maanantai 10. joulukuuta 2012

Gerasa - Jerash

JOULUKALENTERI 10/24

50 km Ammanist pohjosee o Jerash-nimine kaupunki, jonka viäres o muinaine Gerasa, antiiki provinssikaupunki, ihmeellise hyvi säilyny. Näis paikois tullee ajatus, et jos olis mahdollist pääst aikamatkal muinaisuutee ja kävelemmää näil kaduil ko ne oli täydes loistosas.


Just ko päästii tän Jerashii, alko satamaa. Harva oli varustautunu satteevarjol. Ei hättää mittää, kyl satteevarjokaupustelijoit riitti. "Ambrella, ambrella!" huuteli viäres juaksevat pojat. Määki osti viide euro satteevarjo. Pojat myi korttei ja vahetti euro kolikkoi setelirahaks. Yks piäni poika osas pittää kortimyyntipuhhees 14 eri kiälel - mut ei suameks (viäl). Kyl kai näitte poikie olis pitänyt ol koulus. En sit tiä oliko koulu jo silt päivält loppunu.

Hadrianukse portti johti muinaise kaupunki alueel. Portti oli saanu nime Rooma keisari Hadrianukse mukkaa. Valtava foorumi, korkeitte roomalaiste pylväitte reunustama ovaali malline iso torialue o joskus kuhissu elämää. Takan näkkyy nyky-Jerash, kymmenie tuhansie asukkaitte kaupunki. Näil mail o asunu ihmisii jo enne roomalaisaikojaki, niät kulttuurikerroksii o monia.  (En löyd muistiipanoistani tarkkoi lukui, kui paljo tääl o asukkait nyte ja kui paljo oli antiiki aikan.)  


Teatteriinki mahtuu 5000 henke yleisö. Aikamoist! Kuvitelkaa, et teatteri olis täyn muinaisaja ihmisii ja kattelis suamalaisturistei satteevarjot pää pääl. 

Kaupunkis o iso Jupiteri (tai kreikkalaisesti Zeukse) temppeli. Ja toine tärkee temppeli oli Artemii temppeli. Tämä Artemii kreikkalaine nimi o Diana. Ja mää näil raunioil ajatteli kissani Ruska yht pentuu, piänt Dianaa, jonka kutsumanimeks tuli Minni. Voi kissa parkaa, kyl tuli komia nimi: Pinkkitassun Diana. Meil kerrottii et Artemis eli Diana oli ainaki metsästykse, kauneude, kuu, hedemällisyyde jumalatar ja lisäks koko kaupunki suajelija.  Kyl o pitkät perinteet tol Diana-nimelläki. Mun tullee siit miäleeni nuaruusaikojeni Anna-kirjat, ko Annan parhaa kaveri nimi oli Diana. Ja sit oli tiätysti se Englanni prinsessa Diana, joka kuali murheellisesti auto-onnettomuudes. Kaikemmoisii dianoit. Artemii eli Diana temppeli pylväät seisoo paikallas viäl kahdetuhanne vuade jälkeenki. Sit o tänneki tullu kristilline (bysanttilaine) aikakausi ja kirkot ilmestyny rakennuste joukkoo. Täsä yhde kirko koristeelline mosaiikkilaattee. Gerasan pääkatu eli cardo ja korkeet roomalaisaja korinttilaisest pylväät. Tääl kahdetuhanne vuade vanhoil katukivil määki pasteeraili crocsit jallaas. Kuumuude ja linja-autosistumise tähde jallaat paisu niättei muut kenkät ennää mahtunu jalkaa. Onneks oli crocsit fölis. 
Täsä poseerauskuva cardolt. Toises pääs suuri ovaali tori, jost lähdettii liikkeel.

J.K.
Täyty tul tähe Diana ja Artemiin nime aiheuttama funteeraukse kohdal viäl lissäämää, ettei Diana-kissa velipoika Pinkkitassun Dionysos nimivarustukseltas paljo siskoos vähemmäl jääny. Dionysos o pualestas viinikorjuu ja viini ja juhlie jumala antiiki jumaltarustois. Dionysokse roomalaisnimi o Bacchus. Nämä vilkkaat kissasisarukset Diana ja Dionysos, tuttavallisesti Minni ja Didi, sai onnekses muuttaa yhteisee kottii ja pyssyy toistes parhain kaveruksin. He järjästää sennukuntoutust ja harmait hiuksii omistajilles. 

9 kommenttia:

 1. Ei yhtään liian suureellinen nimi Ruskan pennulle tuo Diana. Eihän sitä tiedä millainen metsästäjätär Diana-Minnistä kasvaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrsky, no ei kyl tiäkkää. Voi hyvinki kehittyy nimes veroseks hiirulaiste hirmuks.

   Poista
 2. Diana-muistelosi on kyllä huippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, ai jaa, mul taitaa men välistäi puurot ja vellit aika paljonki sekasi. :)

   Poista
 3. Osaat ihanasti tarinoida matkastasi, kiva kun sain taas olla mukana. Ja hyvin soluttautuivat kisutkin mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ei päässy unhottummaa, ko siälki päi mailmaa oli kissoi. Ja toisaalt alko koto tulemaa miälee, olisko alkanu ikävä vaivaamaa.

   Poista
 4. Kyllä on kissoilla hienot nimet, mutta ihan syystäkin. Kissoille jotenkin kumman hyvin sopii jumalten ja jumalattarien nimet ;-)
  Teidän lähellä Träskändan puistossakin on muuten Dianan temppeli, tosin vähän pienempi. Se Engelin suunnittelema siinä tien vieressä.
  Kiva lukea näitä, naurattaa tosissaan että jos 5000 antiikin ihmistä katselisi turisteja kuin mitäkin näytöstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, en olis muistanukkaa sitä Diana temppelii Auroora kartano puistos. On kissoil kunikaitte ja keisareittenki nimiä, ja prinsessai, niinko vaik Napoleon taik Kleopatra.

   Poista
 5. Sulla onkin mielenkiintonen joulukalenteri. Saa kattella upeita maisemia ja tulee samalla historiaa. Tykkään!

  VastaaPoista

Tähä voit jättää oma tervetullee puumerkkis eli kommenttis!