lauantai 22. joulukuuta 2012

Itkumuuri

ADVENTTIKALENTERI 22/24Wikipedia selostaa Itkumuurii:

"Itkumuuri, virallisesti Länsimuuri, sijaitsee Jerusalemissa. Se on juutalaisten pyhin muistomerkki ja pyhä myös kristityille ja muslimeille. Hurskaat juutalaiset surevat sen luona Jerusalemin temppelin hävitystä valittaen ääneen, mistä itkumuuri on saanut nimensä. Muurin rakennutti Herodes noin ajanlaskun alun tienoilla ja muuri on ainoa Jerusalemin temppelistä säilynyt osa. Itkumuurin kivien väliin jätetään viestejä Jumalalle."

Ihan itkumuuri takan näkkyy kaks moskeijaa: Kalliomoskeija (kultakupoline) ja Al Aqsa (harmaakupoline).
Itkumuuri ja moskeijat ei ol pelkkää menneisyyt ja mennyt mailmaa. Ne o iha nykypäivää. Itkumuuris o jotaki yleisinhimillist mu miälestäni. Ehkä lohdullistaki. Jos o joku paikka joho voi men itkemää, se o hyvä. Itkemine o terveellist. Luulis et kyl tääl o montaa lai asiaa itketty. Tarkota et muutaki ko temppeli hävityst.

Täs turisti huuhailee itkumuuril. Vaatetuksest näkkyy et on aika viilee ilma. Turisti takan näkkyy se alue, joka Itkumuurist o varattu naisil. Toine pää Itkumuurii on varattu miähil.

Täl suamalaisel turistil Lähi-idäs o hämmentävvää se et juutalaisuus ja muhamettilaisuus o raavaa miähisii juttui ja lisäks hyvinki julkisii. Ko Suames ja pohjoismais taas o tottunu siihe, et uskonnost ei sopis julkisesti puhhuu ja se o yksityine ja arkaluantone asia.

Marraskuu lopus Ruatti opetusvirasto anto ohjeit adventi viatost ja koulu päättäjäisist. Koulust o kyl lupa men kirkkoo adventtin mut ei ol sallittuu pittää adventtitapahtummaa, jos pappi välittää siäl jottai uskonnollist sanomaa. Kiällettyy o rukous, siunaus, uskotunnustus, saarna ja muu julistus. Siis kirkos.

Täs kuvas o juutalaisii poikii koulureppu sellääs ja kipa pääs. Liki itkumuurii o Jerusalemi vanhakaupunki juutalaiskortteli josa assuu paljo ortodoksijuutalaisii.Juutalaine miäs puhhuu kännykkää likel Itkumuurii.

Itkumuuri kissa. Joka pual ja melkei joka paikas tuli vastaa kissa. 

16 kommenttia:

 1. Kissat ovat selkeästi vallanneet koko maailman! Rauhaisaa joulunodotusta teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamma N. - selvästi sillai o päässy käymää, koko mailma vallattu. Meil otetaa joulu rauhallisesti ja huilataa, nautitaa koton olost ja treffataa ystävii.

   Poista
 2. Lisää kissoja!, jee! Tänä syksynä isäni oli leikkauksessa ja hänen eräs tuttavansa oli menossa Jerusalemiin. Hän lupasi käydä itkumuurilla ja viemässä sinne toiveen että isäni leikkaus menisi hyvin. Se tuntui aika hienolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky, hieno lupaus ja myötätunnon ja huolen osoitus isääsi kohtaan. Tuollainen konkreettisuus, että viedään rukouspyyntö jonnekin tärkeään paikkaan ja jätetään se sinne, tekee meille ihmisille pyynnön ehkä jotenkin painavammaksi.

   Poista
 3. Minäkin ilahdun näistä kissakuvista joka paikasta missä olet käynyt!
  Viestien, rukousten ja toiveiden laittaminen lapulle Jumalalle on varmaan tapana joissakin paikoissa, itse olen nähnyt sellaisia kappeleita Espanjassa, joissa seinäkivien väleissä on viestejä ja rukouksia lapuilla, taisi olla Ranskassakin jossakin pienessä kirkossa.
  Minusta se on sääli, miten Pohjoismaissa suhtaudutaan uskontoon, vaikka en olekaan itse uskova. Mutta uskonto ei ole vain uskomista, se on osa kulttuuria. Jos kouluissa ei saa laulaa suvivirttä tai esittää joulukuvaelmaa, lohkaistaan kulttuuristamme pala pois. Uskontoon liittyvät asiat eivät siis ole pelkästään uskonasioita vaan myös kansankulttuurista perimää, minusta on tosi sääli, että tätä ei nähdä suuremmassa kontekstissa. Yritetään vain tasoittaa maailma jotenkin sellaiseksi, että kukaan ei loukkaannu. Se on ihan pehvasta, jos suoraan sanotaan. Ei kenenkään pitäisi loukkaantua toisten kulttuurista, ellei siinä sitten oikeasti tehdä toiselle elävälle pahaa. Minun mielestä kulttuurimme puolesta pitäisi jo vähitellen nousta barrikadeille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, kiitos, hyvi sanottu ja kirjotettu.
   Uskonto o osa kulttuurii ja kulttuuriperintöö. Maahamuuttajat vois ehkä tuad mee kulttuurii jotaki uut ja hiukka tuulettaa. Opettaa mee suamalaisetki arvostammaa ommaa kristillist ja luterilaist perintöömme. Ei maahamuuttajat yleensä ol niit, jokka vaatii uskonno ja kristillisyyde karsimist. Yleensä he arvostaa ommaaki perintöös ja uskontoos, jos ny uskaltaa yleistää. Maahamuuttajie enemmistö o kristittyi mut ei varmaankaa luterilaisii. Ussei Suames ajatellaa et maahamuuttajat o automaattisesti muhamettilaisii tai edustaa muit viarait uskontoi.

