie hautausmaa.

Toiset taas pittää pääkallokuvioo ihan sattuman. Se olis hee miälestäs paljo myähempin aikoin vast ilmestyny kallio pintaa.
Liki Golgataa o hautapaikka, puutarhahauta, jota ihmiset ympäri mailmaa käy kattomas Jeesukse hautan, tai Joosef Arimatialaise omistaman hautan, joho Jeesus pantii kualemas jälkee ja jost hän nousi ylös. No, tästäki haudast jokuset ja aika monetki o eri miält, mm. et se ei olis likikää 2000 vuat vanha hauta.

Mut ehkä nämä Golgata ja puutarhahauta o jotaki semmost, mitä "olis voinu" ol.
Aika mones paikas tuli vastaa tämä puu. Se o pippuripuu. Se kassoo liki Golgataa linja-autoasema laidal.

Israelis minnuu yllätti se, et siäl liikku nii paljo japanilaisii turistiryhmii. Joka pual heit suarastas parveili. Se tuntu yllättävält, ko japanilaisil o ihan erilaine kulttuuritausta eikä Japani ol edes kristilline maa. Mikä heit tääl kiinnostaa? Tuli miälee ko just tääl puutarhahaudallaki oli japanilaisii turiste sammaa aikaa ko meit suamalaisii. 

3 kommenttia:

 1. Kyllä kai osa japanilaisistakin on kristittyjä, mutta yleisemmin heitä varmaan kiinnostavat enemmän nämä historialliset pyhät paikat - käymmehän me länsimaisetkin heidän vanhoissa temppeleissään.
  Onpa jännää, että tähän päivään loppuu mayojen kalenterin pitkä ajanjakso ja myös sinun pitkä ajanjaksosi työelämässä! Jotenkin hauska yhteensattuma.

  VastaaPoista
 2. Totta, Saila. Mää ihmetteli japanilaiste kiinnostust ehkä senki tähde, ettei Israel suamalaisillekkaa ol mikkää yksselitteine matkailumaa eikä kiinnostukse kohde. Osa meist ns. uskovaisist ihannoi ykspualisesti Israelii, ja media ja julkisuus taas voittopualisesti kritisoi ja paheksuu. Mut ehkä josaki kaukases Japanis osataanki suhtautuu Israelii neutraalimmi ja ennakkoluulottomammi, tiä sit hänt. Israel ja varmaa muutki Lähi-idä maat o yht suurt arkeologist kaivaust, ja siäl o valtavasti nähtävää. Ja juutalaiste historia o kans ihan oma lukus.
  Hauskaa oli, et mayoje kalenteri ja mun tyäelämäni loppu saman päivän, ja kaike lisäks oli viäl talvipäiväseisaus.

  VastaaPoista
 3. Iloisia ja rentoja eläkeläispäiviä sinulle!

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!