sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Jad Vashem ja Jerusalem 66 jKr.

JOULUKALENTERI 23/24

Yks matkani koskettavampii kohtii oli Jad Vashem eli Vainojen museo Jerusalemis. Pikakäynnil sai käsitykse, et tämä olis tutustumise arvone ja koskettava paikka ja tän täytys pääst uudemma kerra ja paremmal ajal. Museos ei saanu käyttää kameraa, ja kai mää oli nii toistaitone etten toimertunu ottamaa kuvia ulkopualtakaa. Museos oli kuvia, esineit, muistoi ja haastattelui toise mailmasoda ajoist, jollo Euroopas liki seittämä miljoonaa juutalaist kaasutettii kualiaks. Ja muistoi henkiijääneist ja pelastunneist ja hee haastattelujas.

Museo ulkopual oli kaunis puisto, josa puil ja muistomerkeil muistetaa niit ihmisii, jokka taval tai toisel o pualustanu tai suajellu tai pelastanu juutalaisii vainoje aikan. Ei pelkästäs kuuluisuuksii niinko Schindler ja Wallenberg. Jos vainoist pelastunneet juutalaiset o pystyny muistamaa ketä tahansa ihmisii, jokka autto heit, näit ihmisii tai hee jälkeläisiis o Israeli valtio kustannuksel kutsuttu Israelii istuttammaa puu tähe puistoo, ja puu kantaa hee muistoos.Yks toine käyntikohde oli Jerusalemi pianoismalli. Se edustaa Jerusalemii semmosen ko se o ollu vuanna 66 jKr. arkeologiste kaivauste ja tutkiuste mukkaa. Malli o rakennettu suhtees 1 : 50. Oikeastas koko Israel ja Lähi-itä on ja olis yht suurt arkeologist kaivausaluet, ko nii kauvvat ajat sitä o ihmiset ja kansat asuttanu. Päälityste saattaa ol montaki kulttuurikerrost.

Menneisyys ussei hidastaa uude rakentamist. Ain ko ruvetaa kaivamaa, voidaa löytää jottai arvokast muistoo menneisyydest. Sit kutsutaa arkeologit paikal. Ottaa oma aikas, ko paikkaa kaivetaa ja tutkitaa. Vast o arkeologiset tutkimukset o tehty, voidaa rakentamist jatkaa.

Tätäki pianoismallii korjataa ain sitä mukkaa ko kaivauksis tullee esil uusii asioit.Viimine kuva o vanhakaupunki nykymuurilt, siis 1 : 1. Olisko täs joku vanhakaupunki porteist? Jaffa-portti? Kuka tiätää?

Kovi monta asiaa jää viäl käsittelemäti ko tämä jälkee ei ol ennää ko yks ainoo kalenteriluuku jälliil. Esimerkiks Qumrani kirjakääröt ja niitte löytymine ja Kirjan museo. Täl reissul me ei varsinaisesti käyty Qumranis mukko ajettii ohitte vaa. Sit olis kasvillisuus ja puut, joit tähe ei mahtunu. En niist paljo mittää tiädäkkää mut kuvia olsi voinu julkast. Sit oma lukus olis kibbutsit ja moshavit. Ja pelkist auriomaistaki olis varmasti paljo kerrottavvaa. Me ei käyty Punaselmerel mukko kääntymäs. Ei edes uimas. Punanemeriki o yksi nähtävyys Israelis ja yhtläi Jordanias.

Oikee hyvvää jouluautoauttoo kaikil plokiystävil!

21 kommenttia:

 1. On ollut mukava olla tällä matkalla!

  VastaaPoista
 2. Hyvää Joulua sinulle.
  Olet tehnyt ison urakan, jakaessasi tämän kaiken kanssamme. Kiitos.
  Oli varmasti koskettavaa nähdä ne istutetut puut...
  90-luvun lopulla tyttäreni oli kibbutsilla 6 kuukautta. Näin joulun alla kuulin radiosta töihin ajaessani, että siellä on "raketteja" ammuttu ja kansa on pommisuojissa. Pelästyin kovasti mutta ei käynyt kuinkaan, onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaa kiittämäst! Toivottavasti raketti-iskut ja muut levottomuudet siält Israelist ja Lähi-idäst loppus ja rauha saatas aikaa.

   Poista
 3. Kiitos kun olet jakanut tätä mielenkiintoista matkaasi. Ehditte moneen paikkaan, tuo pienoismalli on mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi monnee paikkaa kerriittii, juu. Täst jakamisest oli minul ittelleni se hyäty et tuli mu itteninki tajuttuu viäl jälkikättee kui paljo sil matkal oli sisältöö. Ja tuli selvempi kuva matkast ko tartti jäsentää ja kerrat.

   Poista
 4. Laitahan niitä lisäkuvia vaan rohkeesti tulemaan, kiinnostaa kyllä kovasti! Ja kiitos taas tästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, Pirkko! Kyl mää jo taida lopettaa tämä matkakertomukse ja siirtyy muihi asioihi ja pittää hiukka taukooki.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Hyvvää jouluu sinul ja yleensä sin kotokaupunkii!

   Poista
 6. ♥ Oikein Hyvää Joulua Sinulle ♥

  VastaaPoista
 7. Postailet sitten joulun jälkeen lisää. Kova urakka sinulla näissä onkin ollut, kiitoksia kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just joulu al olis kiältämäti ollu muutaki tekemist vapaa-aikan ko pittää tätä joulukalenterrii. Seuraus oli et vast nyte jouluautton mää aljoi kunnol tekemää jouluruakii ja -leivonnaisii. Onneks ossaa ol stressaamati joulust.

   Poista
 8. Yad Vashem on tosiaan koskettava paikka. Olen kerran siellä käynyt ja sitä on laajennettu senjälkeen paljon.
  Viimeksi kun aioimme siskoni kanssa mennä sinne, tuli esteitä. Siellä kuluisi aikaa vaikka koko päivä.
  Me kiertelimme miehen kanssa Euroopassa tosi monella keskitysleirillä, aina yhtä koskettavia ja karuja paikkoja.
  Ei ole Jaffaportti tuo, mutta en tiedä mikä se olisi...
  Kiitos tästä kalenterista! Oli mielenkiintoista lukea ja uutta minulle oli kaikki Jordanian postaukset.
  Oikein rauhallista ja levollista Joulunaikaa sinulle ja hyviä eläkepäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeeiregina, oli oikee mukava tutustuu. Rauhallist joulujuhlaa sinullekki.

   Poista
 9. Oikein hyvää, rauhaisaa ja tunnelmallista joulua sinulle ja kiitos ihanasta joulukalenterista :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaa kiittämäst sulleki! Rauhallist ja hyvvää Jouluu sin Räpsöösee päi.

   Poista
 10. Oikein hyvää joulua sinne teille!

  Joulukiireiden ja muidenkin kiireiden jäljiltä huomasin vasta nyt, etten ole saanut sähköpostiasi liittyen voittamiisi tossuihin? Jos voit laittaa viestiä (uudelleen) osoitteeseen elina.mementomoriblog@gmail.com niin laittaisin tossut tulemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos et jaksoit muistuttaa! Ole jo vastannu sinul sähköpostii.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!