   Poista
 4. Saila tuossa yllä kirjoitti tosi hyvää asiaa!

  Itkumuuri on vaikuttava, tosi hienoa kun jaat kokemuksiasi meidän kanssa:) Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikumuuri o kyl semmone paikka mikä jää miälee. Ja sen tunnistaa kuvistaki heti. Monet asiat matkani aikan meni toisest korvast sisäl ja toisest ulos ko tuli nii kauheettomat määrät uut asiaa, mut ei itkumuuri unhottunu yhtää.

   Poista
 5. Tässä ihanassa joulukalenterissa on yksi hurjan huono puoli - se ilmeisesti loppuu ylihuomenna. Jännä nähdä mitä olet varannut H-hetkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eija, juu, jännätää ny viäl ylihuamisee. Must kyl suaraa sanottun o alkanu tuntumaa, et tää matkakertomusjoulukalenteri o pitkämmatka maratooni. Mut sisu ei ol antanu peräks et olsi jättäny keske. Aiheet ei ol loppunu, niit o riittävästi. Mut muuto jokapäiväne postaukse tekemine o tullu välistäi väsyttäväks. Just viäl tähä vuadeaikaa ko olis ollu mukava hiukka jouluvalmistelujaki tehd ja ko ole viimisii viikkojani käyny töis ja koittanu putsat pöytääni. Ussei seuraava päivä adventtikalenteri tekemine o jääny ehtoyähöö niät hyvä jos pualeeyähöö mennes ole päässy nukkumaa. No, mukavasti siin sivus ne viimiset tyäviikot ja -päivät sit meniki. Elikkä minul ittelleni o oikee hyvä asia et tää maratooni ylihuamen loppuu.

   Poista
 6. Uskonasioissa ollaan ylivarovaisia. Olen samaa mieltä kuin Saila, että siinä leikataan osa kulttuuriamme pois. Maailmamme on muuttunut monikulttuuriseksi ja se täytyy ottaa huomioon. Yksi vaihtoehto olisi pitää rituaalit kaikille omissa temppeleissään ja koulun juhlat uskontoneutraaleina. Kirkossa sen sijaan pitää voida välittää kunkin kirkkokunnan sanomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri, sana rituaali o vähä hankala siit et rituaaliton ja uskontoneutraali just helposti tulkitaa sillai, et suvivirsi ei sovi kevätjuhlaa eikä seiminäytelmä joulujuhlaa, ko ne ei ol uskontoneutraalei. Nykyää o tullu ihan muatii rakentaa seimiasetelmii kauppoje näyteikkunoihi, ainaki Helsinkis. Ne o osa mee kulttuurii mut yhtläi ne edustaa perimmältäs kristillisyyt. Se seimimuati o kai tullu ulkomailt, ei sil ol pitkää perinnet Suames. En ainakaa mää ol lapsuudesani missää nähny mittää muit seimiasetelmii ko seiminäytelmät koulus.

   Poista
 7. Hei!
  Anteeksi, ettei minua ole näkynyt täällä blogistaniassa ja kalenterisikin on jäänyt ihan huomioitta.
  Meillä koulussa on huivipäisiä muslimeja, jotka osallistuivat joulujuhliin ihan muiden mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auli, ei tartte ennää pyydel anteeks, sää jo kerra pyytelit. Emmääkää kerkee toiste plokeja joka päivä kattomaa ko tekkee nii tiukkaa, heh-heh, omani kans täl hetkel. Nykki kello o kaks yäl! Meni vähä tuanoini myähäseks enneko kerkesi tän.

   Poista
 8. Tuo on se maa jossa itsekkin haluaisin käydä joskus, väliaikaiset levottomuudet siellä ei minua häiritsisi, olen saanut siellä suomalaisilta kirjeitä, jotka on asuneet siellä jo suuren osan elämää.Täällä me olemme saaneet nauttia runsaasta lumesta raikkaassa talvisäässä,eli pakkasta on ollut liian paljon.Hyväävuoden jatkoa toivottelee:sanosekukkasin blogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minul tämä matka oli paljo onnistuneempi ko uskalsi toivookaa. Kannattaa men jos kerra tekkee miäli. Jordania oli matkaa ihana lisä.
   Täälläki o satanu paljo lunta, pakkast o ollu "vaatimattomasti" kymmenkunta astet. Hyvvää loppuvuat ja uut vuat 2013!

   Poista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!