torstai 13. joulukuuta 2012

Moosekse näköalapaikka Nebon vuarel

ADVENTTIKALENTERI 13/24
Nebon vuarelt Jordaniast o komiat ja avarat näkymät joka suuntaa.

Täst samasest vuarest puhutaa jo Raamatusaki. Autiomaavaellukse päätteeks Jumala käskee Moosest nousemaa Nebo vuarel. "Niin, sinä saat katsella sitä maata matkan päästä, mutta sinne sinä et pääse, siihen maahan, jonka minä annan israelilaisille", sannoo Jumala. Ja sit Mooses kualee Nebo vuarel tuntemattomaa paikkaa ja Israeli kansa jatkaa kohti luvattuu maat.

Muistopatsas kunnioittaa Nebo vuare lakkee kristinusko pyhän paikkan ja Moosekse muistopaikkan. Ja on Mooses kyl tärkee henkilö islamilaisil ja juutalaisilleki.


Vuarel o opaslaatta näyttämäs suuntaa, misä päi on se luvattu maa, jota Mooses katteli, ja kui mont kilometrii o mihenki paikkaa.

Ko mee olis pitäny kattel sin sammaa suuntaa, Kualleemere pääl oli just paksu sumupilvi. Ei näkyny paljo mittää. Sit alko vähitelle hiukka selkenemmää ja näki jottai maisemaaki mutttei kovi hyvi.

Mitäs mää tääl ny oikee näjenkää, mää ole kauheesti funteerannu viäl jälkeepäinki. Sumust on tua opaslaata takan. Rakettei präiskitää ja pommei räjäytettää. Tää o varmasti yks mailma levottomampii, riitasempii ja vaarallisempii paikkoi. Silt ainaki Suamest päi katteltun o näyttäny. Oli aika ajoi aika suuri epävarmuus, toteutuuko koko matka ja voiko tän lainka matkustaa.

No, paika pääl Israelis näyttäs ihan toisemmoiselt, siäl misä turistit liikkuu. Kaikki toimii tehokkaasti, hyvi ja luatettavasti. Ihan normaalii elämää täälläki päi mailmaa eletää, kaikest hualimati. Miksei Suames koskaa kerrot siit, mikä o normaalii, rauhallist, kaunist ja ystävällist?

Mut kyl tää kauhee ristiriitane maa o. Mun o vaikeet hahmottaa edes sitä, ketä ne palestiinalaiset oikee on. Ja arabit. Kaikki palestiinalaiset o arabei muttei kaikki arabit ol palestiinalaisii. Eikä muhamettilaisiikaa. Esim. Beetlehemis o vanhastas ollu iso kristittyje arabie yhteisö. Hee olos siäl o tullu ahtaaks, hee o annettu ymmärtää, ettei ol oikee toivottui. Sen tähde Beetlehemi kristittyi arabei o muuttanu pois ja heit o ennää 15 % Beetlehemi asukkaist. Näil kristityil arabeil o yleensä kuulemma aika vahva palestiinalaisidentiteetti. (Jos ny mittää voi yleistää.)

Palestiinalaisii o joka pual. Heit assuu juutalaisten joukos Tiberiakses ja Tel Avivis, he puhhuu yhtläi hepreaa ko arabiaaki. He käy normaalisti töis ja o tavallissii ja rauhallise ja ystävällise näkösii ihmisii. Sit Israelis o arabikaupunkei, yks o ainaki Nasaret. Sit siäl Nasareits assuu kyl erikses juutalaisiiki.

Ja sit o viäl ne palestiinalaishallinno alueet, Länsiranta ja Gaza. Gazas hallittee Hamas ja Länsirannal Fatah ja PLO. Ja mikäs se Hisbollah sit oikee mahtaa ol? On A-, B- ja C-alueet. Israel o Länsiranna vallottanu 1967 sodas Jordanialt, muttei se Länsiranta ol Jordania ja Israeli väline ristiriita. Se o Israeli ja Palestiina ristiriita. Ei mu tiätääkseni Jordanial ol mittää vaatimuksii Länsirannast. Jordaniasaki o ollu jonkuasteine palestiinalaisongelma.

Hamas heristää nyrkkiis ja ampuu raketeit Gazast eikä tunnust Israeli valtio olemassaolloo. Jos Israeli valtio o kumminki omast miälestäs olemas, ei tähä ristiriitaa ol näköpiiris mittää ratkasuu. Israel ampuu takasi. Fatah ja PLO o suapeempii Israeli valtioo kohtaa.

Varsinaisii israelilaisiiki o montaa lai. On juutalaisii, on arabei (kai heki israelilaisii o jos he kerra o Israeli kansalaisii), on beduiinei (vai onk he israelilaisii?), on druusei.

Juutalaiste joukos o ortodoksijuutalaisii, jokka kulkee musta hattu pääs otsakiahkuroisas. On tavallissii juutalaisii, on ateistisii juutalaisii, on messiinaanisiiki juutalaisii. Näit kylläki o vaa reilu promille juutalaisväestöst. Mialuummi he tykkää ol messiaanisii juutalaisii tai Jeesuksee uskovii juutalaisii mut ei kristittyi juutalaisii. Kristinusko ei ol hyväs huudos juutalaiste keskuudes. On Euroopast, Yhdysvalloist, Venäjält, Etiopiast tulleit juutalaisii.

Druusit o oma lukus, ja heilläki o oma uskontos.

Nii ja sit o ne siirtokunnat, joit Israelilaiset rakentaa ja saa vihat päälles. Siis rakentamal niit kaivaa verta omast nokastas. Mm. siirtokunnat kuluttaa vesivaroi ja palestiinalaiset jää vähemmäl. Jokku palestiinalaiset kylläki käy töis siirtokunnis.

Kyl o monimutkast. Vaik mää oli täl matkal, en tullu hulluu hurskaammaks, hämärämmäks vaa meni mun käsitykseni. En ymmär, en ossaa ottaa kantaa palestiinalaiste tai israelilaiste kysymyksii. Ei silti, en ymmär edes sitä, mitä ne kysymykset loppui lopuks oikee o.Pilvet alkaa väistymää näköalapaika edest. Siäl se luvattu maa häämöttää. Kovi kauniilt näyttää. Paljo o jylhää autiomaataki. Kaunist on. Kaunist o. Vaik onki mailma vaarallisempii paikkoi.

Tuntuu kyl tua noi ni vähä vaaralliselt ottaa puhheeks näi vaikeit kysymyksii ja ristiriitoi ko en niit oikee ymmärräkkää. Mu juttuni perustuu toise käde tiatoihi. Ja viäl tämmesel porinatyylil. Vähä niinko naureskelisi vakavil asioil.

Hiljattai löysi pari maltillist ja tasapualist kirjoitus Israelist ja Palestiinast:
Israel ja Palestiina - kenen maa?
Israelin siirtokuntapolitiikka puhuttaa 

12 kommenttia:

 1. On se kyllä siellä niin monimutkainen vyyhti, ettei niistä kaikkea taida ne itsekään ymmärtää.

  VastaaPoista
 2. Mukavaa lukea näitä sinun kertomuksia matkalta.Ihan alusta asti en ole vielä lukenut,mutta aion varata aikaa ja lukea kaikki.

  Kiva kalenteri.

  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 3. Hyvältä kirjoittajalta ja asiantuntijalta nuo linkkisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noitte tekstie kirjottaja o itteki ollu pitkii aikoi tual paikapääl arkeologisil kaivauksil.

   Poista
 4. Siellä muhii melkoinen sekametelisoppa. Ja kaikenlisäksi keitos on erittäin tulenarkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen tulenarkuudenki tähde sitä tuntee aika suurt arkuut sannoo asiast yhtää mittää.

   Poista
 5. Matkasi on ollut valaiseva ja näkökulmia avaava. Tilanteet ovat monin tavoin ristiriitaisia, pitkään kyteneitä ja tunteisiin perustuvia. Sellaista on ulkopuolisen vaikea ymmärtää. Kaikki kuitenkin haluaisivat rauhaa ja levollista elämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta sääki puhut, Cheri. Ristiriidat o kyteny jo sukupolvie aja. Tunteet jyllää mukan. Senki tähde mee ulkopualiste täytys ol varovaisii lausumaa tuamioitamme ja olemaa viisaampii ko nämä riitapualet.

   Poista
 6. Sori, etten ole kommetoinut (enkä edes lukenut kirjoituksia).
  On ollut kauhea kiire töissä ja kotona ja pitkiä päiviä ja kuten muutkin ovat kirjoittaneet, asiat ovat jotenkin niin sekavia että on vaikea sanoa juuta tai muuta... Ajattelin, että lomalla luen koko selostuken kun koko juttu on valmis!
  Hyvää joulnun odotusta sinulle ja teille kaikille! Päivi tulee huomenna Poriin, soitellaan joulunpana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Auli, hyvvää joulualusaikaa sinulleki - ja teil. Mää ihmettelinki mihe sää olet haihtunu. Tämä kalenteri onki vähä niinko joku pitkämatkamaratooni. Minul ja ehkä lukijoilleki.

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!